Apabila anda menyembur bau kegemaran anda sebelum keluar malam, bau pertama itu memabukkan. Tetapi pada waktu petang, ia mula pudar sehingga hampir tiada bau yang boleh dikesan yang tinggal. Ya, sangat mengecewakan, terutamanya apabila anda ingin mempamerkan betapa menakjubkan bau wangian yang baru dibeli.

Terdapat beberapa faktor berbeza yang boleh menyebabkan wangian anda pudar. Jangka hayat haruman bergantung pada jenis wangian, komposisi, dan juga perubahan suhu dan kelembapan dalam persekitaran dan hidung kita. Dalam erti kata lain, aroma tertentu bertujuan untuk bertahan lebih lama daripada yang lain, contohnya, wangian dengan “nota asas yang kaya dan tahan lama” seperti ambar, vanila dan kasturi akan bertahan lebih lama daripada bunga ringan dan “eau de parfums” cenderung bertahan lebih lama daripada “eau de toilettes” kerana ia mempunyai formula yang lebih berat dan daya tahannya boleh dipengaruhi secara langsung oleh cuaca.

@jackieainalearn something from this my fellow musties! 🫶🏾♬ I Wanna Be Loved by You – Remastered – Marilyn Monroe

Berita baiknya, walau bagaimanapun, tidak kira jenis wangian yang anda pakai, terdapat cara untuk menjadikan wangian kegemaran anda kekal sepanjang hari. Dalam video TikTok yang kini menjadi viral, pengaruh gaya hidup mewah dan pengasas FORVR Mood Jackie Aina berkongsi kaedah utamanya untuk mengekalkan bauan segar selama berjam-jam lamanya. Ya! Ia benar-benar berkesan.

Cara Menjadikan Wangian Anda Tahan Lama Dalam 5 Langkah

Helah untuk menjadikan wangian anda tahan lebih lama bermula di bilik mandi. Pilih pencuci badan atau skrub yang berbau, minyak wangi yang akan anda pakai untuk hari itu bermaksud kedua-dua formula mempunyai profil bau umum yang sama.

1. Mulakan dengan pencuci badan yang mengandungi nota haruman yang sama seperti minyak wangi anda

Ini adalah langkah pertama yang berkesan, kerana melapisi produk penjagaan kulit yang berbeza yang sepadan dengan aroma minyak wangi anda boleh membantu wangian bertahan lebih lama. Memandingkan minyak wangi anda dengan penjagaan peribadi yang wangi dan pujian lain adalah cara untuk mengekalkan bauan pada kulit. Ia juga cara yang menyenangkan untuk bereksperimen dengan melapisi wangian yang berbeza dan bermain-main dengan pelbagai gubahan untuk menyesuaikan gaya atau mood bauan peribadi anda.

Sebaik sahaja anda telah memilih pencuci badan yang memuji wangian anda, buih, bilas dan teruskan pada langkah seterusnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Keliru Dengan Haruman Bunga Minyak Wangi, Kenali Dahulu Jenis-Jenis Aroma Sebelum Membeli. Paling Sempurna!

2. Lapiskan pada losen badan dalam keluarga haruman yang sama

IKLAN

Menggunakan prinsip lapisan wangian yang sama, pilih losen badan atau krim yang mengandungi nota serupa dengan minyak wangi dan pencuci badan anda. Sebagai contoh, jika anda akan memakai minyak wangi mawar pada hari itu, maka losen anda sepatutnya berbau dalam keluarga mawar. Pastikan anda menggunakan losen pada kulit yang basah yang akan membolehkan ia menembusi kulit dengan lebih dalam untuk meninggalkan bau yang lebih kuat.

3. Semburkan wangian ke titik nadi

“Titik nadi” ialah kawasan badan anda di mana arteri mengalir betul-betul di bawah kulit pangkal leher, pergelangan tangan, siku dalam, belakang lutut dan belakang telinga dan cenderung dianggap sebagai tempat terbaik untuk memohon minyak wangi kerana ia membantu bauan tahan lebih lama.

Oleh kerana titik nadi memancarkan kehangatan, sapukan minyak wangi pada bintik-bintik ini meningkatkan daya angkat dan penyebaran wangian dari kulit. Faedah menggunakan wangian pada titik nadi, dan bukannya bahagian badan yang lain, adalah lapisan pancaran halus dan sensual yang terpancar dari kulit, yang diserlahkan oleh kehangatannya.

Sebaiknya lakukan ini semasa kulit anda masih basah, kerana kulit yang hangat dan lembap akan menyerap minyak dengan terbaik.

4. “Seal” wangian anda

IKLAN

Langkah ini penting untuk memastikan wangian anda kekal kuat sepanjang hari. Prinsipnya sama seperti menggunakan pelembap di atas serum kulit. Ia membantu mengunci bau dan menghalangnya daripada meresap ke persekitaran. Hanya sapukan pada lapisan kedua losen badan atau minyak wangi percuma, yang akan bertindak sebagai pengedap untuk produk anda yang disembur.

ARTIKEL BERKAITAN: Cara Terbaik Melapisi Minyak Wangi, Cipta Personaliti Menarik Anda Dengan 15 Bauan Dalam Koleksi Ini.

5. Sapukan semburan terakhir minyak wangi

Lapisi badan anda sekali lagi dengan wangian, tambahkan lapisan kedua minyak wangi pada titik nadi. Atau, untuk mengekalkan lagi kuasa bau kekal lama, cuba semburkan pada sikat atau berus untuk menyisir rambut, atau sapukan sedikit pada pakaian anda. Nah! Pastinya bau segar sepanjang hari.

The Creation Of IDÔLE, Untuk Wanita, Oleh Wanita.

Bau bunga-bungaan yang terus memperkasakan wanita dalam mengambil alih usaha dan takdir mereka. Dengan botol paling tipis di dunia, sejambak bauan segar, memikat, dan dicipta oleh wanita untuk wanita, Idôle baharu akan melancarkan usaha anda untuk kebebasan feminin dalam menjalani hari itu.

IKLAN

Sebuah ciptaan kolektif, Idôle muncul daripada gabungan tiga bakat. Tiga wanita dari tiga benua, tiga jalan hidup yang berbeza, tiga sensibiliti, tiga watak dalam satu cinta untuk wangian. Disatukan oleh keinginan untuk mencipta ketagihan sejagat baharu, Shyamala Maisondieu, Nadège Le Garlantezec dan Adriana Medina bekerjasama untuk mencipta nota Idôle berdasarkan persetujuan asalnya yang bersih. Menggabungkan disiplin dan gerak hati, setiap satunya membawa sumbangan uniknya kepada ciri khas wangian ini.

Idôle ialah ciptaan kolektif oleh tiga pewangi wanita di tiga benua berbeza: Shyamala Maidondieu, yang menghasilkan perkadaran sempurna pelbagai bunga ros dan melati; Nadége Le Garlantezec, yang menemui keseimbangan yang tepat antara nilam dan kasturi untuk membawa bau chypre yang berlarutan dan Adriana Medina, yang menghasilkan bergamot yang menyegarkan dan meningkatkan aksen berair nota pir.

Lambang keberanian, tekad & komitmen

Idôle ialah botol paling tipis di dunia setakat ini dengan ketebalan hanya 15mm. Ini menekankan struktur geometri yang ketat dan perkadaran yang ideal kerana ia diilhamkan oleh cengkaman objek yang tidak pernah terlepas dari tangan kita.

Dengan keharmonian yang sempurna, perkadaran seimbang dan bentuk cekung yang sensual, botol Idôle adalah sebahagian daripada pendekatan reka bentuk sebenar, persilangan antara azimat dan permata yang dilihat sebagai objek yang benar-benar moden. Tersedia dalam beberapa format yang boleh diisi semula untuk mengurangkan kesan alam sekitar, botol Idôle adalah simbol menakluki kebebasan feminin.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/-mb80XC3Mes

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI