Idea ini sesuai untuk hijabi yang suka memakai saree. Jadi, Hijabista kongsikan beberapa idea untuk hijabi yang suka memakai saree dan mahu tampak lebih elegan. Saree boleh digayakan dalam pelbagai cara.

Bagi seorang wanita Islam, menutup aurat adalah wajib. Jika anda mahu memakai saree, pastikan seluruh tubuh ditutup dengan baik. Menggayakan saree bukanlah satu perkara yang sukar kerana sudah banyak saree yang sudah siap dijahit dijual di pasaran.

Anda boleh memilih gaya hijab yang sesuai serta melambangkan peribadi tatkala anda menggayakan saree. Malah, pemakaian saree juga akan tampak lebih menarik dengan padanan aksesori yang sesuai.

Padanan saree dan hijab yang tepat akan membuatkan penampilan tampak sempurna. Anda boleh memilih beberapa cetakan pastel atau bunga untuk dipadankan dengan saree anda. Saree juga sesuai digayakan ketika menghadiri majlis perkahwinan atau sebarang pesta.

IKLAN

Berikut merupakan idea yang boleh anda gunakan sekiranya anda mahu memakai saree dengan gaya yang lebih sopan dan sesuai.

Fesyen Saree Untuk Wanita Muslim

1. Tetamu Majlis Perkahwinan

Hijabi Juga Boleh Gayakan Saree. Cuba Ikut 8 Cara Ini, Barulah Tampak Seperti Artis Bollywood!

Sekiranya adik lelaki, saudara perempuan atau sahabat anda berkahwin maka inilah masa untuk anda gayakan saree. Pakai saree yang ringkas bersama selendang rona yang berbeza. Pastikan warna hijab yang dipakai ada kaitan dengan saree yang dipakai seperti gambar di atas.

IKLAN

2. Hijab dengan Maatha Patti untuk padanan Saree

Anda boleh lihat di sini bagaimana saree yang sederhana buat gadis Islam. Dia tetap tampak cantik tanpa mendedahkan sebarang bahagian tubuhnya. A Maatha Patti perak telah ditambah untuk memadankan hiasan perak di pallu dan sempadan saree.

Langkah demi Langkah Tutorial Video – Cara Pakai Hijab dengan Saree

3. Hijab Hitam

A post shared by rizmanruzaini (@rizmanruzaini) on Baju merah jambu dipakai di sini sebagai jaket di atas baju lengan hitam penuh dengan saree. Sekiranya blaus saree anda mempunyai lengan yang terlalu pendek, maka pakai inner yang padan dengan warna saree. Begitu juga, jika blaus saree mempunyai garis leher yang mendalam yang ingin anda tutupi juga, anda boleh menggunakan jaket untuk menutupnya dengan gaya elegan.

4. Pakaian Pengantin Muslim

A post shared by Ieedah Kadir (@ieedah_kadir) on Untuk majlis perkahwinan, gadis itu boleh memakai leher yang lebih tinggi yang diliputi dengan hijab. Gaya ini sesuai untuk pengantin Muslim juga. Sebenarnya mudah bagi seorang gadis Islam untuk menyusun saree. Apa yang perlu anda lakukan ialah memanjangkan blaus saree sedikit dan memanjangkan lengan baju. Hasilnya akan kelihatan hebat.

5. Padankan Hijab dengan Blouse Saree

A post shared by rizmanruzaini (@rizmanruzaini) on Satu lagi cara yang sangat comel memakai sarees untuk hijabis. Banyak hijabis sekolah dan kolej yang ingin memakai saree untuk aktiviti kokurikulum mereka atau menghadiri majlis seperti majlis perpisahan kolej mereka. Dalam kes sedemikian, gaya saree seperti ini sangat sesuai.

6. Padankan Warna Hijab dengan Bahagian Pleated Saree

Hijabi Juga Boleh Gayakan Saree. Cuba Ikut 8 Cara Ini, Barulah Tampak Seperti Artis Bollywood!

IKLAN

Jika anda ingin tampak lebih tinggi, cuba gaya ini kerana ia akan memberikan ilusi tubuh yang lebih langsing dan panjang. Pakai tudung yang sepadan dengan warna saree.

7. Hijab Dengan Saree Bercetak

Hijabi Juga Boleh Gayakan Saree. Cuba Ikut 8 Cara Ini, Barulah Tampak Seperti Artis Bollywood!

Ini adalah jenis saree yang sempurna untuk musim bunga kerana cetakan bunga buat anda nampak hebat. Walau bagaimanapun, memakai hijab bercetak dengan saree yang dicetak tidak akan mempunyai kesan yang sama seperti kombinasi yang ditunjukkan di sini.

8. Hijab dalam Warna Yang Seragam

A post shared by rizmanruzaini (@rizmanruzaini) on Pilih tudung berwarna neon berwarna terang dan tambahkan sempadan padanan pada saree anda. Warna-warna sedemikian akan berfungsi dengan baik pada Musim Sejuk atau luruh.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI