Garam merupakan sumber ketiga yang paling banyak di dalam tubuh manusia. Akan tetapi adakah anda tahu tentang kewujudan garam Epsom? Garam Epsom mempunyai banyak kebaikan dan khasiatnya terutama sekali buat wanita yang berhijab! 

Garam Epsom Boleh Membantu Masalah Kulit Kepala Mereka Yang Berhijab. Betul ke?

Pasti ramai juga yang tak tahu tentang garam Epson ini. Jadi, garam Epson ini merupakan garam yang dihasilkan dari sebatian magnenesium, sulfur serta oksigen sehingga menjadi magnesium sulfat. Buat yang tidak tahu, garam Epson ini bukanlah garam yang digunakan di dapur tetapi ia lebih tepat digunakan di dalam perubatan atau rawatan tradisional.

Artikel Berkaitan: Rupanya Banyak Manfaat Berkumur Dengan Air Garam! Nombor 3 Paling Ramai Yang Pernah Cuba!

Kegunaan garam ini boleh melegakan dan merawat penyakit yang berada di dalam badan kita. Antara kegunaan utama garam Epson ini adalah untuk menghilangkan stres dan tekanan dengan cara menjadikan sebagai sapuan, minuman atau rendaman.

Kebaikan menggunakan garam Epson

Garam mempunyai banyak kegunaan tidak kira dari segi masakan atau kesihatan. Oleh kerana itu, ini 6 kebaikan yang boleh digunakan kepada tubuh badan kita termasuklah:

1. Meningkat prestasi badan

Sudah menjadi lumrah atlet untuk mempunyai prestasi badan yang kuat dan cergas supaya dapat membantu badan pada tahap yang baik. Menurut kajian Journal of the International Society of Sports Nutrition, pengambilan suplemen yang berasaskan daripada magnesium sulfat dapat membantu individu dalam meningkatkan prestasi dan proses pemulihan.

Garam Epsom Boleh Membantu Masalah Kulit Kepala Mereka Yang Berhijab. Betul ke?
Gambar dari istockphoto.com

Ianya bukan perkara yang pelik jika seseorang itu mengambil garam sebelum atau selepas mereka bersukan!

2. Bagus untuk otot.

Otot juga merupakan faktor utama kecergasan seseorang itu. Tubuh manusia memerlukan magnesium yang mencukupi untuk mengelakkan daripada kekejangan otot.

IKLAN

Malah penggunaan garam Epson ini dapat membantu merawat dan melegakan otot anda. Selalunya, ia digunakan dari bentuk air rendaman atau ubat sapuan.

Garam Epsom Boleh Membantu Masalah Kulit Kepala Mereka Yang Berhijab. Betul ke?

3. Bagus untuk otak

Masalah stres berpunca daripada kerungan magnesium dalam tubuh badan dan memberi tekanan pada otak. Malah, zat kimia diperlukan dalam otak untuk mengawasi emosi anda.

Selalunya, pengambilan garam adalah secara oral atau topikal dan boleh membantu tubuh badan serap magnesium yang banyak lalu boleh membuat mental menjadi lebih tenang.

4. Bantu untuk tidur lebih lena

Garam Epsom Boleh Membantu Masalah Kulit Kepala Mereka Yang Berhijab. Betul ke?

IKLAN

Rupanya garam dapat memberi manfaat untuk merawat insomnia. Bagi mereka yang tidak tahu, garam boleh membantu untuk meningkatkan penghasilan hormon melatonin.

Hormon melatonin dan zat kimia dalam otak yang seimbang sangat penting untuk mendapatkan kualiti dan kuantiti tidur yang cukup. Jadi, setiap kali anda sukar untuk tidur. Cuba mandi air suam bersama garam agar anda lebih tenang dan relaks.

5. Baik untuk perut

Sembelit merupakan perkara yang selalu terjadi sekiranya berkaitan perut. Ini kerana kekurangan magnesium atau mineral. Mineral dalam ubat sembelit berfungsi untuk menarik air ke dalam sistem pembuangan manusia lalu merawat sembelit.

Garam Epsom Boleh Membantu Masalah Kulit Kepala Mereka Yang Berhijab. Betul ke?

Oleh kerana itu, pengambilan garam secara oral boleh membantu untuk merawat sembelit. Perlu diingatkan supaya mendapatkan nasihat daripada doktor ya!

IKLAN

6. Merawat rambut dan kulit kepala

Garam Epsom Boleh Membantu Masalah Kulit Kepala Mereka Yang Berhijab. Betul ke?

Salah satu cara untuk menjaga kesihatan rambut wanita adalah dengan penggunaan magnesium. Magnesium merupakan satu mineral yang boleh membantu melancarkan sirkulasi darah di dalam kulit kepala anda. Sangat sesuai untuk wanita berhijab kerana risiko mendapat kegatalan kulit kepala. Jadi, garam Epson ini dapat membantu mengurangkan kegatalan dan menyihatkan kulit kepala.

Artikel Berkaitan: Skrub Garam Campur Kunyit, Kulit Badan Cerah, Anjal & Lembut Macam Bayi, Selulit Pun Hilang

Garam Epson ini juga dapat membantu melembapkan kulit kepala sekali gus membantu dalam penumbuhan rambut dengan lebih lebat, tebal dan sihat. Anda boleh menggunakan garam ini seperti mana and menggunakan syampu ketika sedang mandi.

Garam Epsom Boleh Membantu Masalah Kulit Kepala Mereka Yang Berhijab. Betul ke?

Walau bagaimanapun, disarankan untuk mendapatkan nasihat daripada doktor untuk mengamalkan garam ini. Penjagaan diri sangat penting buat wanita. Selamat mencuba!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://www.youtube.com/watch?v=rToMaEYOBAE&list=PLwTVJflD5bmFlRlapDuw8nVwZXV1cPWWp&index=17

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI