Tidak lama lagi kita akan meninggalkan tahun 2018 yang penuh gemilang. Ramai di kalangan kita yang telah mencapai azam tahun ini dengan jayanya. Seperti perkongsian wanita ini yang juga turut berjaya dalam misinya mengurangkan berat badan seperti yang dikehendakinya. Dia yang mempunyai berat sebelum itu melebihi 80 kg dan kini hanya 69 kg. Dan tinggal lagi sebulan menjengah tahun 2019 dan pastinya misinya untuk kekal pada berat 57 kg akan tercapai.

Berkongsi caranya berjaya mengurangkan berat badan selama 9 bulan dengan mengamalkan diet yang sihat dan hasilnya memang cukup membanggakan.

Dia tolak terus minuman manis sepanjang tempoh itu dan dari obes kelas 3 menjadi overweight sahaja sekarang.

Malah dia turut gembira dengan perubahan yang dialaminya kerana berjaya memakai baju saiz 4XL menjadi kepada saiz M sahaja.

Untuk mendapatkan saiz baju yang diidamkan, dia hanya mengamalkan diet kalori dalam usaha mengurangkan berat badannya.

Buat pembakar semangat geng KDK..kita buat kita dapat hasilnya…saya makan suku suku separuh 5-6kali sehari + senaman buat dalam rumah jer seminggu 3,4 kali..air masak wajib 4liter sehari,air manis alhamdulillah dah 9bulan lebih x minum,minuman faveret nescafe ais dh dilupakan..kalau teringin saya minum kopi o kosong,green tea saya minum 2kali sehari.seminggu sekali sy CHEATDAY sbb mkn dgn family…alhamdulillah dari obese kelas 3 skrg dan overweight..semoga impian saya dan azam 2018 tercapai..jom kawan2 semua kita terus kekal sihat…

BMR 1354kcal

DCR 1760kcal

DCI 1400kcal

Berat sebelum 85kg

Berat sekarang 69kg

Tinggi 153cm

Baju dulu beli saiz 4XL,3XL…skrg dah muat L..skrg fight untuk saiz M….hampir 12bulan diet kalori ..skrg cuba combine dgn intermittent fasting..Gambar sebelum tu tak insaf lagi start insaf 13dec 2017.

Ini yg saya buat pada mula tekad berubah:-

** 21hr pertama saya tgglkan minuman manis trs..tukar kpd air masak sekurangnya 2-3liter sehari ataupun urin jernih..makan buat suku suku separuh..mkn 5-6kali sehari..

tempoh 21hr ni sarapan tukar drpd suka mkn nasi lemak,roti canai tu ambiklah oat ke,sandwich telur,wrap,telur rebus,salad buah ke..senaman buat yg ringan2..

mcm berjalan kaki pusing taman ke mula2,pastu baru buat skipping sikit2, Mkn plak eloknya bakar2,rebus…

kuah semasa mkn klu bleh elakkan..dlm tempoh tu agak susah tp ianya nk cabar disiplin kita..so kena cekal hati. Slps 21hr bdn akn terima corak mkn kita tu. .

Meal plan saya :-

Mkn plak 5-6 kali sehari..

**tapi still ikut portion suku suku separuh

1)sarapan 7-8pagi(wajib ambik)

~oat

~telur rebus 2biji

~sandwich telur/chicken(roti yg elok mkn yg wholemeal)

~overnight oat

2)snack 10pagi

~pisang

~epal hijau

~jus nenas

~anggur

3)lunch 12tgh-2ptg (saya mkn nasi)

~nasi/lauk/sayur.

~chicken salad

~fruit salad

~seeloknya lebihkan sumber protein ayam dan ikan

4)snack 4ptg

~sup sayur

~buah buahan

5)dinner 6ptg-8mlm

~nak mkn nasi lagi pun bleh

~salad shj bleh

~ayam bakar dan salad pun bleh..

6)supper-10mlm

~greentea+lemon

~sebiji epal..

Tinggalkan Komen