Aegyo sal adalah istilah yang digunakan di Korea Selatan untuk merujuk kepada simpanan lemak kecil di bawah mata anda. Prosedur untuk membuatnya kadang-kadang disebut ” Korea love band surgery” atau “younglites”.

Apa sebenarnya aegyo sal?

Dalam dunia K-kecantikan, ‘Aegyo sal’ adalah trend yang selalu popular. Istilah ini melambangkan prosedur pembedahan menyuntik deposit lemak atau pengisi di sepanjang kawasan bawah mata, menjadikan penampilan lebih lengkap. Dalam banyak kes, Aegyo sal digunakan untuk membuat mata tampak lebih besar, atau “pop” dengan cara yang menarik.

Trend kecantikan ini, yang berasal dari Korea tetapi mendapat tarikan di Jepun dan di tempat lain, menyalurkan penampilan muda. Awalnya muncul dalam model dan iklan Korea, banyak wanita telah beralih ke Aegyo sal untuk mencapai “kelopak mata ganda” yang menawan.

Menyelami dunia Aegyo sal, meneroka beberapa pilihan untuk mencapai kesannya. Jom lihat lebih dekat apa yang diperlukan dan bagaimana mencapainya tanpa gangguan pembedahan!

Apa itu Aegyo Sal? Bagaimanakah ia berfungsi?

Istilah Korea, yang hanya diterjemahkan, bermaksud “lemak menawan” dan merujuk kepada penampilan muda poket lemak kecil di bawah mata untuk penampilan yang lebih lembut dan tidak bersalah. Sebenarnya, penampilan ini tidak banyak berkaitan dengan simpanan lemak berbanding dengan otot Orbicularis, yang lebih berkembang semasa muda.

Setelah usia tertentu, individu hanya akan melihat penampilan Aegyo sal ketika mereka tersenyum, mencapainya secara pembedahan memastikan penampilan yang sempurna. Dalam dunia K-beauty, ini adalah trend yang mendapat daya tarikan di barat baru-baru ini.

Bagi kebanyakan individu dewasa, Aegyo sal tidak berlaku secara semula jadi dan hampir selalu melibatkan beberapa jenis gangguan untuk dicapai. Walaupun pembedahan adalah pilihan yang paling jelas, terdapat beberapa cara yang berbeza untuk membuat penampilan ini secara tersendiri. Walau bagaimanapun, mari kita lihat lebih dekat apa prosedur yang diperlukan.

Apakah kaedah untuk mencapai aegyo sal?

Sekiranya anda tidak mempunyai salur aegyo yang berlaku secara semula jadi iaitu kebanyakan individu yang berusia lebih dari 20 tahun, anda boleh membuatnya secara buatan. Satu-satunya cara tetap untuk mencapainya adalah melalui prosedur pembedahan di mana jalur AlloDerm rata (0.5 matriks dermis aselular) atau Gortex selebar 0.5 cm dimasukkan di bawah permukaan kulit melalui dua sayatan kecil, meninggalkan bekas luka kecil. Kaedah ini cepat sembuh dan jahitan dapat dikeluarkan setelah 3-4 hari.

Aegyo sal juga boleh dicapai dengan pengisi bagi mereka yang tidak mahu masuk ke bawah pisau. Kaedah ini bersifat sementara dan berlangsung sekitar 6 bulan. Sekiranya anda ingin tahu sama ada idola kegemaran anda telah mengikuti jalan pembedahan atau tidak, perhatikan aegyo sal mereka apakah kadangkala kelihatan lebih jelas. Sekiranya ukuran jalur bawah mata mereka berubah-ubah, kemungkinan mereka memilih pilihan pengisi.

Pembedahan Aegyo Sal

Pada masa ini, penyelesaian jangka panjang yang paling berkesan untuk Aegyo sal adalah pembedahan plastik. Berita baik? Sekiranya lemak disuntik (bukannya pengisi), kesannya cenderung bertahan dari 5-10 tahun, kerana lemak tahan lebih lama. Bagaimanapun, proses ini melibatkan anestesia tempatan ke kelopak mata bawah dan merupakan prosedur yang memerlukan waktu pemulihan.

IKLAN

Ia serupa dengan pembedahan muka yang lain, termasuk mengangkat muka dan suntikan pengisi di kawasan lain. Ini mungkin kelemahan bagi sesetengah individu, walaupun pada akhirnya tidak kurang invasif daripada prosedur yang disebutkan di atas. Tidak suka idea untuk mengganggu pembedahan? Terdapat pilihan lain yang sama berkesan! Semuanya bergantung pada sama ada anda ingin mempunyai penampilan kekal atau sementara.

Sekiranya anda berfikir, “Tetapi saya sudah mempunyai kantung mata yang bengkak! Apa bezanya dengan Aegyo sal? ” Ini penjelasannya satu perkara penting, Aegyo sal tidak sama dengan memiliki kantung mata.

Aegyo Sal vs. Kantung Mata ada bezaanya

Sudah tentu, terdapat perbezaan antara kesan Aegyo sal dan mempunyai kantung mata kesan daripada kurang tidur. Yang pertama Aegyo sal adalah comel dan bergaya dan dikaitkan dengan perbuatan tersenyum. Kantung mata membuat anda kelihatan tertekan atau kurang tidur.

Terdapat perbezaan visual antara keduanya. Kantung mata jatuh lebih jauh di bawah kelopak mata bawah daripada Aegyo sal. Trend kecantikan mencecah tepat di bawah garis bulu mata, sementara bayang-bayang gelap atau kantung mata jatuh serendah rongga sinus.

Perbezaan utama antara mereka termasuk luas dan tampilan, Aegyo sal adalah bengkak seperti kanak-kanak, sementara kantung mata hanya gelap dan lebih rendah. Sebenarnya, kantung mata sering memberi kesan sebaliknya, menjadikan anda kelihatan lebih tua dan bukannya awet muda.

Sumber gambar: Medium

Anda tidak boleh mengubah kantung mata anda menjadi Aegyo sal, jadi jangan cuba menonjolkan atau menarik perhatian. Melakukannya hanya akan menjadikan wajah anda lebih tua. Sebaliknya, fokus pada tidur yang cukup, minum air secukupnya, dan menggunakan penjagaan kulit yang betul untuk membuat kantung mata anda hilang. Kemudian, anda boleh fokus untuk mencipta kesan Aegyo sal, bebas dari beg pelana yang tidak menarik!

IKLAN

Sekiranya ragu-ragu mengenai pembedahan, anda bernasib baik! Kaedah lain untuk mencapai penampilan popular ini. Kemungkinan untuk mendapatkan kesan yang sama dengan peningkatan kosmetik dan sedikit yang disebut pita Aegyo sal.

Apa itu Aegyo Sal Tape?

Sumber gambar: Aegyo Sal Tape

Pita Aegyo sal adalah pelekat yang tidak kelihatan buat sementara waktu di kawasan kelopak mata bawah. Penyelesaian cepat dan mudah ini menghasilkan lemak yang sama dengan prosedur pembedahan. Ia berjalan dengan mudah dan senang ditanggalkan. Ya, tidak perlu suntikan!

Pita Aegyo Sal berfungsi sama dengan pita kelopak mata ganda yang digunakan untuk membuat kesan penutup dua mata. Manakala Aegyo sal, membuat kelopak mata berkembar ini adalah trend kecantikan Korea yang popular kerana kebanyakan orang Korea tidak memiliki kelopak mata secara semula jadi.

Sekiranya anda merancang untuk membeli pita mata, pastikan untuk membeli pita kosmetik khusus untuk Aegyo sal. Melakukannya akan memberi kesan yang paling hampir dengan trend kecantikan. Dapatkan pita berkualiti tinggi untuk penampilan yang lebih semula jadi. Mengelakkan produk berkualiti rendah juga akan membantu anda mengelakkan jangkitan.

Untuk melekatkan pita, letakkan jalur tepat di bawah kelopak mata bawah anda, memastikan kesan “bunching” atau bengkak dibuat. Tarik pita dalam garis lurus, kumpulkan sedikit kulit di atas dan ratakan pada kulit. Klip selebihnya dengan gunting kosmetik, jika perlu.

Sumber gambar: SEKND

Nah! Anda mempunyai kesan Aegyo sal tanpa menjejakkan kaki klinik perubatan. Bagi sesetengah individu, ini adalah penyelesaian yang lebih baik daripada membuat perubahan jangka panjang pada wajah anda. Pada hari-hari ketika anda tidak mahu penampilan Aegyo sal, langkau saja. Ia semudah itu!

IKLAN

Bolehkah Saya Dapatkan Saluran Aegyo dengan senaman?

Walaupun melakukan senaman, wajah sesetengah individu tidak menjamin penampilan Aegyo sal, tidak ada salahnya mencuba! Sebenarnya, terdapat banyak blog Korea dan tutorial YouTube yang membincangkan senaman tertentu untuk mencapai penampilan ini.

Berhati-hati untuk tidak menekan mata anda atau kulit di sekitar mata, semasa melakukan latihan ini. Sentiasa bersikap lembut untuk mencegah kedutan, kendur dan kesan lain yang tidak diingini dari memanipulasi kulit.

Satu senaman menggigit hujung lidah anda dengan lembut yang secara semula jadi menggunakan otot-otot yang mengelilingi mata. Latihan lain melibatkan melihat ke bawah dalam usaha untuk melihat kelopak mata bawah anda, mewujudkan pergerakan yang sesuai dengan pandangan. Latihan tambahan lain termasuk meletakkan jari telunjuk dan jari tengah di kedua-dua belah mata, dengan satu jari di sudut dan satu di sudut luar dan perlahan-lahan menekan ke atas.

Tidak mungkin anda akan mencapai Aegyo sal yang ketara dengan latihan ini, tetapi melakukannya mungkin akan membuat mata anda “muncul” persis yang dimahukan. Untuk hasil bukan pembedahan terbaik, pita Aegyo atau kosmetik berfungsi paling baik untuk mencipta ilusi rupa yang anda mahukan.

Capai Aegyo Sal dengan solekan

Sumber gambar:Youtube

Akhirnya, anda boleh mendapatkan penampilan Aegyo sal dengan menggunakan solekan. Memakai alat solek mempunyai risiko minimum kendur atau berkedut, kerana tidak melibatkan gangguan pada kulit di sekitar mata anda.

Juga, bereksperimen secara kosmetik boleh menjadi kaedah yang baik untuk menentukan bahawa anda mahukan penampilan secara kekal. Anda berhak memutuskan bahawa prosedur mana adalah laluan yang lebih berkesan untuk anda.

Langkah solekan Aegyo Sal:

  • Mulakan dengan tersenyum! Ini akan menunjukkan garis bawah mata anda untuk Aegyo Sal yang berlaku secara semula jadi. Gariskan kawasan dengan bayangan mata coklat muda.
  • Selepas itu, isi kawasan dengan pembayang mata atau serbuk berwarna mutiara.
  • Terakhir, menonjolkan mata anda dengan eyeliner, atau dengan berus lapisan dan bayangan mata gelap. Ini akan menggariskan keseluruhan kawasan dari atas ke bawah, mewujudkan kesannya dengan mudah!
  • Jika perlu, gunakan concealer ringan untuk merungkai sebarang percanggahan kosmetik antara mata.

Mencipta ilusi Aegyo sal jauh lebih mudah daripada yang anda sangka! Sama seperti melengkapkan wajah anda, mengesan kawasan kecil di bawah penutup mata benar-benar dapat membuat mata anda galak. Yang terbaik, anda boleh mendapatkan kesannya tanpa menghabiskan satu sen atau mengganggu kawasan mata anda.

Mana-mana laluan yang anda pilih sama ada pembedahan, pita atau kosmetik, Aegyo sal biasanya merupakan prosedur kecantikan biasa yang sangat selamat. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai prosedur, berbincanglah dengan pakar dermatologi anda, dan lihat sama ada mereka mengesyorkan cara pembedahan. Pertimbangkan untuk memulakan dengan pilihan yang tidak tetap, seperti suntikan pita atau pengisi, untuk memastikan anda menyukai penampilan sebelum menjalani pembedahan.

Jangan menjalani pembedahan secara tetap jika anda mempunyai kulit yang sangat sensitif. Melakukannya boleh mengakibatkan masa pemulihan yang berpanjangan dan boleh jadi lebih banyak masalah daripada yang diperlukan. Sekiranya ini berlaku untuk anda, pertimbangkan pilihan lain untuk mencapai penampilan yang popular ini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI