Ada kalanya seseorang itu menghadapi masalah kewangan. Pada ketika itu dia merasakan rezeki untuknya sempit.

Sudah tentu, sebagai manusia, kita mesti mencuba. Usaha terbaik adalah usaha, yang bermaksud usaha dan doa.

Artikel Berkaitan : Bacaan Doa Ketika Hujan Turun Lebat, Waktu Penuh Rahmat!

Ikhtiar bermaksud melakukan yang terbaik disertai dengan sikap amanah atau berbakti.Kerana segala yang berlaku di dunia ini hendaklah sentiasa dilakukan dengan izin Allah SWT.

Umat Islam mesti berdoa dalam setiap usaha. Doa adalah satu bentuk harapan, doa dan penyerahan kepada penghidupan yang sebenar, Allah SWT.

IKLAN

Hadapi Masalah Kewangan ? Ini Doa Agar Mendapat Rezeki Yang Baik!

Berikut ini adalah doa berkhasiat yang lembut yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW dan diriwayatkan oleh Ibnu Umar RA.

Hadapi Masalah Kewangan ? Ini Doa Agar Mendapat Rezeki Yang Baik!

IKLAN

Bismillâhi ‘ala nafsî wa mâlî wa dînî. Allâhumma radhdhinî bi qadhâ’ika, wa bârik lî fîmâ quddira lî hattâ lâ uhibba ta‘jîla mâ akhkharta, wa lâ ta’khîra mâ ‘ajjalta.

Maksudnya: Dengan nama Allah yang menguasaiku, hartaku dan agamaku. Ya Tuhanku, tetapkan hatiku untuk bersedia menerima takdir-Mu. Berkatilah aku dengan segala yang telah ditakdirkan untukku, sehingga aku enggan menyegerakan apa yang Engkau tangguhkan dan aku enggan melambatkan apa yang Engkau segerakan.

Dengan doa ini kita menunggu Allah membuka pintu rezeki di luar rumah. Kami juga meminta anda memberikan keselamatan kepada kami walaupun dalam keadaan kewangan yang kritikal.

IKLAN

Kisah ini dapat disebutkan oleh Imam an-Nawawi dalam karyanya Al-Adzkarul Muntakabah min Kalami Sayyidil Abrar, biasa disebut Al-Adzkar.

Semoga apa sahaja yang didoa dan dipinta dimakbulkan oleh Allah SWT. Semoga baik-baik sahaja untuk kita semua hijabi!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI