Menyusun pakaian supaya kemas dan teratur adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk hidup lebih teratur. Selain menyumbang kepada perasaan tenang secara keseluruhan di dalam bilik tidur, ia juga membolehkan anda memilih pakaian yang sempurna dengan cepat, mudah dan menyeronokkan, jadi anda akan memulakan hari dalam rangka fikiran yang positif.

Ia mungkin terasa seperti tugas yang sukar, tetapi jika ruang yang anda gunakan untuk berehat, berantakan fikiran anda mungkin juga terganggu. Dengan memikirkan semula idea organisasi almari anda, merombak idea penyimpanan pakaian dan menyusun semula pakaian yang tidak lagi anda pakai, anda sedang dalam perjalanan untuk mencipta sistem organisasi yang cekap yang akan memastikan pagi yang sibuk berjalan seperti mimpi.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Mengatur pakaian

Petua popular daripada penganjur profesional tentang mengemas dan menyusun pakaian, sama ada anda sedang mencari idea bilik almari pakaian atau helah mudah untuk menyusun almari pakaian anda.

1. Edit koleksi pakaian

Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!Apabila menyusun pakaian, mulakan dengan pembersihan yang baik. Salah satu petua mengecilkan pakaian terbaik ialah mengumpul setiap item pakaian yang anda miliki, daripada pakaian bermusim dan pakaian luar kepada stokin, pakaian renang dan pajamas, termasuk pakaian dari bakul dobi. Lebih mudah untuk mengetahui perkara yang anda ingin simpan yang terlalu banyak apabila semuanya berada di satu tempat.

Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!

Semak setiap item dan periksa dengan teliti. Adakah ia sesuai? Adakah ia dalam keadaan baik? Pernahkah anda memakainya pada tahun lepas? Jika jawapannya tidak untuk mana-mana daripada ini, mungkin sudah tiba masanya untuk mengucapkan selamat tinggal. ‘Jujurlah dengan diri sendiri, tidak ada yang lebih buruk daripada memakai pakaian yang tidak membuatkan anda berasa tidak selesa.Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!

Menderma atau menjual barangan ialah pilihan yang terbaik, tetapi boleh menimbulkan emosi, jadi anda disyorkan memikirkan tempat anda ingin menderma atau menjual pakaian sebelum mengisih. Ini membolehkan anda membayangkan orang lain menikmatinya.

2. Dedikasikan kotak untuk barangan sentimental

Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!

Sama ada kot pusaka, seluar jeans kurus yang sangat digemari mahupun gaun pengantin, kita semua mempunyai sehelai pakaian yang menyimpan kenangan terindah, tetapi tidak sesuai lagi. Tidak mengapa untuk mempunyai keterikatan emosi, tetapi cuba hadkan diri anda kepada satu kotak simpanan untuk kepingan yang anda tidak tahan untuk berpisah. Idea penyimpanan bilik tidur anda hendaklah dikhaskan untuk barang sedia untuk dipakai sahaja, jadi cari tempat lain untuk menyimpannya, seperti di bawah katil atau di loteng.

IKLAN

3. Susun pakaian mengikut jenis

Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!

Mengumpulkan pakaian anda mengikut kategori untuk mencipta ‘zon’ ialah cara yang berkesan untuk mengatur pakaian anda. Ada satu kawasan untuk baju anda, satu lagi untuk seluar anda dan satu bahagian untuk pakaian anda supaya semuanya mudah dicari. Dengan mengezonkan barang gantung, anda juga boleh mencipta ruang tambahan untuk bakul, di bawah baju anda sebagai contoh, yang tidak akan digantung serendah pakaian dan seluar.

4. Susun mengikut warna

Untuk pendekatan organisasi yang menyenangkan dari segi estetik dan praktikal, anda disarankan untuk menyelaraskan warna dalam kategori anda.

Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!

Satukan item warna yang serupa dan item bersama, jadi baju hitam digantung bersama, baju kelabu bersama dan sebagainya. Ikuti teori Marie Kondo tentang menggantung barang gelap atau berat di sebelah kiri ke fabrik ringan/ringan di sebelah kanan, untuk mencapai rasa ringan dan menaikkan semangat semasa anda menyemak imbas sepanjang baris. Jika anda ingin berseronok sedikit, anda juga boleh memadankan penyangkut anda dengan pakaian.

Jika anda menggunakan storan terbuka, seperti rel atau rak pakaian, pertimbangkan untuk menyusun pakaian anda mengikut warna untuk menghasilkan kesan ombre yang menarik secara visual. Walaupun ini mungkin bukan kaedah yang paling praktikal, ia mungkin , kaedah ini dianggap secara meluas untuk membuat anda berasa lebih bahagia.

5. Berikan kedudukan utama keperluan harian

Sama seperti yang anda lakukan semasa mengatur almari di lorong, meletakkan barang-barang harian anda yang paling usang di ruang yang paling mudah diakses bukan sahaja akan menjadikan hidup anda lebih mudah tetapi juga akan memastikan almari lebih kemas. Secara umum, kurang menyelongkar untuk mencari apa yang anda perlukan. Ia adalah proses dua langkah, mula-mula, fikirkan tentang gaya hidup dan apa yang sebenarnya anda pakai hari ke hari, bukan apa yang anda mahu pakai hari ke hari.

IKLAN

Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!

Untuk mengelakkan ruang storan utama yang berselerak, ingatlah perkara ini – jika ia tidak ‘sedia untuk dipakai’, ia tidak sepatutnya ada, penting atau tidak. ‘Jangan sekali-kali menggantung apa-apa di dalam almari anda yang perlu digosok atau disesuaikan, memikirkan anda akan memakainya di lain masa. Simpan di bahagian berasingan almari dan rancang masa mingguan untuk menggosok semua item tersebut sebelum menggantungnya dengan pakaian “sedia untuk dipakai”.

Cara untuk mula menyahkan pakaian

Meninggalkan pakaian anda boleh menjadi satu proses emosi, satu proses yang kebanyakan kita menangguhkan. Cara terbaik untuk bermula adalah dengan lembut. Bersikap baik terhadap diri sendiri, tidak mengapa untuk menyimpan barang yang sangat melekat pada anda, walaupun anda tidak akan memakainya lagi. Walau bagaimanapun, cuba dan hadkan diri hanya satu kotak simpanan dan simpan untuk item sentimental sahaja.

Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!

Apabila bercakap tentang pakaian anda yang lain, luangkan masa untuk mempertimbangkan setiap item secara individu. Jujurlah dengan diri sendiri, adakah ia masih sesuai? Adakah ia dalam keadaan baik? Pernahkah anda memakainya pada tahun lepas? Jika jawapannya tidak untuk mana-mana daripada ini, mungkin sudah tiba masanya untuk mengucapkan selamat tinggal.

Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!

IKLAN

Jika anda merasa sukar untuk memutuskan apa yang perlu disimpan, pakar mengesyorkan ‘teknik penyangkut’. Pusingkan semua penyangkut almari pakaian anda ke belakang. Kemudian pusingkan setiap penyangkut ke hadapan semasa anda memakai dan ganti setiap item pakaian. Mana-mana penyangkut yang masih mundur pada penghujung hari mungkin menyimpan barang yang anda boleh hidup tanpanya, jadi pertimbangkan untuk mendermanya untuk mengosongkan ruang almari.

Cara menyusun pakaian di atas rak

Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!

Gunakan rak untuk menyimpan barang besar seperti baju sejuk dan pakaian rajut tebal yang mungkin tersangkut atau meregang jika digantung pada penyangkut. Item yang lebih tebal dilipat dengan mudah dan tidak akan kehilangan bentuknya apabila disusun dalam longgokan. Jika anda menggunakan kaedah lipatan KonMari, pertimbangkan untuk melapik rak dengan bakul dan mengasingkan baju-t, seluar jeans dan sebagainya.

Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!

Rak tinggi bagus untuk menyimpan barang bermusim, atau untuk menyusun kasut yang anda pakai sekali-sekala sahaja, manakala rak kotak ialah cara yang baik untuk menyimpan dan mempamerkan beg tangan kegemaran anda. Jika anda mengatur almari kecil, hadkan diri kepada satu atau dua dan cuba teknik cerdik Marie Kondo untuk menyimpan beg dalam beg.

Rak yang mudah diakses di dalam almari boleh berfungsi sebagai ‘meja solek’. Gunakannya untuk menyusun barang kemas, menyimpan minyak wangi, alat solek dan apa sahaja yang anda gunakan sehari-hari. Sebagai alternatif, lapikkannya dengan sisipan atau kotak yang dipesan lebih dahulu, balang dan bakul untuk menyimpan aksesori, seperti cermin mata hitam, manset, tudung, tali leher dan sebagainya.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Perbaharui Gaya Dengan Susun Semula Almari. 10 Idea Cekap Ini Mudah Untuk Anda Bersiap!

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI