Sekiranya anda membuang botol tahun lalu? Berikut adalah tanda-tanda yang jelas bahawa SPF anda tidak berfungsi dengan baik.

Sebaik sahaja musim berpindah kepada cuaca panas, anda mungkin akan tercari-cari produk yang paling penting dalam simpanan rejim kecantikan anda semestinya pelindung matahari.

Keliru Dengan Label “Use-by” Dan “Best-by” Rupanya  Dah Tamat tempoh. Ini Tip Menurut Ahli Dermatologi

Masalah bukan? Sebilangan besar dari kita tidak menggunakan SPF secara bebas selama bulan-bulan yang lebih walaupun kita seharusnya aplikasikan krim ini sebaik keluar rumah!, Mungkin botol yang anda cari mungkin telah duduk di kabinet anda sekurang-kurangnya setahun.

Jadi, adakah anda masih boleh menggunakannya? Di sini, pakar dermatologi menguraikan tarikh luput pada botol SPF anda.

Adakah pelindung matahari sudah tamat tempoh?

Keliru Dengan Label “Use-by” Dan “Best-by” Rupanya  Dah Tamat tempoh. Ini Tip Menurut Ahli Dermatologi

IKLAN

Sama seperti barang-barang di kabinet ubat anda, pelindung matahari mempunyai tarikh luput, jadi botol lama mungkin tidak memberikan banyak kebaikan kepada anda. Walaupun anda mungkin ingin mempercayai bahawa tarikh “use-by” dan “best-by” yang dicap pada botol dan semburan kegemaran anda hanyalah cadangan, itu tidak berlaku sama sekali.

Keliru Dengan Label “Use-by” Dan “Best-by” Rupanya  Dah Tamat tempoh. Ini Tip Menurut Ahli Dermatologi

“Pelindung matahari memang akan luput dan selalu ada tarikh luput yang dicetak di suatu tempat pada bungkusannya,” kata pakar dermatologi di Chicago di Surgery Kosmetik dan Dermatologi Chicago. “Pelindung matahari yang telah habis masa berlakunya tidak akan berfungsi dengan baik dan meningkatkan peluang anda terkena selaran matahari.” Bukan hanya luka yang terbakar yang menyakitkan, ia juga dapat meningkatkan risiko barah kulit. Jangan gunakan SPF setelah tarikh luput yang disenaraikan.

IKLAN

Bagaimana untuk mengetahui sama ada pelindung matahari anda telah tamat tempoh

Keliru Dengan Label “Use-by” Dan “Best-by” Rupanya  Dah Tamat tempoh. Ini Tip Menurut Ahli Dermatologi

Masalah yang terjadi: Tidak semua pelindung matahari termasuk tarikh luputnya, tetapi Pentadbiran Makanan dan Dadah memerlukan produk tersebut mengekalkan kekuatan asalnya selama tiga tahun. Oleh itu, jika anda membeli sebotol dan tidak melihat tarikh luput yang disenaraikan, American Academy of Dermatology mengesyorkan untuk menulis tarikh anda membeli pelindung matahari pada botol, jadi anda pasti tahu bila harus membuangnya terus.

Perkara lain yang perlu diperhatikan: Sekiranya membawa krim tabir suria anda ke pantai, dan ia berada di bawah sinar UV yang panas dan secara langsung, ia sebenarnya akan menjadi buruk sebelum tarikh luput, kata pakar dermatologi pembedahan dan kosmetik yang diperakui di Bandar New York.

IKLAN

BACA JUGA ARTIKEL INI: Senarai Sunscreen Terbaik Lindungi Kulit Wajah Dari Sinaran UV Matahari, Elak Kulit Sunburn

Keliru Dengan Label “Use-by” Dan “Best-by” Rupanya  Dah Tamat tempoh. Ini Tip Menurut Ahli DermatologiUntuk memastikan SPF anda sesuai dengan tembakau, awasi perubahan dalam formula. Sekiranya ia mula kelihatan, berbau, atau merasa melekit harus buang sahaja. Pelindung matahari anda tidak boleh berubah warna atau konsisten.

Perkara yang paling penting untuk diingat ialah anda perlu menggunakan pelindung matahari yang mencukupi jika anda mahukan perlindungan UVA / UVB sepenuhnya. Matlamat untuk menggunakan pelindung berukuran kaca untuk menutup bahagian badan anda yang terdedah dan menggunakannya semula setiap dua jam. Ini bermakna anda tidak perlu risau tentang tarikh luput jika anda menggunakan SPF dengan betul. Sebotol 4 ounce secara teknikal hanya boleh bertahan selama empat aplikasi.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Sunscreen Terbaik Dari Korea Dengan Manfaat Bahan Semulajadi Tanpa Tinggalkan Kesan Berkapur Di Wajah

Kesimpulan, sekiranya pelindung matahari anda telah melewati tarikh luputnya atau berubah warna, bau, atau konsistensi, buangkan dan beli yang baru. Kulit anda akan berterima kasih dengan tindakan segera ini!