Perubahan zaman yang semakin pantas dalam dalam apa juga dunia kerjaya menyebabkan diri kita sentiasa terdedah kepada stress. Tidak dinafikan dewasa ini ramai di kalangan hijabi yang masih muda tetapi sudah mengalami stress. Stress ini boleh meyebabkan seseorang berada dalam keadaan tertekan hingga boleh menyebabkan munculnya beberapa penyakit. Seperti perkongsian Dr Hamid Arshat yang memberitahu di laman sosial mengenai perkara ini setelah pemerhatiannya selama bertugas sebagai doktor dan merawat pelbagai jenis penyakit.

Beliau juga turut memberitahu beberapa cara terbaik utuk tanganai stress ini. Ada 11 cara yang boleh diamalkan agar diri ini sentiasa dijauhi dengan rasa stress dan terus kekal sihat. Menurutnya walau dalam apa jua cara sekalipun kita mesti berbalik kepada Maha Pencipta kita, Allah SWT. Sentiasa mengingati-Nya dan insya-Allah gejala stress ini akan dapat dikawal.

Dr Hamid Arshat Kata ‘STRESS’ Ibu Segala Penyakit & Kongsi 13 Cara Tangganinya Untuk Kekal SIHAT & Panjang USIA
‘Stress’ punca segala penyakit.

AWET SIHAT. KAWAL STRESS

Setelah lama saya bertugas sebagai doktor dan telah merawat berbagai jenis penyakit, saya dapat merumuskan bahawa stress, (tekanan mental, emosi dan fizika)l merupakan penyebab dan pencetus utama bagi berbagai jenis penyakit, termasuk penyakit2 yang menyebabkam kematian mengejut, iaitu serangan jantung dan angin akhmar ( stroke ). 

Saya ingin berkongsi cara2 saya tangani stress

1. TAWAKKAL. Saya sentiasa berdoa kpd Allah agar terus dikurniakan kesihatan kekuatan tubuh. Saya tawakkal kpd Allah sambil berusaha menangi stress. Saya redha dengan ketentuan Allah.

2. REDHA. Apabila ditimpa musibah, saya anggap sebagai ujian Allah keatas keimanan saya.
Kita datang dari Allah dan akhirnya akan kembali kepadaNya.
Saya cuba sabar dan melakukan solat serta mohon pertolongan Allah.

IKLAN

3. SABAR. Apabila kehilangan duit sebab ditipu, dicuri, diperas ugut, atau tercicir sebab lalai, saya cuba tahan sedih dan marah. Saya anggap duit itu sudah bukan rezeki atau milik saya. 
Munkin saya telah melakukan sesuatu kesalahan dan ini kifarah atau balasannya.

4. TAHAN MARAH. Bila memandu kereta, sering berlaku pemandu2 lain mencetuskan provokasi, saperti menghempit, bunyikan horn dan lain2, saya ambil langkah mengalah sahaja dan tahan marah.
Begitu juga dalam situasi lain yang mencetus kemarahan, khususnya dirumah dikalangan Keluarga dan ditempat kerja.
Tahan marah, tinggalkan Dan beredar jauh untuk sejukkan hati. Ustaz nasihat ambil wuduk, tapi Alhamdulillah saya sering dapat kawal tanpa wuduk.

5.MEMAAF. Saya selalu memaafkan orang yang buat salah dan silap, samaada sengaja atau tidak. Dan terus lupakan peristiwa tersebut tanpa mengukit2.

IKLAN

6. TIDAK DENDAM. Walau pun difitnah dan dizalimi, saya tidak simpan DENDAM. Dan kawal perasaan untuk membalas.

7. Bila sakit atau pening kepala sebab penat atau stress lepas kerja, saya makan panadol 2 biji (1gm), biasanya ia ia akan reda dan rasa tenang. Panadol bertindak membuka saluran2 darah yang kuncup dalam jantung, otak dan organ2 lain akibat stress. Ramai takut nak makan panadol atau lain2 pain killers. Nasihat saya, makan ubat tersebut. Ada kajian yang menunjukkan panadol meningkatkan kesihatan dan melanjutkan umur.

8. Saya suka berkebun, mencangkul, tanam sayur2, herba dan pokok buahan disekitar kawasan rumah. Kesannya memang relaxing.

IKLAN

9. Memang jadi amalan saya bila memandu kereta saya terus menerus berzikir dan berselawat. Kesannya memang relaxing dan tenang fikiran.

10. DEEP BREATHING. Amalan menarik nafas dengan mendalam dan melepaskan nafas perlahan2. Ulang2 untuk 5 minit. Saya lakukan bila2 masa dan dimana2 tempat bila rasa stress dan tidak selesai.

Dr Hamid Arshat Kata ‘STRESS’ Ibu Segala Penyakit & Kongsi 13 Cara Tangganinya Untuk Kekal SIHAT & Panjang USIA
Tarik nafas selama 5 minit bila rasa ‘stress’.

11. SIMPLE LIFE TANPA BERLOMBA2. Amalkan caragaya hidup yang sederhana tanpa membazir wang, tidak pentingkan brand name pada pakaian, kereta, hiasan dan lain2. Saya pentingkan substance dari rupa bentuk luaran.

Cuba amalkan panduan2 tersebut. insha’Allah,kita bolih kawal stress, terus awet sihat dan dengan izin Allah lanjut usia dan bolih terus berkhidmat kpd ugama dan bangsa. Aamin.