Melalui fasa kesakitan melahirkan, kebanyakan wanita akan mengalami ketidakstabilan emosi. Bukan kerana mereka ini manja atau pun tidak kuat iman, tetapi kerana mereka baru sahaja melalui fasa berjuang dengan kematian.

Emosi wanita yang baru melahirkan jika tidak dijaga boleh menyebabkan kemurungan. Jangan kata mereka ini tidak cuba melawan hasutan syaitan dan terikut dengan rasa, sedangkan hakikatnya mereka sahaja yang tahu.

Sebab itulah, mereka memerlukan sokongan daripada ahli keluarga terdekat dan yang paling penting adalah daripada si suami. Gangguan emosi wanita yang baru melahirkan berlaku akibat daripada perubahan hormon.

Fizikal dan emosi terjaga

Daripada segi peratusan, 85% wanita dalam pantang mengalami gangguan perasaan pada tahap ringan dan tidak membahayakan dan mereka ini tidak memerlukan rawatan kerana berlaku dalam masa yang singkat, tidak pula bagi mereka yang mempunyai kengkangan tuntutan tanggungjawab semasa.

MDC ASIA LINK BERHAD (MALB) sekali lagi dengan konsep “Beyond Healthcare” bakal memperkenalkan konsep terbarunya iaitu Pusat Berpantang (The Sanctuary Pusrawi) dan Pusat Fisioterapi (The Physio Pusrawi) yang mematuhi syariah. Pusat berpantang ini juga menjaminkan fizikan dan emosi ibu berpantang terjaga dengan adanya pusat khimat fisioterapi di dalam Hospital Pusrawi, Kota Damansara.

Penasihat syariah Dr Zaharuddin Abd Rahman merasmikan acara pembukaan pusat rawatan wanita ini menekankan ibu-ibu yang lepas bersaling mudah menghadapi depresasi sekiranya tidak dikawal. Bagi menyesuaikan masa dan keadaan boleh jadi emosi boleh terganggu apatah lagi untuk wanita yang tidak berpengalaman.

IKLAN

Selain pemilik kepada hampir 26 rangkaian klinik pergigian My Dental Care di sekitar Lembah Klang, serta aplikasi mudah alih Hi-Doktor, syarikat itu juga sedang berusaha untuk disenaraikan di Bursa menjelang 2024/2025 kelak.

Servis 5 bintang layanan bagai ‘Puteri’

“Dengan berkonsepkan “Servis 5 Bintang dengan harga mampu milik”, ia bakal menarik perhatian ramai ibu-ibu diluar sana yang inginkan kelainan dan merasai sendiri pengalaman berpantang dan rawatan fisioterapi di Hospital Pusrawi, Kota Damansara.

Menariknya lagi pusat berpantang ini menjaga segala kebajikan si ibu dan bayi. Sessi urutan dengan pakar terapi terlatih malah bayi dalam pantauan jururawat yang professional. Tambanya lagi pusat rawatan menawarkan harga mampu milik dan bayaran ansuran bagi memudahkan ibu bersalin merancang bajet dalam fasa ini.

IKLAN

Usah malu untuk berkongsi pengalaman, apatah tidak mempunyai pengalaman. The Sanctuary Pusrawi mengadakan sesi perkongsian atau ‘ grup coaching’, di mana ibu-ibu boleh berkongsi pengalaman dan masalah sepanjang berpantang dengan ibu-ibu yang berpengalaman. Dengan ada sessi ini anda akan lagi teredah dan terbuka memahami proses menguruskan anak-anak.

‘One stop center for rejuvenation’

Bersalin ini memang bukan sahaja bermain dengan emosi malah fizikal kita akan berubah. Dengan adanya Pusat pisio di Hospital Pusrawi, anda akan lebih memahami perubahan fizikal yang berlaku. Sitimulasi hormon di dalam memerlukan beberapa pemulihan semula untuk anda tampak seperti remaja dan berkeyakinan menjalani hidup seperti biasa tanpa tekanan.

Pusat pantang yang dikendali 100% oleh wanita malah pemakanan ibu bersalin dijamin juga halal. MDC Asia Link Berhad mempunyai visi kearah menjadi “A Leading Shariah-Compliance Healthcare Solution Provider In Southeast Asia” iaitu sebagai peneraju Halal didalam perkhidmatan kesihatan yang ditawarkan, maklum Dr Hj Aslan Bacho selaku Ketua Pegawai Eksekutif ketika ditemubual.

ARTIKEL BERKAITAN: Penjenamaan Semula Hospital Swasta Ini, Perkhidmatan Perubatan Patuh Syariah. Tanpa Was-Was!

IKLAN

“Dengan pelancaran ini, ia selangkah lagi ke arah menjadi sebuah Hospital Bersalin dan Poliklinik Pusrawi , Kota Damansara yang diterajui oleh anak watan negara ini. Selain itu, dengan perkenalan Contact Centre oleh golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) oleh Malaysia Blind Association (MAB) yang diturut menjadi rakan strategik MALB di sini juga mampu menjadi teras kepada perubahan dinamik ekonomi pada golongan ini disamping membantu mereka membina kerjaya bersama MALB.

Ia adalah batu loncatan ke arah pembukaan lebih banyak cawangan hospital berkonsepkan Hospital Ibu & Anak yang mematuhi piawaian syariah di seluruh negara pada masa akan datang” ujar beliau lagi.

Reka bentuk dalaman yang selesa dan tenang

Hospital Bersalin dan Poliklinik Pusrawi , Kota Damansara, cawangan ini merupakan flagship kepada cawangan-cawangan yang lain dari segi pengurusan, operasi dan reka bentuk dalaman & luaran. Dengan memastikan penjagaan dari segi holistik merupakakan fokus utama hospital ini disamping menyempurnakan kelahiran “Little Caliphs Born Here” ke dunia ini. Ini dapat dilakukan dengan memberi sokongan sepenuhnya dari segi fizikal, emosi & spiritual kepada ibu, sebelum, semasa & selepas proses kelahiran.

Di samping itu juga, fokus MALB adalah untuk memberi satu pengalaman yang bermakna kepada seluruh ahli keluarga yang akan turut bersama-sama menyaksikan kelahiran Little Caliphs ke dunia ini disamping dijaga rapi apabila berada di Pusat Berpantang The Sanctuary Pusrawi kelak.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/tuISkK-CbGQ

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI