Saat paling malas untuk bangun adalah ketika bangun awal pagi untuk bersiap pergi kerja. Lebih-lebih lagi jika ia adalah pada hari Isnin yang sering kita gelar Monday Blues.

Jika ingin menjadi pekerja yang produktif jangan sesekali kita liat untuk bangun pagi. Kata orang bangun awal pagi rezeki cepat masuk.

Sebaiknya selepas mandi dan solat subuh terus bangun bersiap untuk ke tempat kerja. Tidak salah datang awal ke pejabat kerana pelbagai perkara kecil boleh diselesaikan ketika itu.

Admin nak kongsi beberapa perkara yang membahagiakan jika melakukan beberapa perkara ini sebaik bangun tidur. Ayuh, kita amalkan!

Jangan Tutup Alarm

Biasanya sebaik bunyi alarm pada jam atau telefon kita akan segera memastikannya. Rasa malas dan lelah membuat kita secara spontan menunda dering alarm tersebut. Jangan jadikan ia sebagai kebiasaan kerana boleh memberi efek negatif sepanjang hari Anda. Ini kerana jika kita tunda alarm dan kemudiannya bangun, tubuh akan terasa lesu untuk bersiap ke pejabat.

IKLAN

Henti Check E-mel, Buka FB Atau IG & Tutup Alarm Waktu Bangun Pagi. Patut Cuba Kalau Tak Nak Hilang Mood

Mandi Dengan Air Hangat

Mandi dengan air hangat memang terasa menyenangkan dan menenangkan. Apalagi jika dilakukan setelah usai bekerja. Rasa penat dan lelah akan beransur pergi. Tetapi berbeza jika kita amalkannya ketika bangun daripada tidur. Air hangat ini sebenarnya akan membuatkan anda rasa tidak bermaya dan kurang energi. Jadi mandi sahaja dengan air sejuk, confirm akan terasa kesegarannya.

IKLAN

Elak Minum Kopi

Bukan sepanjang pagi tidak boleh minum kopi. Tetapi seeloknya sebaik bangun dan bersiap untuk ke tempat kerja. Jika Anda meminum kopi terlalu pagi, maka hanya akan membuat hormon kortisol tak berfungsi maksimal.

Henti Check E-mel, Buka FB Atau IG & Tutup Alarm Waktu Bangun Pagi. Patut Cuba Kalau Tak Nak Hilang Mood

IKLAN

Berhenti Check E-mel

Jangan sesekali sebaik bangun terus check e-mel kerana hanya akan menyebabkan mood terganggu. Ada kalanya e-mel yang masuk membuatkan anda kurang ada mood untuk keluarga bekerja. Lagi-lagi e-mel berbentuk suruhan. Silap hari bulan anda terus tak datang kerja.

Henti Check E-mel, Buka FB Atau IG & Tutup Alarm Waktu Bangun Pagi. Patut Cuba Kalau Tak Nak Hilang Mood

Jangan Gatal Buka Media Sosial

Ini lagi satu jangan diamalkan sebaik bangun tidur. Anda akan terasa leka di tempat tidur dab hanya akan melambatkan masa bersiap. Gara-gara terlalu memantau media sosial menyebabkan anda lewat ke tempat kerja. Ini sudah tentu akan menimbulkan masalah disiplin. Telah terbukti juga bahawa sosial media mampu menimbulkan rasa cemas, dan menimbulkan rasa depresi.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI