Penyelesaian untuk rambut kering dan kusam adalah lebih mudah daripada yang anda fikirkan, ia mungkin hanya memerlukan rangsangan vitamin. Khususnya, vitamin E, hanya beberapa titis minyak vitamin E ke kulit kepala anda setiap minggu mungkin semua yang diperlukan untuk menjadikan rambut selembut sutera.

Vitamin E ialah antioksidan berasaskan tumbuhan yang menjadi tunjang utama dalam lorong kecantikan hasil sifat penyembuhannya. Anda akan dapati ia dalam penjagaan kulit untuk melembapkan dan mengurangkan keradangan, dan ia merupakan pilihan yang bagus untuk rambut kerana ia boleh meningkatkan kesihatan kulit kepala dan kunci anda.

Faedah menggunakan minyak vitamin E untuk rambut

Hanya Beberapa Titis Vitamin E Rambut Kering Dan Kusam Kembali Selembut Sutera
Sumber gambar: Goodhouse keeping

Ini adalah ramuan serba boleh, minyak Vitamin E apabila disapu pada kulit kepala, bertindak sebagai perapi yang membantu menghidrat dan meremajakan kulit kepala yang kering dan mengelupas. Di samping itu, apabila digunakan di seluruh rambut, ia boleh membantu meningkatkan kilauan dan mencegah rambut pecah secara keseluruhan. Oleh itu, mari kita menyelami manfaat utama minyak vitamin E untuk rambut anda:

Galakkan pertumbuhan rambut

Hanya Beberapa Titis Vitamin E Rambut Kering Dan Kusam Kembali Selembut Sutera
Sumber gambar: Health shot

Memang sukar untuk mencari produk bukan preskripsi yang merangsang pertumbuhan rambut, tetapi minyak vitamin E mempunyai ciri-ciri yang boleh membantu. Minyak vitamin E, kerana ia adalah antioksidan, membantu mengurangkan tekanan oksidatif pada kulit kepala. Ini penting kerana tekanan oksidatif menyukarkan badan anda untuk membaiki sebarang kerosakan, yang menyebabkan sel folikel rambut rosak dan menyebabkan keguguran rambut. Minyak Vitamin E berfungsi untuk menyuburkan kulit kepala dan rambut anda, memulihkan fungsi yang betul supaya rambut anda tumbuh dengan baik. Ia juga meningkatkan peredaran darah ke kulit kepala, yang membantu dalam pertumbuhan rambut secara keseluruhan.

Melegakan kekeringan

Hanya Beberapa Titis Vitamin E Rambut Kering Dan Kusam Kembali Selembut Sutera

Minyak Vitamin E adalah penawar mudah untuk kulit kepala yang kering dan mengelupas. Sama seperti minyak melembapkan kulit, ia juga melembabkan, menghidrat dan meremajakan kulit kepala apabila digunakan secara topikal.

IKLAN

Menguatkan rambut

Hanya Beberapa Titis Vitamin E Rambut Kering Dan Kusam Kembali Selembut Sutera
Sumber gambar: WebMD

Folikel rambut kita cenderung menjadi lemah secara semula jadi dengan usia dan daripada menggunakan produk kimia dan alat penggayaan haba. Hasilnya, pecah dan hujung bercabang. Untuk membantu anda, minyak vitamin E merawat folikel rambut yang rosak, menjadikannya lebih kuat dan sihat, jadi kurang terdedah kepada patah.

Tambah kilauan rambut

Hanya Beberapa Titis Vitamin E Rambut Kering Dan Kusam Kembali Selembut Sutera

 

Rambut kering, rapuh, keriting atau kusam, terima kasih, sekali lagi, untuk memanaskan, bahan kimia dan genetik anda. Atasinya dengan minyak vitamin E, dari masa ke masa produk ini bertindak sebagai penghalang pelindung kepada rambut dan memberikannya khasiat yang diperlukan untuk menjadi lebih berkilau.

IKLAN

Cara menggunakan minyak vitamin E untuk rambut

Hanya Beberapa Titis Vitamin E Rambut Kering Dan Kusam Kembali Selembut Sutera

Pakar mengesyorkan mulakan dengan perlahan dan mengehadkan penggunaan minyak vitamin E kepada beberapa kali seminggu. Ini membolehkan anda memeriksa kulit kepala untuk tanda-tanda tindak balas alahan, termasuk ruam dan kerengsaan kulit kepala. Jika anda mempunyai kulit kepala yang sensitif, vitamin E mungkin bukan pilihan terbaik untuk anda kerana ia adalah sebatian yang agak berat.

Langkah 1: Aplikasi

Mulakan dengan jumlah minyak vitamin E yang sudah dicairkan bersaiz suku. Anda akan tahu ia dicairkan jika produk mengandungi minyak pembawa seperti minyak kelapa atau lavender. Kemudian gunakan hujung jari dan tapak tangan anda untuk mengurut perlahan-lahan ke rambut dan kulit kepala anda.

Anda juga boleh menambah beberapa titik produk minyak vitamin E ke dalam syampu atau perapi yang belum mengandungi vitamin E. Kaedah ini membantu memastikan anda mendapat pengedaran produk yang sekata.

IKLAN

Langkah 2: Biarkan minyak berada di rambut selama sejam (atau semalaman)

Hanya Beberapa Titis Vitamin E Rambut Kering Dan Kusam Kembali Selembut Sutera
vitamin E also stimulates scalp circulation and balance hair oil production LEWIGS

Jika anda ingin memanfaatkan sepenuhnya sifat berkuasa minyak vitamin E, tunggu sejam sebelum membilasnya jika anda menggunakan produk minyak vitamin E terus bukan melalui syampu. Walau bagaimanapun, pakar dermatologi mengatakan adalah selamat untuk meninggalkan minyak dalam rambut semalaman dan bilas keesokan harinya.

Langkah 3: Bilas

Apabila anda membilas rambut, pastikan anda melakukannya dengan teliti dan gunakan air suam untuk menjamin penyingkiran sebarang kotoran dan sisa yang terkumpul pada kulit kepala dan rambut. Setelah produk dibilas sepenuhnya, anda boleh mengeringkan rambut anda dan menggayakannya seperti biasa.

Bulan ini, Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shopee

Hanya Beberapa Titis Vitamin E Rambut Kering Dan Kusam Kembali Selembut Sutera

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI