Tidak dinafikan selera makan kita memang ada kalanya sukar dibendung lebih-lebih lagi ketika waktu berbuka. Namun jangan  persiakan Syawal yang bakal datang dengan pertambahan berat badan. Semuanya boleh dilakukan jika anda berazam untuk diet. Perkongsian dari gadis ini yang berjaya hilangkan 25 kg dalam masa 4 bulan tanpa sebarang pengambilan suplemen, diet ekstrim atau rawatan sedut lemak.

Gadis bernama Asyiqin Khairi berkongsi petua dan rahsia dia berjaya menurunkan berat badan adalah hanya dengan mengamalkan beberapa cara alami.

 

Pertamanya dia mengamalkan minum air masak 4 liter hingga 5 liter sehari dan gadis ini juga menolak sebarang minuman air manis.

Dalam bab makanan pula, gadis yang membahasakan dirinya sebagai Ekin memberitahu dia tidak makan makanan bergoreng, tidak makan roti, nasi ataupun makanan ringan.

IKLAN

Tidak mengambil makanan ini bukan bermaksud dia tidak makan apa-apa, sebaliknya Ekin menggantikannya dengan pengambilan buah, sayur, kacang, telur, dan yogurt rendah lemak.

A post shared by Ekin Khairi (@asyiqinkhairi) on

Dan paling penting menurutnya, adalah workout. Dia memperuntukan sejam sehari bagi memastikan tubuhnya kekal sihat dan bertenaga. Selepas dia berjaya menurunkan berat badanya 10KG, barulah Ekin mula mengambil nasi tetapi hanya segenggam beserta sayur dan protein.

A post shared by Ekin Khairi (@asyiqinkhairi) on

IKLAN

Walau bagaimanapun menurut Ekin sepanjang tempoh diet sebagai manusia biasa dia juga adakalanya mengamalkan cheat day’. Seminggu sekali adalah hari ‘cheat day’ dan Ekin paling suka mengambil coklat dan aiskrim.

A post shared by Ekin Khairi (@asyiqinkhairi) on

Namun ingatakan paling utama sepanjang proses berdiet ini adalah DISIPLIN. Admin setuju dengan Ekin kerana jika tiada disiplin, diet macam mana cara sekalipun akan gagal jika tiada disiplin dalam diri.

A post shared by Ekin Khairi (@asyiqinkhairi) on

IKLAN

Jika dilihat penampilan Ekin sekarang begitu cantik, manis dan sedap mata memandang. Ternyata dengan displin yang tinggi dan konsisten dia kini mendapat tubuh idaman kekal langsing dan menarik.

A post shared by Ekin Khairi (@asyiqinkhairi) on

Maklumlah sepanjang proses berdiet ini memang banyak dugaan dan cabaran. Jika tidak kuat melawan nafsu ‘makan’ dan sekadar hanya menyebut ‘nak diet’ tetapi tidak lakukan bersungguh-sungguh, tubuh kita akan kekal begitu seperti seadanya.

KREDIT FOTO: INSTAGRAM ASYIQIN KHAIRI

 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI