Ujian besar buat Amira Abdul Talib, 29, apabila disahkan menghidap Kanser Tisu Otot atau Rhabdomyosarcoma pada awal semester tetapi tidak menjadikan itu sebagai alasan.

Graduan Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Projek itu pada awalnya agak risau dengan keadannya. Beliau juga terpaksa menangguhkan pengajiannya selama tiga semester bagi menjalani pembedahan dan rawatan kimoterapi.

Hilang 3 Semester Kerana Kanser, Kembali Kuat Dengan Anugerah Emas Universiti.

“Keluarga saya bukanlah dari kalangan yang senang dan boleh diibaratkan ‘kais pagi makan pagi, kais petang makan petang’.

“Matlamat utama saya untuk melanjutkan pengajian ialah ingin belajar dan mencari kerja untuk membantu keluarga saya.

“Bila saya diuji dengan ujian ini, demi Allah SWT saya betul-betul tak kuat,” kata Amira.

Kini beliau mampu mengukirkan senyuman juga mebanggakan kedua ibu bapanya, Abdul Talib Mohd Nor dan Lijah Ibrahim, apabila dianugerahkan Anugerah Emas Universiti dalam Majlis Konvokesyen UMP Ke-16 pada sesi pertama yang baru sahaja diadakan di Dewan Kompleks Sukan, UMP Kampus Gambang.

IKLAN

Perjuangan tidak terhenti 

Hilang 3 Semester Kerana Kanser, Kembali Kuat Dengan Anugerah Emas Universiti.

Amira turut menyertai Sekretariat Generasi Siswa Sihat (GENESIS) bagi satu langkah inisiatif beliau untuk meningkatkan kesedaran mengenai kanser.

“Antara program yang saya kendalikan yang begitu dekat dengan diri saya ialah Program Hari Kanser Sedunia yang turut disertai Majlis Kanser Nasional (MAKNA).

“Saya memilih GENESIS untuk bergiat aktif dalam kokurikulum kerana saya dapat rasakan GENESIS adalah medan terbaik untuk saya bawa diri saya sebagai Cancer Survivor” katanya mengenai kegiatan menyertai GENESIS.

IKLAN

Sebagai pendoman kita semua, ujian tiba dengan pelbagai cara dan bentuk. Terserah kepada kita untuk tempuhi setiap cabaran bagaimana tapi yang penting kekal istiqomah dan tabah.

Artikel Berkaitan: “Takkanlah Nak Buat Cerita Pasal Kanser Saya”- Difitnah & Dituduh Menipu, Elyana Maafkan Semua Pihak!

Kanser Tisu Otot, Anda Perlu Tahu

Hilang 3 Semester Kerana Kanser, Kembali Kuat Dengan Anugerah Emas Universiti.

IKLAN

Kanser Tisu Otot atau Rhabdomyosarcoma (RMS) merupakan sejenis kanser yang jarang berlaku dan ia terbentuk melalui dalam tisu lembut khususnya tisu otot rangka atau kadangkala organ berongga seperti pundi kencing atau rahim.

Ia boleh berlaku di bahagian seperti:

  • Kepala dan leher
  • Pundi kencing
  • Sistem pembiakan seperti faraj, rahim dan testis
  • Tangan dan kaki

Kanser ini boleh berlaku pada pelbagai peringkat umur sekitar umur kurang daripada 10 tahun.

Sumber: UMP News , UPM

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Klik di sini. 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI