Di era moden dan teknologi yang kian canggih pada masa kini, dunia pendidikan negara juga tidak terkecuali dari mengalami transformasi dampak dari perkembangan teknologi kini. Malah, dunia pendidikan kini juga berasaskan digitalisasi.

Oleh itu, pendidikan secara virtual dan digital ini menjadi fokus serta tumpuan utama di dalam Karnival Pendidikan Sonar Bestari pada tahun ini, yang dijangka berlangsung pada tanggal 8 hingga 10 September nanti.

Karnival Terbesar Ini Bakal Beri Pendedahan Pembelajaran Luar Darjah Kepada Murid Dan Guru!

Ini Antara Sebab Hijabi WAJIB Hadiri ‘Karnival Pendidikan Sinar Bestari’, Rugi Kalau Tak Pergi Sis!

Menurut Pengarah Projek, Meen Tahrin, karnival julung kali yang diadakan itu merupakan Karnival Pendidikan terbesar di negeri Selangor yang pernah dianjurkan.

Tambah beliau, karnival tersebut diadakan dengan kerjasama antara Sinar Harian, Sinar Bestari dan juga Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Selangor.

“Karnival ini terbuka kepada orang ramai dan masuk adalah percuma. Para pengunjung terutama pelajar sekolah boleh menyertai pelbagai pertandingan yang telah kami aturkan dan mereka akan menyertainya melalui penglibatan sekolah masing-masing.

“Pada masa yang sama, penglibatan pelbagai agensi kerajaan pastinya memberi kelainan dalam karnival pendidikan ini kerana kita dapat melihat dengan lebih dekat peranan masing-masing,” ujarnya yang juga merupakan Editor Eksekutif Gaya Hidup dan Hiburan Sinar Harian.

IKLAN

Tambah Meen, karnival tersebut turut dilihat menjadi platform kepada ibu bapa dan juga masyarakat dalam mengenali lebih dekat dunia pendidikan yang berasaskan digital pada hari ini.

Sebab Kenapa Hijabi WAJIB Hadir Karnival Selama Tiga Hari Ini!

Ini Antara Sebab Hijabi WAJIB Hadiri ‘Karnival Pendidikan Sinar Bestari’, Rugi Kalau Tak Pergi Sis!

Menariknya! Karnival Pendidikan Sinar Bestari yang berlangsung selama tiga hari ini bakal menampilkan pelbagai aktiviti yang mengujakan buat para pengunjung.

Antaranya demo Unit Beruniform daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Bomba, Pameran Digital Skil dan Kerjaya serta 60 pempamer yang lain seperti Planetarium Negara, Farm Fresh, AirAsia Academy, Grup Buku Karangkraf, Petrosains, Les’ Copaque dan Universiti Tenaga Nasional (UNITEN).

IKLAN

Artikel berkaitan: Hijabi Hafaz Quran Cetus Inspirasi! Raih Tempat Kedua Peperiksaan Acca Dunia!

Selain itu, turut berlangsung SinarPlus Makan Fest, rumah hantu, uji bakat TV Pusat Sumber Sekolah (TV PSS) serta zoo mini dan kereta kuda yang disediakan kepada orang ramai yang hadir.

Ini Antara Sebab Hijabi WAJIB Hadiri ‘Karnival Pendidikan Sinar Bestari’, Rugi Kalau Tak Pergi Sis!

IKLAN

Malah, turut diadakan juga 17 pertandingan untuk pelajar sekolah seperti robotik, Sinar Bestari Got Talent, bola keranjang, dikir barat dan crossword puzzle. Tidak ketinggalan persembahan silat dan program kids Quran Hour daripada pelajar-pelajar sekolah sekitar negeri Selangor.

Wow! Dengar macam menyeronokkan je semua aktiviti yang diadakan sepanjang Karnival ni! Jadi hijabi jangan lupa, tanda siap-siap kalendar agar tak terlepas peluang menghadiri karnival yang terlajak seronok ni!

Jangan lupa ajak seluruh ahli keluarga meluangkan masa menyertai setiap aktiviti yang diadakan nanti. Untuk sebarang maklumat lanjut berkaitan karnival ini, hijabi boleh layari Sinar Bestari 

Artikel berkaitan: Hijabi Ini Bangga Jadi ‘Pemain Bola’ Berhijab, Mahu Cetus Inspirasi Wanita Dunia!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI