Apabila keadaan yang tidak di jangka akan berpanjangan sebegini, banyak peralatan perlindungan diri kehabisan stok. Wabak korona virus 19 mula menular pada 25 Januari yang lalu dan sehingga kini Malaysia mencatat seramai 1518 kes.

Bukan sahaja rakyat kehabisan mask penutup mulut dan hand sanitizer malahan peralatan pelindung untuk frontliners juga berkurangan. Menerusi Facebook Muhsin Abdul Ghani, lelaki ini memberi sumbangan barang kelengkapan diy untuk petugas Hospital Kuala Lumpur (HKL) yang memerlukan alat pelindung muka. Terbaik!

Harap dapat membantu mereka

Mag sudah. anda bila lagi! Baru beli kelengkapan diy untuk disponsor kepada hospital hkl. Wife mag adalah x nurse di hkl , jadi tugas kami membantu mereka sebab kelengkapan ini telah terputus utk front liner staf di HKL. jadi DIY jer. Harap dapat membantu mereka yang sanggup berhadapan dengan risiko nyawa.

IKLAN

Kenapa perlu. Kerana perlu melindungi mata dan permukaan muka dari jangkitan. Kalau dapat terus buat dan hantar yang dah siap lagi bagus. Anda boleh jer contact kawan-kawan yang bertugas dan tanyakan apa yang boleh kita bantu. Semudah itu jer.

IKLAN

Menurut Muhsin, dia mengetahui isu bekalan alat pelindung muka di hospital tidak mencukupi selepas isterinya yang merupakan bekas jururawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL) memaklumkan hal tersebut. Tambahnya, sebagai seorang manusia yang menghargai jasa dan pengorbanan petugas perubatan yang berkhidmat, dia telah membeli kelengkapan diy untuk petugas perubatan membuat alat pelindung muka sendiri. Ini kerana, mereka bakal berhadapan dengan risiko yang melibatkan nyawa sekiranya tidak memakai alat pelindung tersebut.

IKLAN

Moga dipermudahkan urusan barisan hadapan kita

Di Facebook juga, viral beberapa foto di mana petugas perubatan mengorbankan masa mereka untuk membuat sendiri alat pelindung muka demi melindungi diri sendiri dan jutaan nyawa dari pelbagai bahan seperti plastik sampah juga menjadi penutup kepala mereka. Allahu bersama kita bertanggunjawab dudulah di rumah dengan kerjasama anda ini banyak impak yang positif dan berkemunkinan akan mengurangkan jumlah jangkitan. Insyallah

Sumber: Muhsin Abdul Ghani

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI