Lapisan wangian ialah seni memakai beberapa jenis bau wangian sekaligus, ritual aromatik yang boleh menjadi semudah atau kompleks seperti yang anda pilih.

Menariknya bau yang dicipta menjadikan personaliti anda berbeza dengan mereka yang tidak melapisinya. Namun lapisan ini memerlukan seni bauan yang tidak mungkin dapat pada wangian yang lain.

Kenapa melapisi wangian

Paling dikenali sebagai cara untuk mencipta bauan yang dipesan lebih dahulu, terdapat banyak kebaikan untuk lapisan wangian. Konsep ini bermula sejak Timur Tengah, di mana pencinta wangian melapisi sehingga 7 bauan berbeza sekaligus, dalam gaya dekaden yang menakjubkan.

Perkara yang paling menarik tentang pelapisan ialah kedalaman haruma yang ditambah, sambil membantu wangian anda bertahan lebih lama. Minyak wangi terbukti tahan lebih lama pada kulit yang terhidrat dengan baik, molekul haruman benar-benar melekat pada lembapan, meningkatkan kuasa kekal bau anda.

Jika anda mendapati wangian tidak kekal pada kulit, kekurangan lembapan mungkin menjadi puncanya, di samping kualiti dan peratusan ketulenan minyak asas. Inilah sebabnya mengapa wangian selalunya bertahan dan berbau berbeza pada orang yang mempunyai kulit berminyak atau kering secara semula jadi.

IKLAN

Cara melapisi wangian

Lebih banyak bilangan lapisan, lebih besar keamatan dan jangka hayat wangian anda. Walaupun ini adalah garis panduan, tiada peraturan yang ditetapkan, jadi uji dan nikmati prosesnya!

  • Pilih bauan pelengkap, kontra atau linear – mengikut mana-mana yang anda suka secara semula jadi
  • Mulakan dengan lapisan asas anda – pencuci wangian badan untuk meningkatkan lapisan yang mengikutinya.
  • Sediakan kulit dengan losen badan – proses melembapkan untuk memastikan ia terhidrat dengan baik dan mengunci bau anda
  • Lapisan minyak wangi yang paling kuat – lapisan yang pertama paling kuat dahulu dan tambahkan dengan bau yang lebih ringan untuk mengelak daripada mengatasi nota yang lebih halus
  • Bahagian penting semburan wangian – tambahkan aksen aromatik pada bahagian belakang lutut, lipatan dalam siku, selendang atau hujung rambut anda.

Kekalkan wangian dengan lembapan awal

Cara untuk melapisi bau ialah dengan losen wangi dan Eau de Parfum. Selain memanjangkan aroma anda, kulit yang lembap dengan baik membantu menyebarkan wangian dengan lebih berkesan dan menambah elemen eksklusif pada bau anda. Jika anda baru mengenali wangian dan pelapisan, titik permulaan yang bagus ialah menambah losen pada rutin anda. Untuk mengunci cerita wangian anda lebih lama, sapukan losen terlebih dahulu. Sapukan Eau de Parfum pada titik nadi dan semburkan ke rambut anda untuk meresap haruman secara semula jadi sepanjang hari.

ARTIKEL BERKAITAN: Sukar Untuk Mencari Pilihan Minyak Wangi Yang Sesuai? Amalkan Panduan Yang Mudah Ini!

IKLAN

Mix dan match

Bereksperimen dengan kombinasi wangian yang berbeza untuk mencipta bau yang unik. Secara tradisinya, wangian dibahagikan kepada nota atas, jantung dan asas iaitu masing-masing berpengalaman secara bergilir-gilir, namun serentak. Nota-nota atasnya cenderung bersemangat, mencipta kesan pertama yang sangat penting, seperti Cloe Atelier Des Fleurs bauan Tuberosa yang dicipta awal 1974. jantung membentuk melodi utama, manakala asasnya seperti kemuncak agung, selalunya muncul sehingga enam jam selepas permohonan awal.

Haruman berinteraksi dengan kehangatan dan minyak semula jadi dalam kulit anda untuk berkembang selama beberapa jam, secara beransur-ansur menyesuaikan diri daripada letusan pertama not atas untuk mendedahkan nota jantung dan akhirnya asas.

Koleksi eksklusif Chloé Atelier des Fleurs melancarkan 15 bauan di Sephora

IKLAN

Dengan cara yang sama anda akan memilih gubahan kegemaran dan peribadi anda bagi sejambak bunga, Chloé Atelier des Fleurs membolehkan anda mengarang bauan peribadi anda sendiri. Koleksi ini menampilkan lima belas bauan yang dihasilkan oleh beberapa nama terhebat dalam minyak wangi.

Tumbuhan unik ini adalah penyembah matahari yang menghiasi lereng gunung Maghribi dan tanah tinggi di tengah-tengah Pergunungan Atlas dengan warna biru-ungunya. Sebaik sahaja tumbuhan itu dikumpulkan, akarnya dikeringkan selama beberapa bulan dalam beg jut besar, mengeluarkan pancaran lembut dan menawan. Baunya yang tidak dapat dilupakan meninggalkan kesan kepada Steve Guo sehingga dia ingin mentafsirkannya dengan minyak wangi yang tiada tandingan.

Pewangi yang diilhamkan ini menggunakan kenangan mereka untuk mengarang tafsiran aromatik yang unik bagi bunga kegemaran dengan palet terhad yang secara eksklusif kepada bahan-bahan asal semula jadi. Setiap minyak wangi dalam koleksi menegaskan satu bau bunga, aromatik atau kayu. Oleh itu, ia boleh dipakai sendiri seperti korsaj atau dicampur untuk mengarang kombinasi yang tidak berkesudahan.

Narcissus Poeticus adalah kenangan yang menggembirakan kegembiraan musim bunga. Bunga yang pertama Philippine Courtière jatuh cinta. Kisah cinta itu bermula sejak zaman kanak-kanaknya, apabila dia berjalan-jalan di sepanjang laluan Jardin du Luxembourg bersama neneknya dan mengumpulkan sejambak bunga yang lembut dan berbau madu.

Dicipta dengan penjagaan yang sangat baik, ketiga-tiga wangian 100% asli yang baru diperkenalkan ini dirumus dengan alkohol* dan air yang diperoleh secara semula jadi, Narcissus Poeticus, Iris dan Ylang Cananga. Ia tidak mengandungi penapis atau pewarna tiruan, manakala kotak dan botol sebahagiannya dibuat dengan bahan kitar semula. Lebih-lebih lagi, Chloé telah melepaskan pengecapan foil panas pada labelnya demi kaedah pencetakan yang mesra alam.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/-mb80XC3Mes

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI