Bentuk kening yang betul boleh membuatkan anda kelihatan bagaikan ratu sehari. Ia juga membantu menonjolkan ciri wajah anda. Walau bagaimanapun, sebelum mencabut kening, anda harus mengetahui semua tentang bentuk kening yang berbeza dan yang mana satu yang mungkin sesuai dengan anda.

Setiap orang mempunyai cerita kali pertama mereka mencabut kening secara berlebihan atau memberi mereka lengkungan dramatik. Walau bagaimanapun, sebaik sahaja anda mengetahui tentang bentuk yang sesuai, anda boleh memamerkan kening anda dengan bergaya. Anda pasti terkejut apabila mengetahui bentuk muka memainkan peranan penting dalam menjadikan kening anda kelihatan elegan dan begitu juga sebaliknya. Jom, teruskan membaca untuk mengetahui bentuk kening yang paling sesuai dengan bentuk muka anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Cara Bentuk Kening Terbaik Untuk Bentuk Wajah

Terdapat beberapa bentuk kening, kening penuh dengan lengkungan yang lebih tinggi, kening nipis dengan lengkungan yang lebih tajam, kening lurus, lengkungan lembut dan terdapat banyak pilihan. Berikut adalah tiga perkara yang perlu anda ingat semasa membentuk kening anda:

  • Sudut dalam kening harus sejajar dengan sudut luar lubang hidung.
  • Gerbang kening hendaklah mengikut lengkungan mata anda.
  • Sudut luar kening sepatutnya sedikit selepas hujung mata anda.

Terdapat banyak bentuk muka, seperti bulat, berlian, persegi, bujur, jantung dan bujur. Sesetengah bentuk kening berfungsi lebih baik dengan bentuk muka tertentu. Ketahui bentuk kening yang lebih rata, bentuk muka yang mana di bawah.

1. Kening Untuk Muka Bulat

Bentuk Muka: Muka bulat lebar di pipi. Bentuk muka ini lebih bulat dengan garis rahang yang lembut.

Bentuk Kening: Kening yang tajam dan bersudut menambah definisi pada muka bulat. Pastikan anda menggunakan kening yang penuh dan tebal jika anda mempunyai muka yang lebih besar kerana ia berpasangan dengan baik dengan dahi dalam dan tulang pipi luar. Jika anda mempunyai wajah yang lebih kecil, pilihlah kening yang lebih nipis.

2. Kening Untuk Muka Berbentuk Bujur

IKLAN

Bentuk Muka: Muka bujur adalah lebar di tulang pipi dengan panjang muka yang lebih besar. Muka bujur kelihatan lebih berbentuk telur kerana tidak selebar muka bulat.

Bentuk Kening: Perkara terbaik tentang wajah bujur ialah sebarang jenis bentuk kening sesuai dengan bentuk wajah ini. Wajah bujur cenderung lebih seimbang atau simetri dan berfungsi dengan semua bentuk kening.

3. Kening Untuk Wajah Berbentuk Hati

Bentuk Muka: Muka anda lebar di dahi dan sempit di rahang.

Bentuk Kening: Kening dengan lengkungan lembut dan ketebalan penuh kelihatan hebat dengan wajah berbentuk hati. Ketebalan penuh berfungsi dengan baik dengan dahi yang lebih lebar. Gerbang lembut mengalir dari dahi ke garis mata dengan lancar dan tanpa kelihatan terlalu dramatik.

IKLAN

4. Kening Untuk Muka Persegi

Bentuk Muka: Lebar dahi dan permulaan rahang hampir sama saiz. Walaupun dagu semakin nipis, ia masih lebih lebar dan lebih bersudut daripada bentuk muka biasa.

Bentuk Kening: Set gerbang melengkung sedikit tinggi sesuai dengan muka persegi. Ketinggiannya menambahkan penampilan memanjang pada wajah. Lengkungan kening melengkung melembutkan garisan muka. Hujung kening tidak boleh diletakkan terlalu rendah kerana ia boleh membuat mata anda kelihatan kuyu.

5. Kening Untuk Wajah Berlian

Bentuk Muka: Sama seperti berlian, bentuk muka ini sempit di bahagian atas dan bawah. Wajah berlian lebih sempit di dagu, lebar di pipi dan sedikit sempit di dahi.

IKLAN

Bentuk Kening: Kening melengkung memberikan dahi anda rupa yang lebih lebar untuk mengimbangi tulang pipi lebar. Padankan ia dengan lengkungan bersudut untuk melicinkan garis muka anda.

6. Kening Untuk Muka Bujur/Labuh

Bentuk Muka: Muka bujur adalah panjang dan umumnya kelihatan sempit.

Bentuk Kening: Gerbang lembut atau lurus berfungsi paling baik untuk menjadikan muka bujur kelihatan lebih lebar. Jika anda memilih kening lurus, berikan ia lengkungan yang sangat sedikit dengan hujung lembut. Kening lembut melembutkan sebarang garisan muka yang kasar. Kening yang lebih tebal akan menjadikan dahi anda kelihatan lebih lebar, memberikan penampilan yang lebih berbentuk hati pada wajah bujur anda.

Setelah anda tahu bentuk kening yang akan menyanjung bentuk muka anda, Bagaimana pula untuk memberi sedikit volum pada kening yang nipis. Begini cara anda boleh tebalkan kening anda supaya anda boleh bereksperimen dengan membentuknya!

Tip tebalkan bulu kening

  1. Sapukan minyak kastor pada kening untuk meningkatkan ketebalannya secara semula jadi.
  2. Anda juga boleh menggunakan krim atau gel kening dan menggayakannya dengan berus bersudut untuk memberikan penampilan kening yang lebih tebal.
  3. Sikat belakang kening anda perlahan-lahan dengan berus kecil untuk memberikannya rupa yang lebih penuh. Berus dengan pertumbuhan semula jadi kening anda untuk menjadikannya kelihatan lebih tebal.
  4. Gunakan jari dan sedikit krim untuk menjadikan kening anda kelihatan lebih tebal. Gerakkan jari anda melawan aliran semula jadi kening dan ikut bentuk yang anda inginkan.
  5. Diet anda boleh menjejaskan pertumbuhan bulu kening anda. Pastikan anda makan makanan yang seimbang untuk melebatkan kening.
  6. Urut kening dengan sedikit minyak sebelum anda tidur pada waktu malam. Mengurut kening boleh meningkatkan aliran darah dan meningkatkan pertumbuhan rambut.

Hijabista menghasilkan Majalah Hijabista Edisi Jawi menampilkan Nur Fazura sebagai penghias wajah hadapan. Menariknya, dengan setiap pembelian para pembeli akan menerima dua helai tudung istimewa.

Majalah ini boleh dibeli di laman Shopee Karangkraf Mall Official Store dengan harga RM29.90 sahaja. Berbaloi-baloi, beli majalah dapat pula dua tudung istimewa. Boleh dibeli di sini: Shoppe 

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI