Kesibukan dalam urusan harian menyebabkan ada masanya kita terlupa untuk menambah atau menggandakan pahala. Selain solat yang merupakan kewajipan, ada pelbagai cara lain untuk kita berada dekat dengan-Nya. Salah satunya adalah dengan membaca Al-Quran ataupun bertasbih. Tanpa membawa kitab suci ini juga anda sebenarnya masih boleh membaca ayat-ayat suci Al-Quran. Caranya adalah dengan muat turut aplikasi yang diperkenalkan oleh radio ZAYAN.

Bila-bila masa dan di mana sahaja berada, urusan hijabi untuk mengingati Allah menjadi lebih mudah. Caranya hanyalah dengan muat turut aplikasi ini yang hadir dengan pelbagai fungsi. Bukan itu sahaja, ia juga dapat menjimatkan storage dalam telefon bimbit anda.

Apa kata anda muat turun aplikasi ZAYAN. Ia merupakan aplikasi sarat dengan pelbagai informasi khusus untuk anda. Malah, boleh tambah pahala walaupun anda sedang bekerja atau dalam bilik mesyuarat.  Hijabista yakin, tak rugi untuk anda gunakan aplikasi ini.

Apa itu ZAYAN?

Sebelum itu, jom kita kenali apa itu ZAYAN. ZAYAN merupakan sebuah jenama radio yang mengetengahkan konsep Muslim Kontemporari yang menjurus kepada kehidupan, travel, fesyen dan teknologi. Menariknya, ZAYAN tidak seperti radio tipikal yang hanya memainkan lagu-lagu berunsur ketuhanan. Ia turut memainkan lagu-lagu terkini bergenre pop, pop ketuhanan, tempatan dan juga antarabangsa.

Tidak hanya itu, radio ini juga turut menyelitkan nilai-nilai agama dalam penyampaian mereka. Mawi, Anas, Lin Ariffin, Raqib dan Falyq merupakan lima penyampai yang petah berbicara bagi setiap segmen berbeza untuk menghiburkan para pendengar.

Kenapa aplikasi ZAYAN berbeza dengan aplikasi lain?

Sejujurnya, aplikasi dwibahasa ZAYAN ini mempunyai pelbagai fungsi yang mungkin anda sendiri tidak percaya. Aplikasi ini merupakan satu platform yang membolehkan anda untuk mendengar lagu dan dalam masa yang sama menggunakan kandungan Islamik yang terdapat di dalam aplikasi ini. Selain daripada memutarkan lagu yang dimainkan di radio, aplikasi ini turut memaparkan waktu solat berdasarkan lokasi anda.

 

IKLAN

 

Apabila anda buka sahaja aplikasi ini, waktu solat yang lengkap serta fungsi arah kiblat akan terpampang di skrin telefon bimbit anda. Malah, anda boleh on notifikasi dan anda akan diberi notifikasi apabila sudah masuk waktu solat. Lepas ini, tentu anda tidak akan terlepas lagi untuk solat di awal waktu. Tiada alasan untuk bersedia lebih awal di masjid untuk membaca Al-Quran sementara menunggu masuk waktu solat.

 

Jika anda tidak keluar makan atau berada dalam pengangkutan awam, isilah masa yang ada dengan membaca atau dengar video bacaan ayat suci Al-Quran. Anda boleh ikut baca sekali apabila menonton video-video tersebut.

IKLAN

Surah-surah ini dibahagikan kepada 30 hari. Jadi, ini bermakna terdapat 5 video bacaan ayat Al-Quran yang boleh anda dengar setiap hari dan anda juga boleh cuba untuk khatam Al-Quran beberapa kali mengikut situasi.

Selepas solat, tentunya anda akan berdoa dan berzikir. Sekali sekala, luangkan sedikit masa untuk memuji Allah. Kata nak tambah pahala kan? Pernah tak anda tersilap kira ketika sedang berzikir? Rasa macam dah baca 33 kali tapi rasa was-was.

Nah, tak perlu risau kerana aplikasi ZAYAN juga dilengkapi dengan ciri tasbih. Berfungsi seperti tasbih, setiap 33 biji tasbih akan diberi tanda. Antara zikir-zikir yang ada ialah Alhamdulillah, Allahuakbar, La Ilaha Illallah dan Laa Hawla wa Laa Quwwata Illa Billah.

Kadang-kadang kita juga seronok jika dapat mengerjakan solat berjemaah di masjid berhampiran selain pergi ke tempat yang biasa. Tidak payah susah-susah untuk mencari masjid berdekatakan kerana anda hanya perlu cari fungsi Mosque Finder atau carian masjid di aplikasi ZAYAN. Apabila anda tekan butang tersebut, ia akan memaparkan masjid-masjid yang ada berhampiran anda.

IKLAN

Jika anda mahu ke sana, hanya tekan pada masjid tersebut dan ia akan membawa anda ke sana menerusi aplikasi Waze atau Google Maps. Bolehlah hijabi ‘masjid hunting’ dengan kawan-kawan selepas ni.

Apa lagi yang menarik?

Antara ciri lain yang menambat hati Hijabista adalah fungsi Tips. Ciri ini memberi panduan kepada anda untuk melakukan perkara-perkara yang positif dalam kehidupan seharian. Ia amat baik untuk memperbaiki diri setiap hari.

Dan rasanya sepanjang Syawal ini anda masih belum terlewat untuk mengirimkan ucapan buat teman-teman dalam dan luar negara. kad versi digital ini boleh dibuat sendiri mengikut citarasa masing-masing. Malah boleh juga untuk anda menghantar self reminder buat teman-teman dengan mengirimkan kata-kata motivasi yang ada dalam aplikasi berkenaan.

 

Tidak dapat dinafikan, aplikasi ini sudah cukup lengkap dan anda tidak perlu bersusah-payah untuk memuat turun pelbagai aplikasi lain lagi. Semuanya sudah ada di dalam aplikasi ZAYAN.

Hijabista yakin anda pasti teruja untuk menggunakan aplikasi ini. Sekiranya anda berminat, anda hanya perlu memuat turun aplikasi ZAYAN di App Store (iOS) dan Google Play Store (Android).