Menjaga rambut cantik dan sihat bukan mudah, salah satu cabaran terbesarnya ialah mencari produk yang sesuai. Pakar menyarankan beralih kepada minyak semula jadi. Kenapa? Nah, banyak minyak rambut yang berkhasiat seperti minyak pudina, minyak zaitun dan minyak pokok teh menjadi subjek ulasan hangat oleh pakar.

Selepas banyak penerokaan, satu minyak yang mengekalkan rambut kuat dan sihat ialah minyak canola. Walaupun ia menjadi terkenal sebagai minyak masak, minyak canola mempunyai banyak manfaat kesihatan dan kecantikan yang telah didokumentasikan dengan baik. Tetapi apakah faedahnya untuk rambut?

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Apakah minyak canola?

Sesuai dengan namanya, minyak canola diekstrak daripada biji canola, pelbagai biji sesawi yang rendah asid erucic. Salah satu minyak masak yang paling serba serbaguna, ia juga mempunyai banyak faedah kecantikan dan kesihatan serta boleh digunakan pada rambut, kulit dan kuku untuk melembapkan dan menguatkan.

Rambut Kurang, Boleh Bertambah. Cari Minyak Canola Untuk Rutin Kecantikan Rambut Anda

Minyak canola mengandungi vitamin E, bahan aktif yang telah dipuji sebagai penyelesaian yang dipercayai untuk banyak masalah penjagaan rambut. Walaupun minyak canola mempunyai banyak sifat mengubah rambut, ia tidak boleh digunakan dalam kes keguguran rambut yang serius. Dalam kes seperti ini, adalah lebih baik untuk mendapatkan nasihat daripada pakar. Walaupun begitu, minyak canola boleh memulihkan rambut kusam, membaiki folikel rambut, dan meningkatkan peredaran darah ke kulit kepala.

Kebaikan minyak canola untuk rambut

Minyak ini mempunyai pelbagai faedah seperti:

Menggalakkan pertumbuhan rambut:

Rambut Kurang, Boleh Bertambah. Cari Minyak Canola Untuk Rutin Kecantikan Rambut Anda

Minyak Canola banyak memberi manfaat kepada rambut dan kulit kepala, terima kasih kepada kandungan asid lemaknya. Ia mengandungi peratusan tinggi 60% asid oleic dan 20% asid linoleik. Asid linoleik bertekstur ringan dan bagus untuk melembapkan kulit kepala dan merangsang pertumbuhan rambut.

Melembapkan dan melembutkan rambut:

Rambut Kurang, Boleh Bertambah. Cari Minyak Canola Untuk Rutin Kecantikan Rambut Anda

Rambut memerlukan keseimbangan kelembapan dan protein untuk berkembang. Kelembapan membantu mengekalkan keanjalan rambut. Tanpa itu, rambut boleh menjadi kering, rapuh dan berisiko rosak. Apabila meleraikan kusut rambut, menggayakan atau melakukan apa-apa jenis manipulasi lain, rambut lembut dan lembap adalah kuncinya.

Mencegah kelemumur:

Rambut Kurang, Boleh Bertambah. Cari Minyak Canola Untuk Rutin Kecantikan Rambut Anda

IKLAN

Kuasa minyak canola mengandungi sebatian anti-radang, boleh membantu dalam merawat dan mencegah kelemumur yang teruk boleh menyebabkan seseorang menggaru kulit kepala dengan kuat sehingga ia mungkin mencederakannya atau menyebabkan keradangan berulang pada folikel rambut, yang boleh mengurangkan atau malah menghentikan pertumbuhan rambut.

Meminimumkan keguguran rambut:

Rambut Kurang, Boleh Bertambah. Cari Minyak Canola Untuk Rutin Kecantikan Rambut Anda

Pengambilan vitamin E, serta menggunakannya secara topikal, boleh meminimumkan tekanan oksidatif pada kulit kepala supaya rambut anda tumbuh dengan betul. Malah pakar juga bersetuju dengan keupayaan minyak canola untuk meremajakan rambut. Vitamin E adalah salah satu antioksidan yang paling penting untuk pertumbuhan rambut yang sihat, kerana ia berfungsi untuk meminimumkan keguguran rambut.

Memberikan perlindungan UV:

Rambut Kurang, Boleh Bertambah. Cari Minyak Canola Untuk Rutin Kecantikan Rambut Anda

Kebanyakan kita mengaitkan kerosakan matahari pada kulit, tetapi rambut juga boleh rosak oleh sinaran UV matahari. Walaupun pakar mempersoalkan sama ada SPF diperlukan untuk rambut, menyedari potensi kesan pada hari yang lebih panas itu adalah penting. Walaupun minyak yang dihasilkan oleh rambut anda secara semula jadi boleh melindunginya daripada matahari, minyak canola mungkin membantu dalam menyediakan perlindungan UV.

Meningkatkan kilauan:

Rambut Kurang, Boleh Bertambah. Cari Minyak Canola Untuk Rutin Kecantikan Rambut Anda

Asid lemak tepu dan tak tepu membentuk 85% daripada kandungan lipid rambut. Lipid bertanggungjawab untuk meningkatkan dan mempengaruhi kilauan pada rambut. Minyak canola boleh mengekalkan keriting rambut dan mencipta kilauan.

IKLAN

Merawat kekeringan:

Rambut Kurang, Boleh Bertambah. Cari Minyak Canola Untuk Rutin Kecantikan Rambut Anda
Close up hand holding dry damaged hair problem in white bathroom

Minyak Canola ialah bahan penghidratan, jadi ia boleh membaiki kerosakan yang disebabkan oleh kekeringan. Melindungi rambut daripada faktor luaran seperti pencemaran dan keadaan cuaca kering. Rawatan minyak boleh membantu menghidratkan helaian rambut dan kulit kepala. Ia biasanya lebih berkesan untuk menggunakan minyak untuk mengeringkan rambut kerana minyak menangkis air. Minyak kering secara amnya selamat untuk digunakan pada rambut, tetapi penting untuk menggunakan pendekatan yang kurang-lebih: Minyak boleh membebankan rambut, yang boleh menjadikannya sukar untuk dibilas.

Pertimbangan jenis rambut

Minyak canola secara amnya berfungsi pada kebanyakan jenis rambut, tetapi untuk memperoleh manfaat sepenuhnya, memahami keliangan rambut anda boleh membantu apabila memutuskan jenis rawatan yang akan digunakan. Keguguran rambut anda mempengaruhi sejauh mana minyak dan lembapan dapat menembusi kutikula.

Rambut Kurang, Boleh Bertambah. Cari Minyak Canola Untuk Rutin Kecantikan Rambut Anda

Rambut bernada rendah tumbuh subur pada minyak ringan, kerana kutikula pada batang rambut tertutup rapat. Oleh kerana minyak kanola ringan, ia sesuai untuk rambut pangsi rendah, kerana ia tidak akan membebankannya. Minyak kanola juga boleh memberi manfaat kepada rambut berliang tinggi, yang boleh kelihatan dan terasa kering.

Bagi sesiapa yang ingin menggunakan minyak canola dengan tujuan untuk memulihkan rambut yang kering dan rosak, ia patut dicuba. Rawatan minyak mungkin mempunyai manfaat untuk rambut kering, tetapi jika kulit kepala anda sensitif, mungkin lebih baik untuk mengelakkan penggunaan minyak canola pada rambut.

Uji minyak sebelum anda menggunakannya sekiranya berlaku tindak balas alahan. Jika anda mempunyai alahan kepada produk yang sumber minyak, elakkan sama sekali. Apabila anda menyapu minyak pada rambut, ia akan bersentuhan dengan kulit dan minyak canola tidak terkecuali. Untuk menguji minyak kering pada rambut anda, pakar mengesyorkan sapukan pada bahagian kecil kulit anda sebelum menyapunya pada kulit kepala. Jika anda tidak mengalami reaksi alahan dalam masa 24 jam, ia berkemungkinan selamat.

IKLAN

Minyak canola selamat untuk dicampur dengan minyak lain, tetapi jika anda menggunakannya dengan sendirinya, jangan gunakan kuantiti yang banyak jika kulit kepala anda cenderung berminyak. Minyak berlebihan boleh menyumbat liang pada kulit kepala, yang boleh menghalang folikel rambut daripada tumbuh secara normal.

Cara Menggunakan Minyak Canola untuk Rambut

Rambut Kurang, Boleh Bertambah. Cari Minyak Canola Untuk Rutin Kecantikan Rambut Anda

Terdapat beberapa cara untuk mengalami manfaat yang ditawarkan oleh minyak canola. Pakar mengesyorkan menggunakan minyak canola sebagai rawatan pra-kotoran. Ini akan membantu dengan peredaran dan peremajaan selular.

Sebagai rawatan pra-syampu: Untuk pertumbuhan rambut, campurkan minyak canola dengan minyak rosemary atau serai dan urut ke dalam kulit kepala selama kira-kira 20 minit sebelum mencuci.

Rambut Kurang, Boleh Bertambah. Cari Minyak Canola Untuk Rutin Kecantikan Rambut Anda

Sebagai masker rambut: Meningkatkan tahap kelembapan rambut anda, campurkan minyak canola dengan minyak kelapa dan gunakannya sebagai masker rambut. Biarkan selama kira-kira 30 minit sebelum mencuci.

Sebagai rawatan rambut: Gunakan satu hingga dua sudu minyak canola hingga hujung kulit kepala, bergantung pada panjang rambut anda. Mengurut minyak ke rambut kering dan kemudian menutupnya dengan tuala hangat atau topi mandi selama 15 minit akan membolehkan minyak meresap lebih baik ke dalam batang rambut dan kulit kepala.

Gunakan sikat gigi lebar untuk mengagihkan minyak secara merata ke seluruh helai rambut sebelum dibilas dengan teliti. Jika rambut anda tebal, mungkin perlu menambah jumlah minyak dengan sewajarnya.

Sebagai perapi cuti: Untuk membantu mengatasi masalah rambut kering, minyak canola boleh dicampur dengan air suam dan disembur ke dalam rambut. Biarkan ia seperti perapi untuk memberikan kelembapan tambahan dan melindungi rambut daripada rosak.

https://youtu.be/VfM9f2lAf3Q

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI