Setiap ramuan mempunyai resume faedah yang mengagumkan dengan secara harfiah serta ulasan yang memukau. Memandangkan ia sangat disukai dalam penjagaan kulit, anda mungkin tertanya-tanya, bolehkah menggunakan niacinamide dan vitamin C bersama-sama?

Dalam bidang ramuan penjagaan kulit, ia tidak menjadi lebih baik daripada niacinamide dan vitamin C. Serius, namakan dua bahan yang lebih baik untuk berseri dan hiperpigmentasi daripada superstar ini. Vitamin C dan niacinamide melakukan begitu banyak perkara yang hebat untuk kulit sendiri, adalah wajar untuk tertanya-tanya sama ada anda boleh mencampurkan kedua-duanya atau melapiskannya di atas satu sama lain.

Tugas vitamin C dan niacinamide pada kulit

Pertama sekali, vitamin C dan niacinamide juga dikenali sebagai vitamin B3. Kedua-duanya membantu memperbaiki kulit, dan perbezaan mereka berfungsi dengan cara yang saling melengkapi.

Gabungan Hebat Hasilnya Tidak Memudaratkan Kulit, Pakar Syorkan Dua Bahan Ini

Sebagai antioksidan, vitamin C membantu meneutralkan radikal bebas berbahaya dan toksin persekitaran yang mungkin bersentuhan dengan kulit. Vitamin C mempunyai ciri-ciri pelindung foto, yang membantu untuk memerangi kerosakan kulit akibat UV. Ia juga memainkan peranan penting dalam sintesis kolagen dan penyembuhan luka. Ia juga boleh membantu merawat dan mencegah hiperpigmentasi dengan mengurangkan pengeluaran melanin.

Gabungan Hebat Hasilnya Tidak Memudaratkan Kulit, Pakar Syorkan Dua Bahan Ini

Niacinamide, sebaliknya, terutamanya membantu meningkatkan fungsi penghalang kulit dengan mengekalkan kulit lembap. Ia melakukan ini dengan meningkatkan pengeluaran seramida dan dengan menghalang penyejatan air daripada kulit ke persekitaran. Niacinamide juga mempunyai sifat anti-radang, yang boleh membantu menenangkan kulit yang merengsa atau meradang.

Gabungan Hebat Hasilnya Tidak Memudaratkan Kulit, Pakar Syorkan Dua Bahan Ini

Tetapi bukan itu sahaja, niacinamide mempunyai beberapa sifat yang sama seperti vitamin C. Ia juga membantu meningkatkan pengeluaran kolagen dan menghentikan pengeluaran melanin, menjadikannya wira anti-hiperpigmentasi.

ARTIKEL BERKAITAN: Bukan Sekadar Rawat Jerawat Dan ‘Dark Spot’ Dengan Serum Niacinamide. Ini Senarai Terbaik Disyorkan Pakar

Gabungan hebat guna tanpa ragu

Gabungan Hebat Hasilnya Tidak Memudaratkan Kulit, Pakar Syorkan Dua Bahan Ini

Walaupun Vitamin C dan niacinamide memberi kesan kepada kulit dengan cara yang sama, merangsang kolagen, memperbaiki pigmentasi dan meningkatkan kapasiti antioksidan kulit, ia melakukannya melalui mekanisme tindakan yang berbeza. Dia menjelaskan bahawa dengan menggunakan vitamin C dan niacinamide bersama-sama, anda boleh mendapat hasil yang lebih baik daripada menggunakannya sahaja.

IKLAN

Bagaimana untuk melapisi kedua-duanya.

Jika anda berminat untuk menggunakan kedua-dua aktiviti, berikut ialah cara untuk memastikan ia tidak membatalkan satu sama lainatau menyebabkan kerengsaan:

1. Gunakan serum vitamin C anda dahulu, dan biarkan ia kering.

Oleh kerana vitamin C terkenal tidak stabil, anda sentiasa mahu menggunakannya pada kulit yang bersih dan kering. Kemudian, biarkan vitamin C kering sepenuhnya sebelum meletakkan niacinamide. Dengan cara itu, asid askorbik mempunyai peluang untuk meresap ke dalam kulit, dan terdapat peluang yang lebih kecil untuk menggabungkan kedua-dua aktiviti tersebut. Pakar dermatologi menasihatkan, Ia mengambil sedikit masa untuk produk menyerap. Kulit sepatutnya kelihatan kering sebelum menggunakan produk seterusnya.

Walaupun, anda harus sentiasa menggunakan produk penjagaan kulit anda daripada yang paling nipis kepada yang paling tebal: Jadi, katakan, jika anda mempunyai serum niacinamide dan pelembap yang diselitkan vitamin-C, sapukan serum dahulu, kemudian susulan dengan krim.

Gabungan Hebat Hasilnya Tidak Memudaratkan Kulit, Pakar Syorkan Dua Bahan Ini

2. Cari produk dengan kedua-dua bahan.

Untuk memudahkan urusan, anda sentiasa boleh mencari produk yang menggabungkan kedua-dua vitamin C dan niacinamide.

IKLAN

3. Gunakan niacinamide dalam pelembap

Salah satu kekuatan terbesar niacinamide ialah ia sesuai dengan semua jenis kulit. Daripada mendedikasikan langkah keseluruhan produk kepada serum niacinamide, pertimbangkan langkah kegemaran ahli kimia dan biarkan niacinamide pada pelembap anda.

Oleh kerana niacinamide berpasangan dengan baik dengan bahan lain (tidak seperti vitamin C), anda mungkin lebih baik menggunakan serum vitamin C tulen, kemudian susulan dengan pelembap penghidratan yang mengandungi niacinamide. Tidak perlu risau tentang niacinamide tidak berfungsi ia satu kerja kerana ia agak stabil secara keseluruhan.

Ya, anda boleh menggunakan kedua-dua vitamin C dan niacinamide, tetapi ambil perhatian petua di atas supaya anda tidak membatalkan ramuan tersebut. Lapiskannya dengan betul dan anda juga boleh meningkatkan faedah yang dikatakannya.

ARTIKEL BERKAITAN: Niacinamide Salah Satu Vitamin Terbaik Untuk Merawat Masalah Kulit Anda

The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% Oil Control Serum

Gabungan Hebat Hasilnya Tidak Memudaratkan Kulit, Pakar Syorkan Dua Bahan Ini

IKLAN

Formula cela vitamin dan mineral berkekuatan tinggi yang mengurangkan penampilan cela dan kesesakan kulit.

The INKEY List Niacinamide Oil Control SerumGabungan Hebat Hasilnya Tidak Memudaratkan Kulit, Pakar Syorkan Dua Bahan Ini

Serum yang membantu mengawal minyak berlebihan dan cela pada kulit, serta mengurangkan penampilan kemerahan.

La Roche-Posay Toleriane Fluide Moisturizer

Gabungan Hebat Hasilnya Tidak Memudaratkan Kulit, Pakar Syorkan Dua Bahan Ini

Cecair menenangkan untuk kulit sangat sensitif atau alergi. Sesuai untuk kulit kombinasi hingga berminyak dan boleh diaplikasikan di kawasan muka juga mata.

CeraVe PM Facial Moisturizing LotionGabungan Hebat Hasilnya Tidak Memudaratkan Kulit, Pakar Syorkan Dua Bahan Ini

Krim malam niacinamide ini yang menenangkan, tekstur yang lebih lembut dan membantu memulihkan penghalang kelembapan semula jadinya.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/GKkvvTJcCAk