Cara menyemak iPhone asli atau palsu adalah sangat mudah dan anda benar-benar perlu tahu. Malu kan, kalau beli yang mahal rupanya palsu dan tak boleh guna?

Harus diakui, produk dari Apple sentiasa cool dan berprestij. Panggil ia iPhone. Setiap kali iPhone baharu muncul, ia sentiasa sesak nafas untuk memilikinya. Malah teknologi yang dibawa oleh iPhone sentiasa menjadi trendsetter. Malangnya, memandangkan harga iPhone terbaru yang mahal, ramai yang menjual iPhone palsu sama ada dalam keadaan recondition atau HDC alias palsu.

Atas sebab ini, supaya anda tidak tersalah beli, jom baca petua tentang cara menyemak dan membezakan antara iPhone tulen dan palsu pada tahun 2022. Selamat membaca!

1. Semak Bahan Fizikal iPhone

Untuk tidak tertipu membeli iPhone yang telah dipulihkan, anda perlu berhati-hati. Yang paling mudah ialah melihat secara langsung rupa fizikal. Seperkara yang perlu diingat, iPhone merupakan jenama mewah dan dipasarkan untuk golongan menengah atas. Jadi anda boleh yakin bahawa semua peranti menggunakan bahan logam dan kaca yang kukuh, berbeza daripada telefon pintar lain.

Malah, siri iPhone 13 terbaharu sendiri sudah menggunakan bahan aluminium gred aeroangkasa dan kaca perisai seramik pada skrin, menjadikannya lebih tahan lama. Jelas sekali, bahan jenis ini akan terasa kuat dan kukuh di tangan anda.

Manakala iPhone palsu berkemungkinan besar menggunakan bahan yang lebih rapuh. Malah, anda boleh melihat dengan mudah perbezaan yang ketara antara iPhone asli dan palsu hanya dari ketumpatan dan sensasi memegangnya.

2. iPhone Asal Menggunakan Paparan Retina

Jika anda berpendapat bahawa skrin paparan retina digunakan dalam hampir semua telefon bimbit, anda silap. Paparan retina ialah sejenis skrin yang telah dipatenkan oleh Apple dan hanya digunakan dalam semua produk Apple, termasuk iPhone.

IKLAN

Itulah sebabnya, cara seterusnya untuk menyemak iPhone asal atau palsu adalah dengan menyemak ketumpatan dan kualiti skrin. Paparan retina terkenal dengan ketajaman dan kualiti imej yang jelas dan licin. Sementara itu, iPhone palsu akan menggunakan skrin berkualiti rendah. Ini akan kelihatan apabila anda menghidupkan peranti buat kali pertama. Boleh jadi, spektrum warna dan ketajaman imej tidak seindah yang asli.

3. Sistem Operasi iPhone ialah iOS

Cara paling mudah untuk membezakan iPhone tulen atau palsu adalah dengan melihat sistem pengendalian HP yang anda pegang. Nama pun iPhone, OS (operating system) yang digunakan pastinya iOS kan! Setiap tahun, iOS sentiasa dikemas kini dengan kemas kini sistem dan ciri baharu yang semakin memanjakan pengguna iPhone, salah satunya ialah iOS 15.4 yang terkini.

Sementara itu, iPhone HDC alias palsu tidak akan dapat menggunakan iOS asal. Pengilang juga mengakali dengan membuat sistem Android dengan rupa sedekat mungkin dengan iOS. Ia adalah satu usaha yang baik, tetapi ia pastinya tidak akan disegerakkan dengan pelayan Apple. Akibatnya, iPhone palsu dengan OS palsu seperti ini tidak akan menerima sokongan pembaikan daripada Apple.

4. iPhone Asal Mempunyai App Store

Selain daripada sistem pengendalian iOS, ciri eksklusif yang hanya dimiliki oleh peranti Apple ialah kehadiran App Store. App Store ialah platform penyedia aplikasi seperti Gedung Google Play atau Gedung Windows. Oleh itu, ia akan menjadi sangat lucu jika anda membeli iPhone tetapi tidak mempunyai App Store di dalamnya. Sebaliknya, apa yang anda temui ialah Google Play atau bahkan Gedung Windows. Kritikal!

IKLAN

Walaupun pada masa ini, mereka boleh memanipulasi App Store palsu, tetapi yang diubah suai tidak akan dapat disambungkan dengan App Store yang asal.

5. Semak iPhone IMEI

Satu cara untuk menyemak sama ada iPhone tulen atau palsu adalah dengan menyemak IMEI yang didaftarkan pada peranti. IMEI atau International Mobile Equipment Identity (IMEI) ialah kod pengeluaran yang membezakan satu peranti daripada peranti lain.

Dengan kata lain, tiada satu peranti pun di dunia ini mempunyai IMEI yang sama. Cara yang paling mudah dan paling banyak digunakan untuk melihat iPhone IMEI adalah melalui menu Tetapan.

Berikut ialah panduan tentang cara menyemak IMEI iPhone:

IKLAN
  • Buka menu Tetapan.
  • Pilih menu Umum.
  • Pilih pilihan Perihal.
  • Tatal ke bawah, lihat nombor IMEI iPhone.

6. Semak ketersediaan waranti iPhone

Jika anda membeli iPhone di Apple Store atau pengedar sah Apple, maka anda boleh yakin bahawa anda akan mendapat waranti iPhone asal yang sah selama setahun dari tarikh pembelian.

Perkara yang menarik ialah, anda boleh menyemak ketulenan jaminan dalam beberapa cara. Malangnya, jika anda membeli iPhone palsu, anda tidak akan mendapat waranti Apple rasmi. Biasanya, anda hanya akan mendapat waranti pengedar atau waranti kedai. Ini pun belum tentu boleh dituntut tau!

7. Harga iPhone palsu jauh lebih murah

Cara terakhir untuk menyemak iPhone palsu atau asli yang boleh anda lakukan ialah menyemak harga. Secara logiknya, harga iPhone asal akan dijual jauh lebih mahal, memandangkan kualitinya sangat berprestij. Oleh itu, anda harus curiga jika anda menemui penjual yang menawarkan iPhone pada harga yang sangat rendah, malah cenderung tidak munasabah.

Boleh jadi peranti yang dijualnya adalah iPhone HDC atau tiruan. Oleh itu, berhati-hati sebelum membeli iPhone idaman anda, jangan biarkan anda tertipu! Nah, itulah panduan tentang cara menyemak iPhone asal baharu dengan iPhone yang telah dipulihkan. Berhati-hati ya!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

SUMBER: Jalan tikus

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI