Masker muka mungkin kelihatan agak baru bagi anda pemula dalam kecantikan, tetapi menyapukan tanah liat, krim dan pelbagai rejim kecantikan telah popular sejak ribuan tahun.

Banyak masker awal dahulu mempunyai tujuan yang sama seperti masker moden yang digunakan pada masa kini. Masyarakat kuno menggunakan arang dan lumpur untuk membersihkan kulit mereka pada waktu itu juga. Anda tahu Cleopatra berada di puncak permainan penjagaan kulitnya dengan penggunaan masker muka.

Penjagaan Kulit Tahap Seterusnya

Menggunakan masker muka lembaran adalah cara terbaik untuk memberikan kulit anda manfaat tambahan. Tetapi di mana untuk memulakan? Pemilihan masker lembaran khususnya lebih besar daripada sebelumnya, dan semuanya ada di mana-mana: Farmasi tempatan anda, Sasaran, peruncit kecantikan seperti Sephora, pusat beli-belah.

Sebelum anda teruja dengan pembungkusan cantik dan masker unicorn, lihat di cermin dan lihat apa yang diberitahu oleh kulit anda.

Jenis kulit anda dan apa yang diperlukannya?

Sumber gambar: Skincraft

Jenis kulit anda (berminyak, kering, sensitif, atau kombinasi) dan usia adalah dua faktor penting yang perlu dipertimbangkan semasa memilih masker muka. Kulit yang lebih muda dan rawan jerawat akan mempunyai keperluan yang berbeza daripada kulit yang lebih tua dan lebih lembut. Keadaan dermatologi juga boleh memainkan peranan dalam jenis masker yang mungkin anda mahu gunakan.

Adakah anda mempunyai keadaan kulit seperti eksim yang menjadikan kulit anda lebih sensitif? Masker arang atau klarifikasi sangat bagus untuk jerawat. Bahan-bahan yang menenangkan seperti oatmeal dan lidah buaya dapat menenangkan kulit sensitif atau kulit yang terbakar matahari.

Jangan lupa untuk mempertimbangkan suhu. Sebagai contoh, suhu sejuk, ketika anda menghabiskan banyak masa di dalam rumah dan udara lebih kering, masker penghidratan dapat membantu semua jenis kulit. Iklim juga penting. Cuaca musim panas yang lembap akan mewujudkan keadaan yang berbeza untuk kulit anda daripada cuaca musim panas yang kering.

Perjalanan panjang boleh menjadikan kulit sangat kering, jadi anda mungkin ingin mempertimbangkan masker penghidratan selepas perjalanan apatah lagi jika berada dalam penerbangan.

Berikut adalah maklumat mengenai pelbagai jenis masker yang ada di pasaran, diikuti dengan penerangan setiap kategori.

IKLAN

Adakah Jenis Masker Muka Yang Berbeza?

Masker Lembaran

Masker lembaran berasal dari Korea Selatan, di mana mereka telah menjadi bahan kecantikan selama bertahun-tahun. Seperti produk k-beauty popular lain, mereka diperkenalkan ke pasaran A.S. dalam beberapa tahun kebelakangan. Jenama Amerika dan Eropah kini juga membuat topeng lembaran.

Masker lembaran mungkin merupakan kategori masker muka yang paling serba boleh di luar sana. Sebilangan besar jenis masker muka yang lain dirancang untuk keperluan penjagaan kulit tertentu. Contohnya, masker tanah liat sangat bagus untuk kulit berminyak, tetapi tidak begitu bermanfaat bagi mereka yang mempunyai kulit kering. Masker krim adalah penambah hidrasi untuk kulit kering, tetapi terlalu berat untuk kulit berminyak atau rawan jerawat. Tetapi ada topeng lembaran yang direka untuk setiap jenis kulit.

Sebilangan masker lembaran bahkan membolehkan anda mensasarkan bahagian wajah atau badan tertentu. Selain topeng muka, terdapat topeng lembaran untuk mata, hidung, bibir, hiasan, rambut dan kaki anda.

PRODUK CADANGAN:

Masker Tanah Liat

 

IKLAN

Masker tanah liat sudah lama wujud. Terdapat beberapa jenis tanah liat, dengan bentonit dan tanah liat kaolin yang paling biasa. Kedua-dua jenis tanah liat ini mempunyai banyak kegunaan perubatan. Dengan kemampuan terbukti menyerap toksin dan mengeluarkannya dari kulit anda, topeng tanah liat sangat bagus untuk kulit yang berjerawat. Namun, ia boleh menjadi pengeringan, jadi lakukan kerja rumah anda jika anda mempunyai kulit kering.

PRODUK CADANGAN:

Masker Krim

Sekiranya anda mempunyai kulit kering dan memerlukan penghidratan, masker krim mungkin sesuai untuk anda. Masker krim bermanfaat untuk kulit matang. Mereka juga dapat digunakan untuk perawatan spot jika anda memiliki kulit kombinasi.

PRODUK CADANGAN:

Masker Peel-Off

Sumber gambar: Mololo Cosmetic Blog

Seperti masker tanah liat, masker pengelupasan boleh menjadi baik untuk jerawat atau memperbaiki liang. Anda akan mengalami pengelupasan ringan ketika mengelupasnya, yang sangat bagus bagi mereka yang memerlukannya. Masker pengelupasan blackhead seperti wajah mini dengan sendirinya.

IKLAN
PRODUK CADANGAN:

Masker Gel

Sumber gambar: OROGOLD

Topeng ini mempunyai sensasi yang menyejukkan dan menenangkan, dan biasanya terbaik untuk kulit kering, kering atau sensitif.

PRODUK CADANGAN:

Masker Arang

Sumber gambar: Loreal Paris

Anda akan mendapat beberapa pertindihan dalam kategori masker arang. Terdapat masker arang, masker krim, masker peel-off dan masker lumpur. Arang aktif adalah bahan biasa dalam semua topeng ini, untuk menyahtoksin kulit. Baik untuk kulit berminyak dan jerawat.

PRODUK CADANGAN:

Masker Tidur

Sumber gambar: Good Housekeeping

Digunakan untuk dos hidrasi tambahan apabila anda sangat memerlukannya. Ketika cuaca sejuk dan kulit anda terasa kusam dan kering, atau jika anda tinggal di tempat yang kering sepanjang tahun, topeng tidur adalah pilihan yang bagus untuk meningkatkan penghidratan yang mendalam.

PRODUK CADANGAN:

Sekiranya anda mencuba masker untuk pertama kalinya, cubalah sedikit ujian tampalan sebelum meletakkannya di seluruh wajah. Dengan menggunakan kapas, ambil sebilangan kecil masker dan letakkan di pinggir garis rahang anda. Tunggu beberapa minit untuk melihat apakah anda mempunyai reaksi. Langkah berjaga ini untuk mengelakan alahan berlaku di seluruh wajah anda.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI