Baru-baru ini, kita dikejutkan dengan kemunculan kes polio pertama setelah Malaysia diisytiharkan bebas polio.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dengan dukacitanya telah memaklumkan kejadian satu kes yang disahkan dijangkiti virus polio di Malaysia, setelah 27 tahun Malaysia bebas daripada penyakit tersebut.

Kes melibatkan seorang bayi lelaki warganegara Malaysia berumur tiga bulan dari Tuaran, Sabah yang telah mengalami demam diikuti dengan lemah anggota badan dan telah dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi di hospital. Beliau telah disahkan dijangkiti vaccine-derived poliovirus type 1 (VDPV1) pada 6 Disember 2019.

IKLAN

Hasil ujian pengesahan yang dijalankan oleh World Health Organization (WHO) Polio Regional Laboratory di Australia, virus tersebut mempunyai perkaitan genetik dengan virus polio yang dikesan pada kes Acute Flaccid Paralysis (AFP) di negara Filipina.

Pastinya ramai di antara kita yang tertanya-tanya apa sebenarnya wabak polio itu. Untuk penerangan yang mudah, mari kita ikuti thread oleh Dr. Aen di twitter ini.

IKLAN

IKLAN

Takutnya bila membaca penerangan daripada doktor ini. Moga kita semua dijauhkan daripadanya. Hijabi jangan lupa amalkan langkah-langkah pencegahan yang telah disarankan. Paling penting, kita perlu sentiasa menjaga kebersihan tidak kira di mana kita berada. Take care ladies!

kredit: twitter @aensaari

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI