Hari raya yang ditunggu-tunggu ramai orang ialah hari raya aidil adha. Perjumpaan keluarga akan menjadi lebih diingati jika anda memasak kambing semasa makan bersama.

Namun, pernahkah anda terlalu malas untuk memprosesnya kerana ia berbau busuk? Bauan itu dipanggil Prengus dan ia bertindak seperti minyak wangi kambing billy untuk menarik minat lawan jenis dan menimbulkan loya kepada mereka yang menghidunya.

Artikel Berkaitan : Tak Dapat Puasa Di Hari Arafah? Rebut Keberkatanya Dengan Perbanyakkan Doa!

Tetapi bagaimana untuk menghilangkan bau daging kambing dengan mudah dan tepat? Lihat cara melakukannya di bawah!

Limau nipis

Cara Menghilangkan Bau Daging Dengan Cepat Dan Mudah

Sesetengah orang biasanya mencuci daging sebelum memasak kambing, tetapi membersihkannya menyebabkan bau kambing lebih tidak menyenangkan. Adalah lebih baik jika anda menggosok keseluruhan daging dengan limau atau limau nipis dan kemudian biarkan seketika.

IKLAN

Rempah halia

Cara Menghilangkan Bau Daging Dengan Cepat Dan Mudah

Anda boleh menggunakan beberapa ramuan rempah halia untuk menghilangkan bau kambing. Walau bagaimanapun, apabila menyediakan kaserol, lebih baik tidak menggunakan kaedah ini, kerana ia boleh merosakkan rasa makanan!

Rebus daging lembu dengan lobak 

Cara Menghilangkan Bau Daging Dengan Cepat Dan Mudah

IKLAN

Lobak adalah tumbuhan berbulu yang boleh menghilangkan bau kambing dengan cepat. Caranya ialah masak daging kambing dengan ketulan lobak secukupnya kemudian biarkan ia masak selama setengah jam. 

Selepas itu, anda boleh mengeluarkan lobak dan mula memasak daging mengikut resipi yang anda sediakan.

Daun betik

Cara Menghilangkan Bau Daging Dengan Cepat Dan Mudah

IKLAN

Cara membungkus kambing dalam daun betik sebenarnya adalah perkara biasa di kalangan masyarakat Indonesia kerana kaedah tradisional ini berkesan mengurangkan rasa hanyir daging. Tak semestinya daun betik, jambu dan daun jati pun boleh. 

Rendam dengan cuka

Bahan asas untuk cuka sangat mudah didapati. Anda boleh menggunakannya apabila anda tidak mempunyai masa untuk membeli rempah atau bahan lain. 

Caranya ialah dengan mendidihkan 1 liter air dalam periuk, tunggu sehingga mendidih dan kemudian masukkan 1 kilo kambing dan 50 gram cuka. Selepas itu bolehlah toskan dan masak mengikut citarasa anda.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI