Ada pelbagai cara untuk menurunkan berat badan. Ada yang melakukan senaman dan ada juga yang begitu mentitikberatkan soal diet. Seperti perkongsian wanita di laman sosial facebook SCha EllCha Lee yang berkongsi tip menurunkan berat badan sebanyak 25kg dalam masa 10 bulan. Dia yang sebelum ini mempunyai berat badan 82kg berjaya menurunkan sehingga 58kg. itu beratnya pada tahun lalu dan kini dia hanya maintain pada berat yang ada sekarang.

Perubahan ketara, hilang 25 kg dalam masa sebulan.

Menurutnya dia hilang 2 hingga 3 kg sebulan dan tidak lokek berkongsi rahsia menurunkan berat badan sepanjang perjalanannya selama 10 bulan. Bukan mudah tetapi dengan usaha dan disiplin, wanita ini berjaya mendapat bentuk idaman.

Semoga kisahnya ini akan dapat menjadi inspirasi kepada wanita di luar sana yang mengalami berat badan dan ingin mendapatkan berat badan ideal.

Kisahnya jadi inspirasi hijabi di luar sana.

Tip Kuruskan Berat Badan

1- Kurangkan garam dan minyak. kalau boleh, elakkan makanan bersodium tinggi, gula, processed food, dan fast food. 

2- Makan sumber-sumber semulajadi. Seperti ayam, ikan, telur, tauhu, tempe, buah-buahan dan sayur-sayuran. 

3- Makan kerap tetapi dalam portion yang betul. Suku suku separuh. 

IKLAN

4- Kurangkan pengambilan karbo. Setiap main meal ambil segenggam sahaja karbo. 

5- Lebihkan sayur-sayuran. kalau rasa nak mengunyah, kekacang adalah sumber lemak yang baik. (cukup sekadar 10 hingga 12 biji) sekali snack, atau boleh ambil buah buahan atau sayur sayuran sebagai healthy snack. 

6- Perlu tahu maksud DIET yang sebenar. Kerana ada sesetengah persepsi beranggapan bahawa diet itu perlu berlapar. TIDAK! Saya sendiri makan 6-7kali sehari. 

7- Lupakan terus air bergas atau berkarbonat. Banyakkan minum air kosong atau green tea. 

IKLAN

8- Paling penting, 80% kurus adalah dari penjagaan makanan, 20% dari senaman akan membantu mempercepatkan proses penurunan. Maknanya andai kita bersenam setiap hari pun tapi pemakanan harian tidak dijaga, sememangnya agak slow sedikit progress nya. 

9- Rajinkan diri untuk membaca info-info berkenaan kesihatan dan diet yang betul. Kalau rasa nak mengalah, cepat-cepat baca kisah kejayaan orang yang dah berjaya! (jika mereka boleh, takkan kita tak boleh kan). 

10- Jangan terlalu memaksa badan untuk cepat kurus. Ini akan menyebabkan badan cepat berasa bosan dan stress. Apabila stress, proses penurunan berat akan terganggu. Kena ingat, kita gemuk bertahun-tahun takkan nak kurus dalam masa seminggu kan? Sabar. 

11- Tidur mesti cukup 6-7jam sehari, tidur yang berkualiti baik untuk kesihatan. 

IKLAN

12- Minum air putih sehingga Urin anda berwarna jernih. Bila Urin warna jernih, InsyaALLAH badan kita cukup air. 

13- Bersenam. Saya tak bersenam hari², cukup 3-4kali seminggu. Janji konsisten. Jangan buat seminggu lepas tu cuti sebulan. Heheh bersenam. Saya suka cardio. Tapi saya mixedkan macam² senaman supaya saya tak bosan. Selamat mencuba. Slowly but surely 

Nak resepi klik link ni ya.
https://m.facebook.com/story.php…

Dia juga turut berkongsi menu diet yang diamalkan untuk makan pagi, tengah hari dan makan malam. Menurutnya menu yang diamalkan ini tanpa perasa tiruan, MSG, tiada gula dan kurang garam.

Antara menu disediakan.

Menu Lain:

Lagi Menu Disediakan: