Bukan rahsia lagi bahawa kulit berubah mengikut usia. Sama ada anda perasan kehilangan keanjalan atau kelantangan, beberapa garis halus di sana sini, atau perubahan warna yang tidak biasa anda miliki, perubahan ini boleh menjadi sedikit tekanan semasa anda cuba menavigasi rutin penjagaan kulit yang serba baharu.

Walaupun sabun tangan pelembap yang baik berfungsi untuk tangan kering pada semua peringkat umur, banyak produk kulit yang berkesan untuk anda pada awal 20-an mungkin kehilangan keberkesanannya walaupun seawal beberapa tahun kemudian, dan anda perlu sentiasa menyesuaikan rejimen berdasarkan kulit anda serta keperluan semasa.

ARTIKEL BERKAITAN: Umur 30an Tak Sesuai Guna Produk 20an, Rutin Penjagaan Kulit Ini Terbaik Untuk Setiap Peringkat Umur

Meneroka pelbagai kebimbangan penjagaan kulit yang perlu anda tangani pada setiap dekad dalam hidup anda, dan sudah tentu, cara merawatnya:

20-an

Kebimbangan penjagaan kulit terbesar yang berusia 20-an adalah sedikit kusam dan biasanya kelihatan lebih letih. Ini cenderung berlaku pada pertengahan hingga lewat 20-an. Isu-isu ini boleh disebabkan oleh kerosakan matahari yang telah mula terkumpul dari masa ke masa, kurang tidur, tekanan atau genetik.

Kebimbangan utama dengan 20an adalah untuk menjalani rutin penjagaan kulit yang baik untuk menyediakan kulit untuk masa hadapan. Walaupun kulit anda mungkin belum menunjukkan tanda-tanda penuaan lagi, meletakkan asas (terutama dengan SPF) untuk tahun-tahun akan datang hanya akan membantu kulit anda dalam jangka masa panjang.

Gunakan pelindung matahari spektrum luas yang berasingan dengan sekurang-kurangnya SPF 30 setiap hari untuk melindungi kulit daripada semua sumber cahaya, termasuk yang datang dari skrin komputer riba atau telefon anda.

Pakar juga mengesyorkan memulakan penggunaan produk penjagaan kulit yang lebih mujarab pada usia lewat 20-an yang bersifat pencegahan dan membentuk tabiat. Walaupun anda tidak mengalami masalah jerawat, ia masih berfaedah untuk menambah sama ada serum berasaskan AHA/BHA atau retinol topikal pada rutin penjagaan kulit anda untuk membantu menangani kekusaman dan menggalakkan pengelupasan lembut.

ANESSA Perfect UV Sunscreen Skincare Milk (in Doraemon design)

Produk penjagaan matahari kecantikan ini menggabungkan kesan penyekatan UV yang kuat dengan faedah penjagaan kulit. Selain itu, pelindung matahari ini mempunyai kesan mempertingkatkan kecantikan yang menghasilkan kulit lut sinar yang cantik berseri. Ia tahan gosokan dan memakai topeng dan sangat ringan dan mudah digunakan dalam kehidupan seharian.

30-an

IKLAN

30-an adalah masa peralihan, menurut pakar, kerana kulit anda benar-benar selepas akil baligh (yang kadang-kadang boleh mencecah lewat 20-an). Tiga puluh biasanya lebih stabil dalam semua aspek kehidupan mereka dan mampu bukan sahaja melabur untuk masa depan, tetapi mereka juga boleh melabur untuk diri sendiri dan kesihatan kulit.

30-an anda adalah apabila anda mula melihat beberapa tanda awal penuaan, serta kesan pertama kerosakan matahari yang kemungkinan besar berlaku pada tahun-tahun remaja anda atau dalam 20-an anda. Kehilangan keanjalan di pipi (yang boleh membuat perubahan di bawah mata kelihatan lebih menonjol) dan pigmentasi yang lebih berat akibat kerosakan matahari. Sistem pembaikan kulit anda menjadi perlahan, yang bermaksud kulit boleh kelihatan lebih kusam akibatnya, dan pengeluaran kolagen yang berkurangan bermakna kulit anda akan kelihatan kurang tegang, jadi anda mungkin melihat kedutan awal dan kulit yang lebih nipis secara keseluruhan. Masa yang sesuai untuk melabur dalam krim mata yang bagus!

Thicc N Smooth Rich Peptide Eye Cream Selamat tinggal kepada kekeringan bawah mata, lingkaran hitam, bengkak dan garis halus. Krim mata ultra tebal ini berfungsi dari semasa ke semasa untuk mencerahkan, melicinkan dan mengurangkan rupa bengkak, garis halus, kedutan di sekeliling mata.

Sebagai tambahan kepada rutin penjagaan kulit teras pembersihan, pelembapan dan perlindungan matahari, pakar mengesyorkan menambah retinol topikal (atau alternatif seperti bakuchiol atau serum berasaskan peptida) untuk membantu dengan garis halus dan ketegasan kulit. Menambah antioksidan dalam usia 30-an juga merupakan sesuatu yang perlu diberi penekanan.

Antioksidan akan membantu memperbaiki beberapa kerosakan matahari yang telah mula berkembang selama bertahun-tahun-ia mencerahkan kulit yang kusam, dan membantu meremajakan kolagen.

IKLAN

Antioksidan paling biasa yang anda akan temui dalam penjagaan kulit ialah vitamin C tetapi terdapat pilihan dan formula hebat lain yang menggabungkan banyak antioksidan bersama-sama. Cari produk atau produk berasaskan tumbuhan dengan buah-buahan dan/atau sayur-sayuran di bahagian atas senarai ramuan, kerana makanan tersebut cenderung secara semula jadi mengandungi kepekatan antioksidan yang tinggi.

Pakar juga mengesyorkan sebarang rawatan yang menggalakkan perolehan selular, seperti pengelupasan kimia, microneedling (tusukan kecil pada permukaan kulit) untuk merangsang pertumbuhan kolagen baharu, peranti frekuensi untuk membantu mendorong pengeluaran kolagen dan elastin baharu pada lapisan kulit yang lebih dalam. Dan sudah tentu, 30-an anda berkemungkinan besar apabila anda akan mula melihat garis dan kedutan yang lebih ketara, jadi anda boleh mendapatkan suntikan untuk membantu mengurangkan penampilannya.

ARTIKEL BERKAITAN: Kekalkan Bentuk Badan Selepas Umur 40an, Helah Senaman Ini Rahsia Dari Pakar

40an

40-an adalah ketika anda benar-benar mula melihat perubahan besar dalam ketegasan kulit. Anda berhadapan dengan kehilangan kelantangan dan keanjalan (mengakibatkan kulit kelihatan kendur), serta kedutan yang lebih ketara dan kerosakan matahari, yang mungkin membawa kepada keadaan seperti melasma. Walaupun anda mungkin mula melabur dalam lebih banyak rawatan estetik, doktor berkata bahawa pesakit yang paling berjaya adalah mereka yang menggabungkan rawatan di pejabat dengan pengetahuan mereka tentang penjagaan kulit. Iaitu, mereka membuat pelarasan gaya hidup untuk membantu menyokong hasil daripada rawatan.

Kerana kulit anda mengalami banyak perubahan pada usia 40-an, anda mungkin perlu menggabungkan dua jenis pembersih yang berbeza, pembersih pengelupasan lembut dan pembersih seperti losen lembut untuk menampung keperluan kulit anda untuk kedua-dua sel.

Untuk pengekalan lembapan muktamad, pakar juga mengesyorkan memasukkan asid hyaluronik ke dalam rutin anda (boleh digunakan pada waktu siang dan malam), serta krim malam kaya yang mengandungi gliserin, ceramide dan atau lipid lemak untuk membantu menggalakkan pembaikan penghalang kulit.

IKLAN

Lazimnya, pakar dermatologi melihat lebih ramai wanita berusia 40-an datang untuk rawatan yang membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan. Pengisi membantu menggantikan keanjalan yang hilang. Pengelupasan kimia boleh menyasarkan melasma, kerosakan matahari dan tona atau tekstur yang tidak sekata. Mereka juga mengesyorkan merawat kulit “dari bawah, atas,” atau lebih tepat, dari lapisan kulit paling bawah ke atas. Walaupun penjagaan kulit topikal bagus untuk mengekalkan kesihatan dan penampilan keseluruhan kulit anda, jika anda ingin bekerja secara aktif melawan tanda-tanda penuaan, anda perlu mula menggabungkan rawatan laser yang berada di bawah permukaan kulit.

50an

Selepas menopaus, badan kita mengalami peralihan hormon dengan penurunan tahap estrogen dan peningkatan tahap androgen dan ini boleh menjejaskan kulit.

Kulit akan menjadi lebih nipis dan kurang anjal. Penyerapan tulang berlaku dan ini menunjukkan dirinya sebagai kehilangan kelantangan, terutamanya di tengah-tengah muka-semasa kita semakin tua. Kekeringan adalah satu lagi kebimbangan utama, dan anda mungkin melihat jerawat yang tidak pernah anda lihat sejak remaja anda mula timbul semula akibat turun naik hormon ini. Lebihan pigmen dan tanda kerosakan matahari (iaitu, bintik coklat dan penuaan foto) juga menjadi lebih ketara.

Penyelesaian penjagaan kulit terbesar ialah memastikan anda membantu kulit anda mengekalkan kelembapan. Beberapa jenis kulit boleh menahan kekasaran yang disebabkan oleh pembersih pengelupasan pada ketika ini dalam kulit, dan sebaliknya menekankan kepentingan pembersih yang lebih lembut dan bersusu yang tidak terlalu berbusa. Jenis pembersih ini berkesan untuk menghilangkan kotoran dan serpihan tanpa mengeluarkan minyak penting yang dihasilkan oleh kulit yang diperlukan oleh kulit.

Walaupun usia 50-an anda mungkin kelihatan seperti masa yang menggerunkan, ia adalah satu dekad penting, lagipun kebimbangan utama doktor ialah memastikan pesakit, terutamanya wanita, tahu bahawa kehidupan baru bermula. Anda sepatutnya berasa diberi kuasa untuk melabur dalam diri anda dan rawatan yang menggembirakan.

Terdapat banyak produk penjagaan kulit yang hebat yang direka untuk menangani masalah kulit dengan teliti yang muncul dalam dekad kelima dalam hidup anda. Pada usia 50-an, anda akan berhadapan dengan lebih banyak perubahan hormon, serta perubahan kulit secara keseluruhan yang berlaku terutamanya disebabkan oleh genetik. Pakar mengesyorkan melihat diri anda dengan mata yang baik dan meraikan ciri terbaik anda, dan bukannya cuba kelihatan seperti seorang berusia 20 tahun atau seseorang yang sama sekali berbeza, dalam hal ini.

60an dan seterusnya

Perkara utama yang pakar mahu pesakit berusia 60-an tahu adalah bahawa masih belum terlambat untuk memulakan rawatan anti-penuaan. Datang untuk melihat kulit anda dengan kerap akan membantu anda kelihatan terbaik dari semasa ke semasa. Kebimbangan utama pesakit berusia 60-an dan seterusnya adalah kekurangan penghidratan dan pengekalan kelembapan.

Pakar mengesyorkan menjaga penjagaan kulit sangat mudah, menghidrat, dan lembut pada usia ini dan memberi tumpuan kepada prosedur seperti laser yang boleh dilakukan sekali atau dua kali setahun untuk penambahbaikan dan penyelenggaraan.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/RDfrPRycbKo

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI