Apabila ia berkaitan dengan penjagaan kulit, anda jarang akan menemui petua atau produk yang “satu saiz untuk semua.” Kecuali perlindungan matahari yang universal! Sesetengah orang bergelut dengan jerawat, yang lain kekeringan, beberapa kemerahan, kombinasi senarai itu diteruskan. Tidak kira apa pun kebimbangan yang anda hadapi, mungkin terdapat beberapa punca yang berbeza, bermakna penyelesaian terbaik untuk anda tidak semestinya paling sesuai untuk orang lain.

Sama seperti jerawat, bintik hitam mempunyai senarai punca yang panjang dan berbeza-beza dan sama sekali rawatan yang berbeza. Untuk menjadi jelas, “bintik gelap” ialah istilah umum, digunakan dalam penjagaan kulit untuk menggambarkan tanda berubah warna pada kulit. Di sini, pecahan tentang bintik-bintik gelap bersama-sama dengan punca dan rawatan terbaik daripada pakar dermatologi. Jom selami!

Bintik hitam cela wajah hijabi

“Bintik Gelap” Cacatkan Wajah, Selami Cara Tangani Masalah Cela Ini Dengan Produk Terbaik

Apakah bintik gelap? Tompok gelap selalunya disebabkan oleh kumpulan sel dalam kulit yang menghasilkan berlebihan pigmen melanin, atau hasil daripada melanin yang dimendapkan dalam epidermis dan dermis sekeliling. Walaupun itu secara amnya merangkumi bintik hitam, puncanya berbeza-beza. Sesetengah bintik hitam disebabkan oleh pendedahan UV, manakala yang lain dicetuskan oleh kulit mengelupas atau keradangan, seperti jerawat, gigitan pepijat, atau ruam dan disebabkan oleh faktor hormon.

Secara keseluruhannya, tidak setiap bintik gelap adalah sama, walaupun ia dirujuk sedemikian. Adalah penting untuk mengetahui apa yang menyebabkan ia untuk menentukan rawatan terbaik.

Punca bintik hitam

Pendedahan matahari

“Bintik Gelap” Cacatkan Wajah, Selami Cara Tangani Masalah Cela Ini Dengan Produk Terbaik

Bintik-bintik gelap boleh disebabkan oleh pendedahan UV. Terutama apabila kulit anda tidak dilindungi lebih khusus, anda tidak memakai SPF, risiko bintik-bintik gelap menjadi lebih besar. Selain itu, melupakan SPF boleh menjadikan bintik-bintik gelap itu menjadi lebih gelap.

Tompok gelap akibat matahari sering dirujuk dengan beberapa nama berbeza secara sepintas lalu. Tompok matahari, bintik hati dan bintik penuaan adalah nama biasa untuk bintik gelap yang timbul akibat pendedahan matahari atau katil penyamakan. Ini biasanya muncul di kawasan yang menerima paling banyak matahari, seperti belakang tangan, muka dan lengan.

Hormon

Perubahan hormon boleh menyebabkan bintik hitam juga. Satu bentuk biasa ialah melisma. Melasma ialah keadaan kulit yang membawa kepada tompok perubahan warna kulit yang lebih besar, berbanding bintik-bintik kecil. Matahari pasti boleh mencetuskan melasma, tetapi hormon terutamanya semasa kehamilan, haba dan produk penjagaan kulit yang merengsa boleh memburukkan lagi.

Kulit meradang

“Bintik Gelap” Cacatkan Wajah, Selami Cara Tangani Masalah Cela Ini Dengan Produk Terbaik

Jerawat, gigitan pepijat, dan rambut yang tumbuh ke dalam semuanya boleh membawa kepada apa yang dipanggil oleh pakar dermatologi sebagai hiperpigmentasi selepas keradangan. Tompok-tompok ini adalah akibat daripada keradangan yang berlaku.

Ruam

Selain keradangan yang disasarkan seperti yang dinyatakan di atas, ruam juga boleh mencetuskan bintik hitam. Ruam boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, tetapi yang paling biasa, hiperpigmentasi berasal daripada “dermatitis atopik, dermatitis kontak, psoriasis, letusan dadah dan prosedur kosmetik.

Bagaimana untuk menghilangkan bintik hitam

Retinol

Pertama, kita mempunyai retinoid dalam semua bentuk. Kedua-dua retinoid gred preskripsi dan produk retinol over-the-counter (OTC) boleh membantu memudarkan bintik hitam. Retinoid menghalang pemindahan melanosom kepada keratinosit dan ia juga mempercepatkan pusing ganti epidermis. Retinoid membantu mempercepatkan proses membuang sel kulit mati yang berubah warna dan membawa yang baru ke permukaan.

Bagi mereka yang mempunyai kulit berjerawat, retinoid juga boleh membantu dalam menguruskan jerawat juga. Oleh itu, jika bintik hitam anda disebabkan oleh jerawat sebelumnya terutamanya jika jerawat tersebut masih kerap, anda mungkin ingin mempertimbangkan retinol sebagai rawatan bintik gelap.

PRODUK CADANGAN:

“Bintik Gelap” Cacatkan Wajah, Selami Cara Tangani Masalah Cela Ini Dengan Produk Terbaik

KIEHL’S Micro-Dose Anti-Aging Retinol Serum with Ceramides and Peptide

IKLAN

Serum retinol yang kuat dalam dos mikro yang jelas mengurangkan kedutan, menegangkan kulit, menyekatakan tona kulit dan menghaluskan tekstur dengan ketidakselesaan yang minimum. Tanpa paraben dan tanpa pewangi.

Serum antioksida

Penyelidikan menunjukkan bahawa serum vitamin C topikal, apabila digunakan secara konsisten, boleh membantu mencerahkan bintik-bintik gelap yang disebabkan oleh pendedahan matahari dan hiperpigmentasi selepas keradangan. Lebih-lebih lagi, vitamin C bertindak sebagai antioksidan, melindungi kulit anda daripada tekanan oksidatif dan perubahan warna, akibatnya.

Radikal bebas boleh datang daripada faktor persekitaran seperti pencemaran, pendedahan UV dan juga faktor dalaman seperti tekanan. Sekurang-kurangnya, ia agak sukar untuk dielakkan, jadi melindungi kulit anda dengan antioksidan adalah satu langkah ke arah yang betul, sama ada anda berhadapan dengan bintik hitam atau tidak.

PRODUK CADANGAN:

“Bintik Gelap” Cacatkan Wajah, Selami Cara Tangani Masalah Cela Ini Dengan Produk Terbaik

The Ordinary EUK 134 0.01%

Ini adalah serum antioksidan yang berpotensi tinggi, yang mengandungi molekul penjanaan semula yang jarang ditemui yang dipanggil EUK-134. Mampu menghilangkan hidrogen peroksida, menukar spesies oksigen reaktif kepada air dan oksigen malah mampu menghilangkan radikal bebas. Serum ini tidak boleh digabungkan bersama-sama produk yang mengandungi asid kuat, seperti asid askorbik.

AHA & BHA

Kedua-dua asid alfa-hidroksi dan asid beta-hidroksi (AHA dan BHA) boleh membantu memudarkan bintik-bintik gelap. Ia adalah produk yang berbeza, tetapi ia berfungsi dengan cara yang sama. AHA, seperti asid laktik, asid glikolik, dan asid mandelik, sebagai contoh, membantu mencerahkan bintik-bintik gelap dengan hanya mengelupas kulit. Walau bagaimanapun, ia boleh menjengkelkan, dan kerengsaan boleh memburukkan beberapa jenis keradangan, terutamanya dalam warna kulit yang lebih dalam.

Jika kulit anda agak sensitif terhadap AHA, pertimbangkan untuk memilih mandelik daripada asid glikolik atau laktik. Bahan ini lebih lembut tetapi masih akan membantu memudarkan bintik-bintik gelap dari semasa ke semasa. Malah, rejimen penjagaan kulit yang mengandungi asid mandelik dan vitamin C dikaitkan dengan peningkatan 73% dalam penampilan hiperpigmentasi dan melasma selepas keradangan.

BHA, seperti asid salisilik, digunakan secara tradisional untuk merawat jerawat tetapi boleh digunakan untuk mencerahkan bintik-bintik gelap, terutamanya yang disebabkan oleh hiperpigmentasi selepas keradangan. Ia melakukannya dengan mengelupas kulit, tetapi ia juga anti-radang. Oleh kerana strukturnya, ia menyukai kawasan berminyak, seperti zon T.

PRODUK CADANGAN:

IKLAN

“Bintik Gelap” Cacatkan Wajah, Selami Cara Tangani Masalah Cela Ini Dengan Produk Terbaik

Drunk Elephant T.L.C. Framboos Glycolic Night Serum

Dengan penarafan 4.5 bintang di Sephora, Drunk Elephant T.L.C. Framboos Glycolic Night Serum adalah salah satu pembetulan bintik gelap terbaik. Ia mengandungi bahan penting untuk meminimumkan bintik hitam seperti AHA dan BHA. Selain itu, teh putih, bearberry, dan chestnut kuda berkesan menenangkan kulit, membalikkan tanda-tanda penuaan dan mengawal pengeluaran sebum. Bangun dengan kulit yang berseri dan kelihatan lebih licin.

Pengelupasan fizikal

Pengelupasan fizikal ialah proses mengelupaskan sel kulit mati secara manual melalui skrub, kain lap, berus muka atau sebarang alat lain yang menggosok pada kulit. Bolehkah ini membantu memudarkan bintik hitam? Jawapannya adalah dua kali ganda. Ia adalah mitos bahawa jika anda mempunyai bintik-bintik gelap, menggosok kulit akan menghilangkannya. Skrub yang keras seperti garam tidak boleh digunakan.

Walau bagaimanapun, jika anda mesti mengelupas menggunakan cara fizikal, lakukan dengan berhati-hati. Kain lap adalah pilihan yang baik untuk pengelupasan fizikal yang lembut, dengan syarat anda lembut dan tidak menggosok terlalu kuat.

Pengelupasan fizikal tidak akan membantu mencerahkan bintik-bintik gelap seperti pilihan yang dinyatakan di atas, tetapi sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan produk fizikal, pastikan anda tidak keterlaluan. Jika kulit anda merah dan lembut selepas itu, itu adalah petanda yang pasti anda harus mengurangkan tekanan.

ARTIKEL BERKAITAN: Sebelum Membeli Pad Solekan Guna Semula, Pastikan Anda Ketahui Kebaikan & Keburukan Pad Ini.

Asid kojic

Jika tompok melasma menjadi kebimbangan semasa anda, asid kojik mungkin menjadi pertaruhan terbaik. Walaupun rawatan yang sangat pekat mungkin berkesan untuk hiperpigmentasi selepas keradangan atau bintik matahari, tompok melasma memerlukan pendekatan yang lebih lembut memandangkan kawasan permukaan yang lebih besar.

Ramuan lembut namun berkesan berasal daripada kulat yang ditapai dan telah diuji dengan hasil yang memberangsangkan. Kajian ini menunjukkan keupayaan asid kojic untuk mencerahkan kulit dan memudarkan bintik-bintik gelap, kedua-duanya hasil yang sesuai untuk tompok melasma khususnya. Selain itu, ia berfungsi sebagai antioksidan.

PRODUK CADANGAN:

“Bintik Gelap” Cacatkan Wajah, Selami Cara Tangani Masalah Cela Ini Dengan Produk Terbaik

IKLAN

Caudalie Vinoperfect – Radiance Serum Complexion Correcting

Serum berkuasa ini, mencerahkan dan meratakan kulit sambil membetulkan bintik-bintik gelap. Kedua-dua berkesan dan semula jadi, serum anti-bintik gelap ini mengandungi Viniferine yang dipatenkan yang 62 kali lebih berkesan daripada Vitamin C untuk meningkatkan keserian dan menyerikan kulit.

Arbutin

Arbutin telah ditunjukkan untuk meringankan hiperpigmentasi. Arbutin adalah bahan yang mengurangkan aktiviti tyrosinase. Tyrosinase ialah sekumpulan enzim dalam kulit yang menyumbang kepada proses pigmentasi kulit. Tetapi agen pencerah ini sedikit lebih lembut daripada pendahulunya yang biasa terima kasih kepada proses pelepasan yang perlahan.

Lidah Buaya

“Bintik Gelap” Cacatkan Wajah, Selami Cara Tangani Masalah Cela Ini Dengan Produk Terbaik

Formula ultra-menghidrat yang menyuburkan penghalang kulit anda, tersedia dalam neroli tanpa wangian. Secara khusus, kajian menunjukkan bahawa aloesin sebatian semula jadi dalam tumbuhan gaharu telah terbukti berkesan memudarkan hiperpigmentasi selepas jerawat. Laporan lain menunjukkan bahawa penggunaan topikal aloesin secara langsung boleh menghalang kulit hiperpigmentasi daripada menghasilkan lebih banyak melanin-sekali lagi, hiperpigmentasi bermaksud pengeluaran melanin yang berlebihan dalam kulit anda, jadi menjaga sel-sel penghasil pigmen daripada menjadi terlalu aktif adalah penting.

ARTIKEL BERKAITAN: Kembalikan Kesempurnaan Kulit Anda Dengan 14 Produk Aloe Vera Gel Ini

Rawatan muka

“Bintik Gelap” Cacatkan Wajah, Selami Cara Tangani Masalah Cela Ini Dengan Produk Terbaik
Spa Salon: Young Beautiful Woman Having Different Facial Treatment. Please, view my other pictures of this series below:

Rawatan muka boleh membantu apabila ia berkaitan dengan rawatan bintik gelap juga. Secara umumnya, jenis rawatan muka terbaik untuk merawat bintik-bintik gelap biasanya diklasifikasikan sebagai rawatan muka yang mencerahkan, kerana ini akan membantu mengelupas kulit, menghalang pengeluaran melanin, dan meningkatkan pusing ganti sel untuk membantu menghilangkan cela yang tidak diingini itu.

Laser

Laser membantu mencerahkan bintik-bintik gelap melalui mekanisme yang berbeza dengan menghilangkan pigmen yang menyebabkan ia mengelupas. Rawatan laser yang betul akan bergantung pada pelbagai faktor, termasuk jenis kulit, warna kulit, pendedahan matahari baru-baru ini, serta apa yang menyebabkan bintik gelap di tempat pertama.

“Bintik Gelap” Cacatkan Wajah, Selami Cara Tangani Masalah Cela Ini Dengan Produk Terbaik

Terdapat banyak pilihan di luar sana untuk merawat bintik-bintik gelap melalui terapi laser, tetapi tidak setiap laser sesuai untuk setiap orang. Adalah penting untuk berunding dengan profesional apabila memutuskan pilihan rawatan yang sesuai untuk anda dengan kesan sampingan yang paling sedikit.

Lampu LED

“Bintik Gelap” Cacatkan Wajah, Selami Cara Tangani Masalah Cela Ini Dengan Produk Terbaik

Secara umumnya, lampu LED tidak akan membantu mencerahkan bintik gelap secara langsung. Walau bagaimanapun, ia adalah kunci untuk mencegah bintik-bintik masa depan, terutamanya yang disebabkan oleh jerawat. Ia membantu dalam proses penyembuhan pelarian dan dalam membantu mencegah pelarian di tempat pertama. Jadi jika anda bosan dengan bintik-bintik selepas jerawat yang menjengkelkan itu, alat lampu LED mungkin boleh membantu. Anda boleh sama ada melawati profesional untuk rawatan muka terapi cahaya LED atau memilih alat lampu LED di rumah.

 

Walaupun istilah “bintik gelap” dilemparkan ke kiri dan kanan, ia sedikit lebih bernuansa daripada yang anda fikirkan. Tompok hitam boleh disebabkan oleh jerawat, pendedahan matahari, ruam, hormon, dan keradangan kulit umum. Nasib baik, terdapat banyak kaedah untuk memudarkan bintik-bintik ini, beberapa daripadanya sudah biasa anda gunakan sekarang.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI