Berkonsepkan ‘Beyond Healthcare’ iaitu melangkaui dunia kesihatan, MDC Asia Link Berhad mempunyai visi kearah menjadi “The Leading Halal Healthcare Solution Provider In Southeast Asia” iaitu sebagai “peneraju perkhidmatan kesihatan Halal serta Patuh Shariah di Asia Tenggara.

MDC ASIA LINK BERHAD adalah sebuah syarikat yang mengendalikan anak-anak syarikat yang meliputi segala aspek kesihatan seperti Hospital Bersalin dan Poliklinik MDC Pusrawi, Kota Damansara serta lebih 14 rangkaian klinik pergigian My Dental Care di sekitar Lembah Klang, farmasi serta pemilik aplikasi mudah alih Hi-Doktor dengan inisiatif “Digital Health Citizen” (DHC).

Wujud lebih banyak peluang pekerjaan

Penjenamaan semula dengan wajah baharu Hospital MDC Pusrawi ini juga memberi nafas baharu kepada pihak pengurusan yang menawarkan perkhidmatan rawatan kesihatan, dengan kemudahan infrastruktur moden dan terbaik untuk para pelanggan khususnya kepada ibu-ibu dan anak-anak yang akan mendapatkan perkhidmatan di Hospital ini.

Visi murni MDC Asia Link untuk menjadi peneraju perkhidmatan kesihatan halal dan patuh syariah di Asia Tenggara tercapai. Malah YB Datuk Seri Rina Mohd Harun, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga Dan Masyarakat berdoa bukan sahaja di Asia Tenggara, bahkan juga dipeluaskan ke seluruh dunia, insyaAllah.

Malah membawa peluang pekerjaan, peluang mengembangkan perniagaan dalam bidang perubatan dan melahirkan lebih ramai usahawan dalam bidang ini di Malaysia. Lebih membanggakan beliau melatakkan sasaran untuk menubuhkan 99 cawangan hospital di bawah MDC Asia Link menjelang 2025. Pada masa yang sama beliau juga akan membuka peluang pelaburan kepada pelabur luar dengan menyasarkan untuk menyenaraikan jenama ini di Bursa Malaysia melalui tawaran awam permulaan (IPO) menjelang 2024.

Proses dari awal bersalin terjamin

IKLAN

Hospital MDC Pusrawi, Kota Damansara merupakan flagship kepada cawangan-cawangan yang lain dari segi pengurusan, operasi, perkhidmatan serta reka bentuk dalaman dan luaran hospital. Ketua Pegawai Eksekutif, Dr Hj Aslan Bacho menjelaskan, bahawa hospital ini memberi fokus kepada penjagaan secara holistik, selamat dan selesa untuk ibu dan anak, selain memberi sokongan sepenuhnya dari segi fizikal, emosi & spiritual kepada ibu, sebelum, semasa & selepas proses kelahiran.

Fenomena bayi tertukar mungkin terjadi di hospital lain namun, jelasnya ada pembaikan akan datang dari segi teknologi bagi mengelakkan pelbagai masalah ketika proses bersalin mahupun lepas bersalin. Umum setiap bayi dan ibu akan diberi tanda tag, mungkin ianya akan berbeza di masa hadapan.

Perkhidmatan perubatan patuh syariah

Satu lagi fokus MDC Asia Link, adalah mahu memberikan perkhidmatan yang halal dan patuh syariah kepada para pelanggan khususnya ibu-ibu yang mahu melahirkan. Tertarik dengan fokus ini, perkhidmatan rawatan dan penjagaan kesihatan patuh syariah merangkumi pelbagai aspek antaranya penggunaan produk yang disahkan bersih dan selamat bagi memenuhi keperluan pesakit Islam berlandaskan tuntutan agama. Ini sekali gus dapat menghapuskan rasa was-was pengguna Islam dalam mendapatkan rawatan kesihatan.

IKLAN

Di media-media sosial, banyak aduan dan luahan dikongsi oleh wanita-wanita yang ingin melahirkan, menyuarakan keresahan dan kebimbangan mereka semasa proses bersalin. Dengan kesedaran beragama yang semakin baik di kalangan Muslim malaysia, maka isu aurat wanita semasa mendapatkan rawatan menjadi satu sensitiviti dan hak yang perlu diberi perhatian sama. Saya berharap Hospital Bersalin Pusrawi ini akan memberikan perkhidmatan patuh syariah yang terbaik supaya pelanggan dapat membuat pilihan.

Pusat rawatan ini juga menawarkan sesi kaunseling bagi membolehkan para pelanggan mendapatkan khidmat nasihat berkaitan parenting, penjagaan sepanjang kehamilan, dan sebagainya mengikut lunas syariah.

Perkhidmatan penjagaan ibu selepas bersalin

Pasti ramai hijabi akan teruja, Hospital MDC Pusrawi juga akan menawarkan perkhidmatan penjagaan ibu selepas bersalin. Ini merupakan inisiatif dan nilai tambah yang harus dipuji kerana perkhidmatan ini amat jarang ditawarkan di mana-mana Hospital di Negara ini.

Industri confinement home care adalah satu cabang perniagaan yang boleh diteroka. Di negara kita, confinement home care amat popular kalangan bangsa Cina di mana ibu dan bayi dijaga dengan rapi sejurus lepas melahirkan sebelum kembali ke rumah dalam keadaan yang lebih sihat dan bertenaga.

IKLAN

Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarat melalui agensi Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara “LPPKN” telah memperkenalkan Program MamaCare iaitu merupakan satu Perkhidmatan Penjagaan Holistik Ibu Selepas Bersalin yang bertujuan untuk membantu meningkatkan kesejahteraan dan kesihatan reproduktif wanita dan keluarga.

Ini susulan Kerajaan mengiktiraf bahawa amalan Perubatan Tradisional dan Komplementari (PT&K) memainkan peranan penting dalam pemeliharaan dan penjagaan kesihatan rakyat bagi meningkatkan kesihatan dan kualiti kehidupan rakyat serta memastikan amalan PT&K adalah selamat dan berkualiti.

Hospital MDC Pusrawi ini akan satu pengalaman yang bermakna kepada seluruh ahli keluarga yang akan turut bersama-sama menyaksikan kelahiran anak-anak bakal pemimpin masa hadapan selari dengan tema ‘Future Caliphs Born Here’.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI