Ketakutan? Itulah perasaan yang selalu jelas kelihatan ketika mereka bercakap anda melihat ada garis-garis halus di dahi. Pelbagai kajian menyatakan semakin dalam kedutan dahi, semakin tinggi risiko penyakit kardiovaskular, menurut pakar.

Mengaitkan kedutan dahi yang mendalam adalah cerminan faktor gaya hidup usia, diet tidak sihat, tekanan dan lain-lain yang menyumbang kepada risiko kardiovaskular yang lebih tinggi. Terdapat juga banyak sebab lain yang mungkin menyebabkan kedutan dan cara untuk mengelakkannya menjadi lebih dalam.

Inilah maksud kemungkinan kedutan di dahi mengikut usia:

Sekiranya anda berusia 20-an hingga 30-an…

Nampak Lebih Berusia Dari Usia Sebenar. Ini Faktor Kedutan Di Dahi, Atasinya Dengan Duo Krim Ini
Sumber gambar: Loreal Paris

Keluar dari retinol dengan segera, setelah peratusan anda terlalu tinggi, sangat sukar untuk kembali dan perhatikan persekitaran anda. Adakah anda memakai pelindung matahari? Pelembap cukup? Mengelupas seminggu sekali? Bagaimana kehidupan anda?

Penyelidikan mendapati bahawa tekanan luaran dan dalaman boleh menyebabkan “formasi” yang merosakkan Sumber Dipercayai pada kulit seseorang. Segalanya dari tekanan luaran dan pencemaran metropolitan yang mendatangkan malapetaka pada kulit anda dalam bentuk jerawat atau sedikit pembentukan kedutan.

Nampak Lebih Berusia Dari Usia Sebenar. Ini Faktor Kedutan Di Dahi, Atasinya Dengan Duo Krim Ini

Cubalah ini: Cubalah meditasi pagi, senaman postur iaitu tekanan dapat mengubah cara anda membawa badan, atau mengubah diet anda. Cadangan lain merangkumi pembuatan tonik buatan sendiri untuk membawa kembali langkah anda dan memeriksa rutin penjagaan kulit yang dipermudahkan ini.

Sekiranya anda berusia 30-an hingga 40-an …

Nampak Lebih Berusia Dari Usia Sebenar. Ini Faktor Kedutan Di Dahi, Atasinya Dengan Duo Krim Ini

Awal 30-an masih terlalu muda untuk menggunakan bahan kimia yang lebih kuat. Jimatkan wang anda untuk retinol  dan pertimbangkan pengelupasan kimia ringan dengan asid wajah. Sel kulit mati dapat membina dan menggelapkan penampilan kedutan. Anda juga mungkin perlu melabur dalam beberapa serum vitamin C, jika anda belum melakukannya.

Sudah tentu, kulit yang menghampiri usia 40-an boleh menjadi kurang terhidrat. Oleh itu, di samping pengelupasan, pastikan untuk melembapkan dengan krim malam dan minum banyak air setiap hari sepanjang hayat anda. Kedua-duanya bekerja dalam usaha untuk mengembalikan keanjalan kulit anda dan mengurangkan kedutan.

Nampak Lebih Berusia Dari Usia Sebenar. Ini Faktor Kedutan Di Dahi, Atasinya Dengan Duo Krim Ini

IKLAN

Cubalah ini: Matlamat untuk minum lapan gelas air tulen setiap hari. Selepas pelindung matahari, penghidratan adalah langkah terpenting seterusnya untuk membiarkan kulit anda mencapai tekstur yang terbaik dari yang terbaik.

Sebilangan asid, seperti asid laktik, dapat memberikan kesan pelembab. Atau pastikan untuk membeli produk yang mengandungi asid hyaluronik.

Asid terbaik untuk :

  • KULIT RAWAN JERAWAT: azaleik, salisilik, glikolik, laktik, mandelik
  • glikolik kulit matang, laktik, askorbik, ferulik
  • PUDAR PIGMENTASI: kojic, azelaic, glycolic, lactic, linoleic, askorbic, ferulic

Sekiranya anda berusia 40-an hingga 50-an atau lebih …

Nampak Lebih Berusia Dari Usia Sebenar. Ini Faktor Kedutan Di Dahi, Atasinya Dengan Duo Krim Ini

Inilah masanya untuk berjumpa dengan pakar dermatologi dan periksa senarai retinoid, terutamanya jika anda telah menyelesaikan senarai semak untuk menangani kesihatan mental dan kesihatan kulit anda.

Faktor lain yang harus anda pertimbangkan adalah perubahan persekitaran atau tabiat gaya hidup anda. Adakah cuaca sudah berubah? Adakah pengudaraan pejabat anda dipersoalkan? Adakah anda membuat perjalanan lebih banyak dengan kapal terbang?

IKLAN

Kulit pada usia 40-an hingga 50-an boleh menjadi kurang terhidrat dan menghasilkan sebum yang lebih sedikit, yang bermaksud akan lebih reaktif terhadap perubahan persekitaran dan tekanan.

Umur 40-an hingga 50-an juga berlaku ketika kebanyakan orang benar-benar merasakan perubahan hormon dengan kesan fizikal pada badan mereka. Anda mungkin melihat kenaikan berat badan atau kelenturan terhad. Umur 50-an anda juga tiba masanya untuk menilai semula tabiat diet dan senaman anda kerana risiko anda untuk penyakit kardiovaskular juga meningkat.

Cubalah ini: Duduk, tarik nafas, dan lihat apakah ada perubahan yang dapat anda lakukan untuk menyokong badan anda. Pertimbangkan untuk makan lebih banyak makanan anti-oksidan. Melabur dalam pelembap tugas berat dan semburan air mawar ukuran perjalanan.

Pakar juga mengesyorkan dermarolling untuk meningkatkan pengeluaran kolagen anda. Sekiranya anda masih tidak melihat perubahan dan ingin pergi ke kedalaman yang lebih serius, tanyakan kepada pakar dermatologi anda mengenai rawatan laser.

Semak tanda kedutan dahi:

IKLAN
  • Kesihatan mental: Adakah anda terlalu tertekan atau cemas?
  • Kebersihan kulit: Adakah anda membersihkan wajah, pengelupasan, dan berjemur?
  • Penghidratan kulit: Adakah anda minum air dan pelembap yang mencukupi?
  • Perubahan cuaca: Adakah anda memperhatikan kelembapan atau kekeringan di udara?
  • Faktor gaya hidup: Adakah anda makan makanan yang menyihatkan hati, bersenam secara teratur dan menjalani pemeriksaan?

Cegah Kedutan Awal Dengan Duo Terbaik Untuk Wajah

Nampak Lebih Berusia Dari Usia Sebenar. Ini Faktor Kedutan Di Dahi, Atasinya Dengan Duo Krim Ini

Dengan kemajuan teknologi dan penyelidikan, Laneige, jenama penjagaan kulit Korea yang terkenal, dengan bangga memperkenalkan Perfect Renew Youth Retinol Eye Cream For Face sebagai tambahan terbaru untuk rangkaian anti-penuaan. Laneige telah menyempurnakan formulasi yang lebih dari sekadar mencegah kedutan, tetapi juga untuk mengurangkan kedutan dan meningkatkan menegangkan kulit.

Nampak Lebih Berusia Dari Usia Sebenar. Ini Faktor Kedutan Di Dahi, Atasinya Dengan Duo Krim Ini

Formula selamat untuk pemula ini sesuai untuk seluruh wajah dengan ketulenan Retinol 95% yang selamat yang merangsang pengeluaran kolagen dan mengurangkan jumlah kedutan dan liang pori. Ia juga dibuat dengan 90% Tripeptide Perancis tulen, kompleks dari 3 asid amino penting yang merangsang penghasilan prokolagen pada kulit untuk meningkatkan keanjalan untuk menegangkan dan menganjalkan kulit. Rangsangan kolagen juga disokong oleh Asid Hyaluronik 5D untuk mencegah degradasi kolagen, membantu penyerapan retinol dan menggebukan kulit.

Nampak Lebih Berusia Dari Usia Sebenar. Ini Faktor Kedutan Di Dahi, Atasinya Dengan Duo Krim Ini

Koktail ramuan powerhouse terbukti secara klinikal dapat mengurangkan kerutan dahi sebanyak 17.5%, keriput glabella (antara kening) 12.8%, kaki gagak 32.7%, garis senyum 22.8%, kerutan kontur mulut sebanyak 21.5% dan garis leher sebanyak 11.7% selepas hanya satu (1) minggu penggunaan. Selanjutnya, ujian klinikal mendapati bahawa kerutan di sekitar kawasan mata berkurang sebanyak 34.8% * dan kekencangan kulit meningkat 30.1% * setelah penggunaan selama 4 minggu.

Laneige juga telah mengembangkan pembungkusan sistem kedap udara 3-langkah yang unik yang dipatenkan bersama dengan tiub aluminium 9-lapisan untuk pelindung udara yang lebih tinggi untuk memastikan penyimpanan yang stabil dan mencegah kerosakan mendasar bagi manfaat Retinol yang terdedah kepada oksigen dan cahaya.

Walaupun jumlah kedutan boleh menyebabkan orang lain menganggap anda lebih tua Sumber Dipercayai, ingatlah bahawa tidak ada alasan untuk menghapusnya kecuali itu yang anda ingin lakukan. Bagaimanapun, sains mengatakan, semakin tua anda, anda akan lebih bahagia.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI