Diam tak diam sudah masuk 10 malam terakhir Ramadan. Inilah malam paling ditunggu-tunggu sekalian umat Islam. Malam lailatul qadar yang lebih baik daripada malam-malam sebelumnya

Sepatutnya malam inilah kita berteleku di tikar sejadah sambil melakukan pelbagai amalan ibadah dengan membaca Quran, berzikir dan mengerjakan amalan solat sunat.

Namun senario sekarang apa yang kita perhatikan, 10 malam terakhir inilah bagaikan lubuk rezeki kepada peniaga di Bazar Ramadan. Mana taknya, jualan barangan raya lebih murah daripada biasa dan Bazar Ramadan akan dibuka hingga dinihari. Seakan pesta apabila ada yang lelong pakaian ataupun kuih raya pada harga sangat murah.

ARTIKEL BERKAITAN: Mandi, Berpakaian Indah & Berharum-haruman, Antara Amalan Rasulullah SAW di 10 Malam Terakhir Ramadan

Bukan itu sahaja, malah peniaga online juga tidak kurang sibuknya menjual baju raya di saat akhir. Semua blogger dan peniaga kecil bersaing menampilkan rekaan terkini. Malah untuk lebih senang ada yang menjual pakaian secara pakej sekeluarga.

Pelbagai strategi digunakan dan ada yang lebih awal mempromosi di laman sosial hingga kemudiannya timbul isu ciplak hasil rekaan orang lain. Isu yang bukan sekali dua timbul namun setiap kali raya, pasti ianya berbangkit kembali. Namun begitu, bagi peniaga bagai sudah set di minda ‘Tak kesah lah tiru ke tak? Janji laku, janji masyuk’.

Walau bagamanapun, bagi mereka yang mementingkan kualiti dan rekaan eksklusif tetap dengan memilih rekaan dari pereka terkenal. Rekaan lebih asli dan berkualiti, bagi mereka yang ‘bajet’ utuh dengan pendirian pilih yang ciplak rekaan seakan-akan janji menang memakai.

IKLAN

Persoalannya admin ingin katakan disini dalam kita sibuk menjayakan misi ciplak-menciplak ni bagaimana pula misi dalam merebut 10 malam terakhir Ramadan. Sepatutnya di sepertiga 10 mlam akhir ini kita umat Islam bersedia dalam meningkatkan ibadah puasa dalam merebut syafaat 10 malam lailatul qadar.

Daripada kita asyik mempersoalkan isu ini, ayuh kongsi tip menjelang 10 malam terakir ini.

1. Muliakan niat, bersihkan hati yang tulus dengan memaksimakan ibadah.

2. Bacalah tafsir Al Quran dan fahami isi kandungannya.

IKLAN

3. Jangan menunggu sehingga ke malam 27 seharusnya bangun setiap malam 10 terakhir lakukan ibadah. “Barangsiapa yang terjaga (tidak tidur) di malam lailatul qadar dengan iman dan harapan dosa-dosanya akan diampunkan”. Insya-Allah.

5. Hafalkan doa malam lailatul qadar ‘Allahumma innaka ‘afuwun tuhibbul ‘afwa fa’ fu ‘anni (Ya Allah kau maha pengampun, maka ampunilah aku.)

6. Pakailah pakaian yang indah dan wangi-wangian ketika beribadah.

IKLAN

7. Bukan malam pasang status di laman sosial contohnya: (alhamdulilah nikmatnya dapat bermunajat ….)

8. Sabar menahan segala dugaan di 10 malam terakhir.

9. Yang paling penting Husnudhzon lah kepada Allah. Ketika bermunajat, ingatlah kita sedang meminta kapadaNya yang maha mencipta janganlah ragu-ragu dengan ketentuannya, yakin dengan sepenuh hati.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI