Beberapa minggu ini kita sering ‘dihidangkan’ dengan berita-berita kemalangan maut. Kita yang membaca berita itu pun sudah sedih, apatahlagi ahli keluarga mangsa yang terlibat. Tidak dapat dibayangkan bagaimana mereka ‘menghadapi’ kehilangan ahli keluarga dan orang yang tersayang tanpa dapat diduga.

Hilang Orang Tersayang Memang Sedih, Memori Yang Ditinggalkan Jadi Hadiah Yang Tidak Ternilai
Photo by antoni-shkraba from Pexels.

Bersedih adalah respon normal selepas kehilangan insan tersayang. Merasai rasa sedih bermula dengan:

1. Menerima realiti kehilangan/ kematian.

Ia bukan mimpi dan anda tidak boleh berfikir seolah olah tiada apa yang berlaku. Ya, pada permulaan pasti ada rasa marah dan penafian. Ia juga satu yang normal.

2. Alami Kesedihan itu

Alami dan rasai kesedihan itu. Anda berhak untuk sedih dan berkongsi kesedihan. Menangis, menulis di buku, kongsikan di media sosial adalah respon normal. Memendamkan kesedihan dengan berlagak seperti tiada ada berlaku lebih menyakitkan anda.

IKLAN

Hilang Orang Tersayang Memang Sedih, Memori Yang Ditinggalkan Jadi Hadiah Yang Tidak Ternilai

3. Adaptasi kehidupan

Kehidupan tidak lagi sama seperti sebelum ini. Ambil masa untuk adaptasi kehidupan tanpa insan tersayang. Beri diri anda ruang untuk menyesuaikan diri. Ia tidak mudah, tapi perlahan lahan anda boleh.

IKLAN

4. Mulakan kehidupan baru

Walaupun sebahagian dari “diri anda” telah pergi, jasadnya mungkin telah tiada namun kenangan dan memori bersama tetap abadi selamanya. Ingatlah masa dan memori yang ditinggalkan sebagai hadiah yang tidak ternilai.

Bertahun hidup bersamanya adalah anugerah. Berbanding menfokuskan kepada apa yang telah anda hilang, fikirkan apa yang telah anda terima dari insan tersayang. Ia kekuatan anda untuk teruskan hidup baru dengan memori dan ingatan sepanjang hayat.

IKLAN

Sumber kredit: Public Health Malaysia Top image: Photo by antoni-shkraba from Pexels.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/oNhFqV_vqVs

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI