Teh adalah minuman biasa yang dimakan oleh dua pertiga penduduk. Ia dibuat dari Camellia sinensis, juga dikenal sebagai tanaman teh, yang telah ditanam selama ribuan tahun kerana rasa dan khasiat perubatannya.

Kandungan kalori teh dan minuman berasaskan teh berkisar antara 0-450 bergantung pada ramuan yang digunakan. Penambahan gula, serta pelbagai produk tenusu, dapat meningkatkan jumlah kalori secara drastik.

Jom teliti berapa banyak kalori dalam pelbagai jenis teh dan petua cara mengurangkan jumlah kalori teh anda.

Kalori dalam pelbagai jenis teh

Walaupun teh itu sendiri hampir tidak mempunyai kalori, bahan-bahan yang ditambah dengan populariti seperti susu dan gula dapat meningkatkan jumlah kalori. Berikut adalah beberapa teh yang banyak diminum bersama dengan anggaran jumlah kalori.

Teh hijau, hitam, oolong, dan putih

Keempat teh ini berasal dari kilang Camellia sinensis, di mana daunnya diperam. Teh hijau tidak difermentasi, sementara teh oolong dan teh hitam masing-masing dan sepenuhnya ditapai. Teh putih dianggap sebagai pelbagai teh hijau, kerana minima fermentasi.

Apabila disiapkan hanya dengan air panas, jumlah kalori serendah 2–3 kalori setiap 8 ons (240 ml). Namun, kerana gula dan madu adalah cara yang paling biasa untuk mempermanis teh ini, taburkan hanya dalam 1 sudu teh (4 gram) gula menambah 16 kalori ke dalam minuman anda, 1 sudu (21 gram) madu menambah 64 kalori.

Teh herba

Teh herba adalah infus yang dibuat dengan pembuatan ramuan, buah kering, daun, bunga, atau tunas dari tanaman selain Camellia sinensis. Beberapa teh herba yang popular termasuk chamomile, peppermint, lavender, rooibos dan bunga raya yang terkenal dengan sifat terapeutiknya.

Seperti teh tradisional, kandungan kalori mereka dianggap tidak penting. Sebilangan, seperti teh bunga raya, bahkan tidak mempunyai kalori sama sekali. Namun, jika anda menambah pemanis atau tenusu, jumlah kalori akan meningkat.

Teh susu

Teh susu disediakan dengan nisbah 1: 1 teh ke susu, biasanya susu keseluruhan untuk rasa berkrim. Ia biasanya manis dengan gula atau madu dan beberapa resipi termasuk rempah seperti garam, kayu manis dan kapulaga juga.

IKLAN

Walaupun teh hitam paling sering digunakan, anda boleh menggunakan semua jenis teh untuk menyediakan teh susu. Sekiranya anda menggunakan 4 auns (120 ml) susu keseluruhan untuk minuman 8-ons (240 ml), ia akan membungkus 75 kalori dari susu sahaja. Walau bagaimanapun, anda boleh mengurangkan jumlahnya menjadi 42 kalori dengan hanya beralih ke susu skim.

Ingatlah untuk mempertimbangkan pemanis pilihan anda, kerana beberapa pengganti gula boleh digunakan untuk pemanis tanpa menambahkan kalori tambahan.

Teh latte

Teh latte adalah variasi teh susu yang disediakan pada nisbah 1: 3 antara teh dan susu. Oleh itu, kandungan susu yang lebih tinggi membungkus lebih banyak kalori. Ini telah menjadi sangat terkenal di kedai teh dan rantai kopi, yang cenderung menambahkan sirap berperisa juga. Bahan tambahan ini meningkatkan kandungan kalori minuman anda.

Contohnya, London Fog Tea Latte 12-ons (355 ml) Starbucks menggabungkan teh Earl Grey dengan susu berkurang lemak dan sirap vanila dengan jumlah 140 kalori (16).

Buble tea

IKLAN

Teh gelembung, juga dikenal sebagai teh susu boba atau mutiara, adalah minuman Taiwan dengan bola ubi kayu kecil yang kenyal. Ia biasanya dibuat dari teh hitam, susu pekat manis, sirap atau madu, dan mutiara ubi kayu.

Susu pekat manis adalah susu lembu penuh lemak yang sebahagiannya telah disejat dan dipermanis dengan gula, menghasilkan produk tenusu yang tinggi kalori. Hanya 1 auns (30 ml) pek 122 kalori.

Oleh kerana teh boba telah mendapat populariti, beberapa kedai mulai menambahkan jeli, puding telur, dan jus buah juga. Kandungan kalori sangat berbeza, kerana anda dapat menambahkan ramuan mengikut keinginan anda. Sama sahaja, dianggarkan 16 auns (480 ml) teh buih berisi 200–450 kalori.

Teh ais dan manis

Teh ais dan manis adalah teh hitam versi sejuk yang biasanya ditambah dengan lemon, pic, atau pudina. Perbezaan utama adalah kandungan gula tambahan.

Seperti namanya, teh manis dimaniskan dengan gula dan kandungan kalori bergantung pada jumlah yang ditambahkan. Sebaliknya, teh ais tanpa gula diminum tanpanya dan tidak mengandungi kalori.

IKLAN

Ingat bahawa setiap sudu teh (4 gram) gula menambah 16 kalori ke dalam teh anda. Walaupun begitu, beberapa jenama popular tidak membezakan antara teh ais dan teh manis dan boleh menjual teh aisnya yang manis. Dalam kes tersebut, jumlah kalori meningkat dengan ketara. Oleh itu, penting untuk membaca label untuk memeriksa gula tambahan.

Teh Thailand

Teh Thailand adalah versi teh susu lain yang popular di Asia Tenggara. Dihidangkan sama ada panas atau sejuk, ia mencampurkan teh hitam, gula, dan susu pekat manis dan diisi dengan santan atau susu penuh. Bahan-bahan berat ini memberikan seberat 8-ons (240 ml) yang menghidangkan 160 kalori.

Teh Chai

Teh Chai juga disebut masala chai, yang diterjemahkan menjadi “teh rempah.” Minuman susu beraroma ini terbuat dari teh hitam, krim berat, gula, dan campuran rempah.

Cara mengurangkan jumlah kalori teh anda

Terdapat banyak cara untuk mengurangkan kandungan kalori teh kegemaran anda. Berikut adalah beberapa petua:

  • Elakkan bahan bergula. Ini termasuk gula, madu, sirap dan susu pekat manis. Sekiranya anda masih menginginkan kemanisan tambahan, cubalah pengganti gula atau alternatif bebas gula.
  • Pilih susu rendah lemak atau skim. Cukup dengan menukar dari susu keseluruhan atau krim berat ke susu rendah lemak atau skim, anda akan mengambil lebih sedikit kalori.
  • Cuba pengganti susu. Susu nondairy tanpa gula, seperti susu badam atau soya, mengandungi lebih sedikit kalori daripada susu penuh atau santan.
  • Kurangkan pengambilan teh botol. Teh manis, botol dan siap minum cenderung memuatkan kalori kerana kandungan gula yang tinggi.

Oleh kerana teh mudah dibuat di rumah, anda boleh mengawal sedikit bahan tambahan yang anda gunakan. Anda boleh menukar teh tinggi kalori dengan mudah menjadi teh rendah kalori, bahkan tanpa kalori dengan menukar beberapa ramuan. Anda akan mempunyai lebih banyak kawalan jika membuat teh di rumah atau memilih lemak rendah, lebih rendah gula ketika membeli teh di kedai atau di luar rak.

SUMBER GAMBAR: PEXEL.COM

https://youtu.be/CoToQpJFsiY

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI