Memang ramai yang suka makan sup tulang atau sup daging tapi takut tahap kolestrol naik mendadak, ini caranya untuk mengawal dan mencegah dari termakan lemak daging dalam jumlah yang banyak.

Selalunya bila kita memasak sup, lemaknya akan berkumpul di bahagian atas. Sup tulang memang mengandungi lemak dan sum-sum tulang yang menambah jumlah lemak dalam sup yang kita masak.

Cara Mudah Singkirkan Lemak Dalam Hidangan Sup, Ahli Kimia Ini Kongsikan Caranya
Photo by starzzz-studios from Pexels.

Bagi peminat sup tulang tentu sudah sedia maklum tentang kandungan sup yang berminyak ini. Keadaan ini tentu tidak sihat untuk menikmati sup tulang. Terdapat beberapa cara berbeza untuk menyingkirkan lemak dari sup sebelum menyajikannya.

Berikut perkongsian Che Puteh Osman yang merupakan seorang ahli kimia.

Cara Mudah Singkirkan Lemak Dalam Hidangan Sup, Ahli Kimia Ini Kongsikan Caranya

IKLAN

Ada orang tanya macam mana hendak keluarkan semua lemak dari sup ini? Jawapannya tiada. Daging merah itu sendiri ada lemak tepu. Kita boleh kurangkan dengan mengambil bahagian yang kurang lemak atau buang lemak selepas masak.

Caranya yang boleh dipraktikkan ialah dengan menyejukkan sebentar sup daging yang telah siap dimasak. Keluarkan dari peti sejuk. Lemak tepu mempunyai takat beku yang rendah. Sekejap sahaja sudah jadi pepejal. Bolehlah kaut buang lemak-lemak tersebut.

Biarkan suhu kuah kembali ke suhu bilik. Masukkan dalam peti semula. Biarkan sebentar dan keluarkan kembali. Kaut saki baki lemak yang kelihatan. Tak banyak banding kali pertama. Ini teknik Double fractionation.

IKLAN

Cara Mudah Singkirkan Lemak Dalam Hidangan Sup, Ahli Kimia Ini Kongsikan Caranya

Dalam pemisahan pepejal sawit dan cecair, kaedah fractionation menggunakan penyejukan. Sama ada dengan bantuan bahan lain atau tidak. Penyejukan perlahan atau penyejukan cepat mempengaruhi kualiti pepejal sawit (stearin) dan cecair (olein) yang terpisah.

IKLAN

Lemak haiwan pun begitu kaedah pemisahannya. Ini semua asid lemak. Yang membezakan antara asid lemak sayuran dan asid lemak haiwan adalah panjang rantaian kimia.

Sumber kredit: Che Puteh Osman

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/oNhFqV_vqVs

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI