Memendam emosi boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan fizikal dan mental seseorang. Menurut penyelidikan, menahan emosi boleh menyebabkan tekanan darah tinggi, penyakit jantung, kemurungan, kebimbangan, dan masalah tidur.

Selain itu, menyimpan emosi juga boleh menjejaskan hubungan dengan orang lain, terutamanya apabila emosi tersebut akhirnya meletup dan menyebabkan menjadi agresif atau tidak menghormati orang lain.

Artikel Berkaitan : Bahaya! Bangun Di Tengah Hari Boleh Memberi Kesan Negatif Kepada Kesihatan Otak

Menekan emosi tidak akan menyelesaikan masalah yang mendasari emosi tersebut. Malah, menekan emosi anda boleh memburukkan masalah dan membuat anda berasa lebih tertekan.

Menurut teori psikologi, emosi adalah isyarat yang dihantar oleh tubuh untuk mengatakan ada masalah yang perlu diselesaikan. Jadi menekan emosi tidak benar-benar menyelesaikan masalah asas dengan emosi tersebut, ia hanya menutupi mereka. Ini adalah bahaya kesihatan yang datang dengan memendam emosi.

Menyebabkan ketakutan yang berlebihan

Memendam Emosi Tak Elok Untuk Kesihatan Mental, Mengapa?

Penindasan emosi boleh mencetuskan atau meningkatkan gejala gangguan kecemasan. Gangguan kecemasan ialah keadaan di mana seseorang mengalami ketakutan dan kebimbangan yang tidak seimbang tentang sesuatu situasi atau aktiviti. 

IKLAN

Gangguan kebimbangan juga boleh menyebabkan seseorang berasa takut yang tidak rasional tentang situasi yang tidak berbahaya. Apabila gejala gangguan kecemasan dibiarkan tanpa pengawasan, ia boleh menjejaskan kualiti hidup seseorang dan mengganggu aktiviti harian. Ini memberi kesan negatif kepada kesihatan fizikal seperti sakit kepala, loya, muntah dan sesak nafas.

Imun badan lemah

Memendam Emosi Tak Elok Untuk Kesihatan Mental, Mengapa?

Tekanan boleh menjejaskan sistem imun anda dan meningkatkan risiko anda mendapat pelbagai penyakit. 

IKLAN

Menurut kajian, orang yang kerap mengalami tekanan atau tidak dapat meluahkan perasaan dengan betul lebih terdedah kepada pelbagai jenis penyakit seperti penyakit jantung, strok, kencing manis dan kanser. 

Ini boleh berlaku kerana tekanan atau ketidakupayaan untuk meluahkan emosi dengan betul boleh meningkatkan pengeluaran hormon tekanan, yang boleh menjejaskan sistem imun badan. Oleh itu, adalah penting untuk dapat meluahkan emosi dengan betul dan menguruskan tekanan dengan baik untuk mengekalkan sistem imun yang sihat.

Beberapa Cara Untuk Mengatasi Emosi Terpendam

Memendam Emosi Tak Elok Untuk Kesihatan Mental, Mengapa?

Terdapat beberapa cara untuk melepaskan emosi negatif dan menanganinya dengan baik, termasuk:

IKLAN

Kenali emosi yang dirasai. Ini penting kerana emosi adalah sebahagian daripada manusia dan tidak boleh dielakkan. Menerima emosi yang anda rasai adalah langkah pertama untuk mengurusnya dengan baik.

Mencari cara untuk meluahkan emosi dengan betul. Anda boleh mencuba pelbagai cara untuk meluahkan perasaan anda seperti menulis, melukis atau meluahkan perasaan melalui seni.

Bercakap dengan orang yang anda sayangi tentang perasaan anda.

Apabila anda berkongsi perasaan anda dengan orang yang paling rapat dengan anda, anda menjadi lebih baik dalam menguruskan emosi anda.

Dapatkan bantuan profesional jika perlu. Jika anda rasa anda tidak menguruskan emosi anda dengan baik, anda boleh berunding dengan ahli psikologi atau ahli terapi yang boleh membantu anda menguruskan emosi anda dengan lebih baik.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI