Walaupun anda mungkin tidak begitu peduli kulit di sekitar mata, namun ia adalah salah satu bahagian badan yang dapat menunjukkan tanda-tanda awal penuaan pramatang, terutama tanpa perawatan yang betul.

Pernahkah anda terfikir mengapa?

Sumber gambar: DrAxe

Kulit di sekitar mata lebih nipis dan lebih lembut daripada kulit di bahagian badan lain badan. Dan kerana mata anda banyak bekerja sepanjang hari, dari berkedip sehingga mengekspresikan emosi, ini boleh menyebabkan penuaan pramatang.

Lebih-lebih lagi sebab genetik, sinar ultraviolet (UV), tekanan luar dan pilihan gaya hidup juga boleh menyebabkan kulit di sekitar mata bertambah cepat. Namun, tidak kira berapa umur anda, tidak pernah terlalu awal atau terlambat untuk menanamkan rasa cinta kepada mata anda.

Beberapa petua yang mudah diikuti ini, secara peribadinya boleh ditambahkan ke rutin kecantikan anda hari ini.

Ya, melembapkan!

Melembapkan kulit anda adalah salah satu daripada langkah-langkah yang diremehkan yang sering jatuh pada langkah terakhir. Bayangkan kulit anda sebagai anggur. Apabila kehilangan air, ia mula mengecil dan kedutan akan muncul.

Tetapi setelah memasukkan semula air, ia dapat membantu mengumpul dan berpotensi mengurangkan penampilan garis dan kedutan. Perkara yang sama berlaku pada kawasan mata anda. Oleh kerana ia kekurangan kelenjar minyak (pelembap semula jadi kulit), ia akan lebih mudah kering.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Krim Mata Anti Penuaan Terbaik Untuk 30an Dan Kenali Bahan Utama Perlu Ada.

Soalan yang paling kerap ditanya mengenai pelembapan bahagian wajah anda adalah sama ada anda boleh menggunakan pelembap wajah anda untuk kulit di sekitar mata. Jawapannya adalah ya! Selagi ia tidak merengsakan mata anda dan memberikan kelembapan yang mencukupi, anda bagus.

Namun, kerana kulit di sekitar mata anda tipis, ia akan lebih sensitif terhadap krim muka. Sekiranya anda merasakan sensasi yang menyengat atau mata anda menjadi berair atau merah, elakkan menggunakan pelembap wajah biasa dan sebaliknya melaburkan untuk krim mata.

Krim mata sering diformulasikan dengan ramuan yang cenderung tidak memberi kesan buruk pada mata anda tetapi mengandungi bahan aktif yang cukup yang dapat membantu mengurangkan kedutan dan garis halus.

Periksa ramuannya

IKLAN

Semasa anda mencari krim mata yang betul, penting untuk mengetahui ramuan mana yang harus dicari berdasarkan apa yang anda cuba rawat. Di bawah ini ramuan yang dicadangkan berdasarkan perhatian anda:

Garis halus di mata

Selain humektan penghidratan, digunakan untuk mengurangkan kehilangan kelembapan, anda pasti ingin mencari bahan-bahan yang memberikan kesan “plump up” segera.

Untuk hasil ini, pilih lebih banyak bahan kuat yang telah dikaitkan dengan sumber dipercayai yang merangsang pengeluaran kolagen. Ini termasuk:

 • retinoid (berdasarkan preskripsi)
 • retinol (pilihan di kaunter)
 • derivatif vitamin A.
 • peptida
 • faktor pertumbuhan Sumber yang Dipercayai

Hiperpigmentasi (lingkaran hitam) di mata

Untuk memerangi hiperpigmentasi (lingkaran hitam) yang disebabkan oleh sinar UV matahari, perlu mencari bahan berikut:

 • arbutin
 • hidrokuinon
 • asid kojik
 • vitamin C
 • soya
 • niacinamide (vitamin B-3)
 • asid azelaic

Bengkak di mata

Penyembuhan mata yang bengkak semudah mendapat cukup tidur atau minum air yang cukup. Tetapi mengenai ramuan penjagaan kulit, yang berikut dapat membantu mengurangkan bengkak:

 • kafein
 • teh hijau dan polifenol berry kopi
 • dipeptide-2 (Eyeliss)
 • ramuan willow

Perkara yang membimbangkan

Untuk kebimbangan umum mengenai kulit di sekitar mata anda, cari antioksidan. Bahan kuat ini membantu menghilangkan radikal bebas pada kulit yang dicetuskan oleh sinaran UV, merokok, dan bahan pencemar. Lebih-lebih lagi, ia juga dapat membantu mengurangkan proses penuaan.

Cari bahan ini:

IKLAN
 • vitamin C
 • vitamin E
 • teh hijau
 • vitamin B-3 (niacinamide)

BACA JUGA ARTIKEL INI: Aegyo sal, Lemak Bawah Mata Tren Kecantikan Kegilaan Selebriti Korea. Ini Yang Patut Anda Tahu!

Selalu bersikap lembut

Dari menanggalkan solekan di mata anda hingga menerapkan produk ke kulit di sekitar mata, penting untuk bersikap lembut. Seperti yang telah nyatakan di atas, kulit di bawah mata anda sangat nipis. Oleh kerana itu, tekanan tambahan dari aktiviti harian kita berpotensi menyumbang kepada garis halus tambahan.

Berikut adalah beberapa petua untuk menjadi lebih lembut semasa rutin penjagaan kulit anda:

Apabila menanggalkan solekan

 • Sapukan penghilang solekan mata dengan pad kapas.
 • Tekan pad ke kulit anda dengan lembut.
 • Seret perlahan ke arah gerakan ke luar.
 • Ulangi sehingga solekan anda bersih sepenuhnya.

Apabila menggunakan produk

 • Sapukan produk anda di jari kelingking.
 • Oleskan produk anda di sekitar mata, mengelilingi kawasan mata. Jangan lupa kelopak mata atas.
 • Ulangi sehingga produk diserap sepenuhnya ke dalam kulit.

Perlindungan cahaya matahari adalah suatu keharusan

Pendedahan matahari dipercayai dapat memainkan peranan besar dalam proses penuaan kulit dan dapat menyebabkan kulit di bawah mata menjadi lebih gelap.

Pelindung matahari spektrum luas benar-benar merupakan bahagian yang sangat diperlukan dalam rutin penjagaan kulit dan harus digunakan setiap hari. Walaupun kelihatan suram di luar, sinar UVA masih boleh menyebabkan kerosakan. Juga, jangan lupa kelopak mata atas anda. Ini adalah salah satu kawasan yang sering dilupakan ketika menggunakan pelindung matahari.

IKLAN

Dan jika menggunakan pelindung matahari di bahagian atas solekan, terutamanya solekan mata, terlalu banyak masalah, pertimbangkan untuk melabur dalam sepasang cermin mata hitam yang menawarkan perlindungan UV. Ini dapat membantu melindungi mata anda tetapi juga kulit di sekitarnya dari sinaran UVA dan UVB yang tidak diingini.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Krim Mata Terbaik Untuk Mengurangkan Garis Halus, Kantong Mata Dan Lingkaran Hitam. Ini Cara Aplikasi Yang Betul!

Manjakan diri dengan urutan

Sekiranya mata anda yang bengkak kelihatan lebih jelas ketika anda letih atau belum tidur dengan nyenyak, urutan sederhana mungkin boleh dilakukan. Selain daripada beberapa faktor genetik, penahan cecair boleh menyebabkan mata bengkak. Ini mungkin disebabkan oleh makanan yang tinggi garam, kurang tidur, atau terlalu banyak tidur.

Mengurut di bawah mata anda dapat membantu meningkatkan peredaran di sekitarnya. Tekanan dari urutan boleh membantu mengalirkan lebihan cecair di sekitar kawasan ini dan mengurangkan bengkak.

Dan sekiranya anda dapat melaburkan sedikit wang tunai, roller jade sejuk juga dapat membantu anda meredakan ketegangan di sekitar kawasan ini dan mengurangkan bengkak.

Ulangi rutin ini tidur yang cukup, makanan sihat dan bersenam

Ketika mengubah tabiat gaya hidup anda dan melindungi kulit di sekitar mata, apa yang anda lakukan adalah bermula dari dalaman. Ikuti tiga amalan gaya hidup:

 • tidur lebih lena
 • senaman
 • cuba ikuti diet yang sihat

Tidur sekurang-kurangnya enam jam setiap malam dan kerap bersenam untuk meningkatkan peredaran darah. Ketika anda tidak cukup tidur atau bersenam, bukan sahaja mudah merasa letih, tetapi kulit di sekitar mata akan menjadi lebih gelap, lebih bengkak dan kelihatan “tidak sihat.”

Amalkan makan makanan yang seimbang dan sihat. Cari makanan yang tinggi kalium, seperti pisang. Minum air secukupnya setiap hari juga penting. Peraturan peribadi anda ialah lapan gelas 8 ons setiap hari, walaupun ini mungkin berbeza untuk setiap orang.

 

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI