Setiap kali tibanya bulan Ramadan saban tahun, kurma merupakan antara juadah wajib yang pertama sekali di jamah kerana kebanyakkan umat Islam mahu merebut pahala sunnah iaitu berbuka dengan sebiji kurma seperti yang disarankan oleh Rasulullah SAW.

Kurma yang juga dikenali sebagai Tamar merupakan antara makanan yang kaya dan penuh khasiat serta mampu membekalkan tenaga yang mencukupi dan diperlukan oleh tubuh badan untuk menjalani ibadah puasa.

Cara Nak Pastikan Kualiti Kurma Yang Segar

Baru-baru ini tular di laman sosial berkenaan buah kurma yang telah rosak, tidak segar sehingga mempunyai telur lalat di dalamnya sekaligus membuatkan kita merasa was-was untuk memakan tamar ketika buka puasa.

Justeru, Hijabista tertarik untuk berkongsikan beberapa tip pemilihan dan penyimpanan buah kurma agar kesegaran dan kualitinya kekal terjamin sekaligus mengelakkan hijabi dari membeli buah yang telah tercemar.

Hanya amalkan dua langkah ini je sis, sebelum beli buah kurma. Dan lakukan penyimpanan yang betul untuk menjamin kesegaran buah kurma di rumah!

Langkah 1: Pastikan Tekstur Buah Terlebih Dahulu

Kesegaran buah kurma dapat dinilai dengan melihat tekstur isinya. Buah kurma segar mempunyai isi yang kenyal dan kental walaupun kulitnya kering dan berkedut.

IKLAN

Malah, isi buah kurma yang padat dan kelihatan berkilat juga petanda bahawa buah itu masih lagi segar. Tetapi jika hijabi melihat kurma tersebut mempunyai permukaan kristal gula terbentuk pada permukaan kulit buah, itu petanda buah kurma itu tidak segar.

Langkah 2: Hidu Dan Pastikan Aroma Kurma

Langkah kedua untuk memastikam kesegaran buah kurma adalah bau terlebih dahulu buah kurma tersebut.

Ini kerana, buah kurma yanh tidak segar mengeluarkan bau masam dan kurang menyenangkan. Kurma yabg mempunyai bau tidak enak berkemungkinan telah disimpam terlalu lama serta kualiti buah tersebut pastinya merosot.

Artikel berkaitan: 6 Sebab Perlu Makan Kurma Setiap Hari, Baik Untuk Kesihatan Dan Kulit Segar Berseri

IKLAN

Cara Penyimpanan Untuk Pastikan Kesegaran Buah Kurma

Cara 1: Simpan Di Dalam Peti Sejuk

Jika anda membeli kurma dalam kuantiti yang banyak, cara penyimpanan buah tersebut juga perlu dititikberatkan untuk menjamin kesegaran dan kualitinya.

Salah satu cara adalah dengan memastikan kurma itu disimpan dalam peti sejuk, elakkan menyimpan kurma pada suhu bilik. Kerana cuaca panas dan lembap Malaysia membuatkan kurma mudah berkulat.

Menyimpan kurma di dalam peti sejuk tidak akan mengubah rasa mahupun teksturnya buah tersebut, malah kurma akan menjadi lebih segar jika disimpan dengan cara begini.

Anda hanya perlu menunggu sebentar selepas mengeluarkannya dari peti sejuk sebelum makan.

IKLAN

Cara 2: Simpan Kurma Dalam Bekas Kedap Udara

Jika anda mempunyai kurma kering, cara yang paling mudah untuk menyimpannya adalah dengan meletakkannya di dalam
bekas kedap udara.

Kurma kering boleh bertahan hingga tiga bulan jika disimpan dengan cara ini.

Sumber: Twitter @nikfaiq & Blog Miszrockers

Artikel berkaitan: Kurma Memang ‘Super Food’ Tapi Ada Situasi Kurma Jadi Tidak Sihat, Ini Penjelasan Dietitian

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI