Waktu malam adalah wakti dimana momentum kulit anda akan bekerja untuk merawat kulit pada kadar maksima. Oleh itu, adalah amat penting untuk hijabi mengetahui waktu tidur yang ideal agar kulit dapat dirawat dengan lebih baik.

Justeru di sini Hijabista syorkan waktu-waktu tidur yang tepat supaya hijabi boleh praktikkan dan memberikan masa yang optimum dan secukupnya untuk kulit anda berehat dan dalam masa yang sama dirawat.

Tidur Seawal Jam 9 Malam Dan Paling Lewat 11 Malam!

Dambakan Kulit ‘Glowing’ Dan Sihat? Mudah Je Sis, Jaga Waktu Tidur!

Jika anda dambakan kulit yang glowing dan mulus, pastikan anda menjaga dengan teliti waktu tidur anda. Waktu yang disarankan untuk tidur adalah diantara jam 9 hingga 11 malam. Ini demikian kerana, pada waktu ini, adalah waktu paling baik untuk kulit menyerap kandungan yang terdapat dalam produk penjagaan kulit (Skincare).

Malah, pada jam 9 hingga 11 malam ini juga tubuh anda akan mula merembeskan hormon tidur yang dipanggil sebagai melatonin yang meningkatkan rasa letih supaya badan dapat berehat dan dalam masa sama meningkatkan kemampuan kulit memberi rawatan dari dalam di malam hari.

Artikel berkaitan: 6 ‘Beauty Gadget’ Pilihan Pakar Mampu Membuatkan Kulit Hijabi Bebas Cela Dan Glowing! 

IKLAN

Lebih menarik lagi, hormon melatonin ini juga aktif merawat kerosakan yang berlaku di bawah lapisan kulit akibat terdedah terlalu lama kepada pencemaran udara dan sinaran Ultra Violet (UV) di siang hari.

Justeru, jika hijabi mengikut waktu tidur yang disarankan dan menjaga kulaiti tidur dengan baik, maka kulit akan menghasilkan hormon yang baik dan merejubenasi kulit agar kelihatan lebih glowing dan sihat keesokkan harinya!

Minum Segelas Air Masak Sebaik Sahaja Bangun Dari Tidur!

Dambakan Kulit ‘Glowing’ Dan Sihat? Mudah Je Sis, Jaga Waktu Tidur!

IKLAN

Oleh kerana, sel kulit menjadi lebih aktif dan bekerja merawat kulit di malam hari. Apabila tibanya waktu pagi kulit akan mengalami fasa yang dikenali sebagai transepidermal water loss.

Ini terjadi kerana kehilangan air dalam semalam ketika proses rejuvenasi kulit berlaku, jadi apabila anda bangun tidur di waktu pagi kulit akan berada dalam keadaan kering.

Lebih memburukkan keadaan, jika anda mengabaikan masalah kulit kering ini, ia bakal mengganggu dan merosakkan skin barrier.

IKLAN

Jadi untuk mengelakkan masalah ini berlaku dan mendapatkan kulit wajah glowing di waktu pagi. Hijabi perlulah mengamalkan minum segelas air setiap pagi sebaik sahaja bangun dari tidur. Selain itu, pemilihan skincare yang tepat untuk merawat kulit pada waktu malam juga amat penting!

Artikel berkaitan: Idamkan Kulit ‘Glowing’ Persis Gal Gadot? Jadikan 5 Rutin Ini Amalan Sis!

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI