aloe vera

Aloe vera gel telah menjadi salah satu produk kosmetik yang popular dan membuat beauty enthusiast mengintai produk ini. Lidah buaya diketahui memiliki banyak khasiat bagi kulit dan rambut. Itulah sebabnya, lidah buaya umum dipakai sebagai bahan berbagai produk kecantikan dan kesihatan.

Lidah buaya dalam bentuk gel ataupun ekstrak sering ditambahkan ke dalam sabun, syampu, losyen, ataupun krim wajah. Selain itu, lidah buaya juga boleh dimakan dalam bentuk makanan atau minuman. 14 produk kecantikan ini popular di pasaran yang kuat dan kembalikan kesempurnaan kulit anda.

1. Wardah Nature Daily Aloe Hydramild Multifunction Gel

  Merawat kulit yang merah akibat iritasi dari polusi dan sengatan matahari

Wardah Nature Daily Aloe Hydramild Multifunction Gel tentu punya perbezaan dengan produk Aloe vera gel dari Nature Republic. Produk ini memiliki tekstur gel yang lebih pekat sehingga memerlukan waktu lama untuk meresap di kulit. Namun, ketika diaplikasikan di kulit tetap terasa ringan, dan tidak meleket! Biasanya, saya menggunakan produk ini sebagai body lotion. Saya menggunakannya terutama di bagian tangan dan kaki untuk mendinginkan atau melembapkan kulit saat beraktivitas di luar ruangan, atau semisal sedang berada di ruangan ber-AC. Wanginya enak dan efek menyegarkan terasa setelah pemakaian.

2. Guardian Aloe Vera Gel

Gel yang membantu menenangkan dan melembapkan kulit

Kalau dibandingkan dengan Wardah Nature Daily Aloe Hydramild Multifunction Gel, Guardian Aloe Vera Gel teksturnya cenderung lebih cair sehingga proses penyerapannya lebih cepat. Aloe vera gel dari Guardian bebas wangian sesuai digunakan untuk semua jenis kulit, termasuk pemilik kulit sensitif. Guardian Aloe Vera Gel memiliki kegunaan untuk membantu menenangkan dan melembapkan kulit. Produk ini memberikan efek kulit menjadi lebih lembap, dan yang paling digemari.

3. Herborist Aloe Vera Gel 98% Soothing & Moisturizing

Tidak hanya untuk kulit tubuh, boleh juga untuk wajah dan rambut!

Herborist Aloe Vera Gel 98% Soothing Moisturizing dituntut dapat melembapkan, menghaluskan, dan memberi sensasi sejuk untuk kulit wajah, tubuh, dan rambut. Selain kandungan Aloe vera yang mencapai 98%, produk ini juga mengandung vitamin E yang berfungsi sebagai antioksidan semulajadi dan menghaluskan kulit.
Aloe vera gel Herborist ini wanginya tidak seperti lidah buaya, lebih dominan harum parfum yang biasa ditemukan di supermarket yang tidak terlalu menyengat sehingga sedikit terganggu diaplikasikan di wajah. Herborist Aloe Vera Gel 98% Soothing Moisturizing memiliki tekstur yang ringan, mudah meresap dan tidak meleket di kulit. Selain itu, saya juga boleh merasakan sensasi sejuk dari kandungan Aloe vera. Produk ini juga memiliki harga mampu milik.

4. The Body Shop Aloe Multi-Use Soothing Gel

Menenangkan serta menyegarkan kulit kering dan sensitif dengan teksturnya yang ringan

The body shop aloe multi-use soothing gel tekstur produk ini ringan, tidak terlalu kental sehingga mudah meresap di kulit. Saya jadi tidak perlu menunggu Aloe vera gel ini kering dulu saat ingin menggunakannya dengan produk skincare lainnya. Selain itu, aromanya juga yang lembut, bahkan hampir tidak tercium wangiannya.

5. Nature Republic Soothing & Moisture Aloe Vera 92% Soothing Gel

IKLAN

Pelembap multifungsi yang dapat digunakan sesuai keperluan kulit

Fungsi utama Aloe vera gel ini adalah memberikan efek soothing, skin-firming, moisturizing, dan menjaga kesihatan kulit. Nature Republic Soothing & Moisture Aloe Vera 92% Soothing Gel memiliki tekstur ringan dan tidak meninggalkan kesan meleket. Hanya saja produk ini memerlukan waktu untuk dapat terserap di kulit. Aromanya, produk ini memiliki aroma alkohol yang cukup kuat.

6. The Saem Jeju Fresh Aloe Soothing Gel 99%

Kandungan alkohol rendah, mampu menenangkan bahagian kulit yang sensitif

Pencinta skincare yang merasa sedikit terganggu dengan aroma wangian atau memang mahu menghindari produk dengan kandungan alkohol, boleh mencuba The Saem 99% Jeju Fresh Aloe Soothing Gel. Meskipun Aloe vera gel dari The Saem ini masih selamat dan selesa digunakan.

Produk ini juga sama multifungsi boleh digunakan untuk wajah, tubuh, rambut bahkan kuku. Memiliki tekstur gel bening yang cenderung agak cair, produk ini mudah meresap pada kulit dan tidak meninggalkan kesan meleket. Untuk proses pematangan jerawat pun efeknya terasa lebih cepat setelah pemakaian Aloe vera gel sebagai moisturizer pada siang hari, dan sleeping mask pada malam hari.

7. Jayeon Aloe Vera Gel

Sesuai untuk Kulit terbakar atau sunburn

Moisturizer jenis gel ini diperkaya dengan Aloe Vera segar dan secara semulajadi. Produk ini mengandungi ekstrak ini dari pergunungan California yang membantu melegakan dan melembapkan kulit tanpa rasa melekit. Ianya juga mampu menenangkan kulit yang sunburn, melegakan iritasi dan sebagainya. Sesuai digunakan bagi mereka yang mempunyai masalah kulit kering.

IKLAN

8. Miseoul Aloe Vera Soothing Gel

Merawat kulit berjerawat

Miseoul Soothing and Moisture mengandungi 92% lidah buaya semulajadi, sesuai untuk melembapkan bahagian tubuh seperti muka, lengan, kaki dan rambut. Formulanya ringan dan bebas daripada paraben, minyak mineral dan warna tiruan, produk ini dapat membantu untuk memberi kelegaan pada kulit beriritasi dan gatal. Lidah buaya sememangnya kaya dengan khasiat yang dapat merawat kulit yang bermasalah tidak kira alahan, sensitif dan juga kulit berjerawat.

9. PRANATURALS Pure Aloe Vera Gel

Sesuai untuk semua jenis kulit

Gel lidah buaya asli PraNaturals boleh digunakan untuk tanpa mengira jenis kulit anda – kering, normal dan berminyak. Tiada sebarang pewangi, pewarna atau paraben yang terkandung di dalam produk ini. Anda boleh gunakan gel ini bagi kurap di muka, kaki, tangan, lengan dan ketiak.

10. DERMA Health Skinlabs Aloe Vera Gel

Moisturiser dari bahan Aloe Vera sesuai untuk kulit sensetif

Derma Health’s Skinlabs Moisturizing Aloe Vera Gel mengandungi 100% Aloe Vera tulen, diperkaya dengan Betaine semulajadi yang berfungsi sebagai pelembap untuk menyembuh kulit yang tidak selesa. Ia meningkatkan status penghidratan kulit dan menghalang penembusan bahan berbahaya seperti alergen dan pencemaran dari kawasan sekeliling ke dalam kulit.

IKLAN

Dengan mengandungi ekstrak lidah buaya atau Aloe Vera, gel pelembap ini mempunyai ciri-ciri anti-radang, melembab dan manfaat untuk menyembuhkan kulit bermasaalah serta sensitif seperti ekzema dan kulit rosak akibat sinaran matahari.

11. Nivea Bio Aloe Vera Rice Scrub

Skrub wajah beras dengan formula gel yang dingin

Jika anda mempunyai masalah wajah kombinasi dan berminyak, skrub ini amat sesuai dengan anda. Skrub yang mengandungi serbuk halus beras akan mengawal minyak di wajah, mengurangkan parut dan menghilangkan kusaman. Manakala Aloe Vera pula akan menghidrat dan kembalikan kelembapan pada wajah supaya wajah kekal lembap, anjal dan bersih.

12. Cosrx Aloe Soothing Sun Cream

Harga sunblock yang berpatutan dan murah untuk kulit sensitif

Aloe Soothing Sun Cream bukan sekadar krim pelindung biasa tetapi ianya dapat menghalang sinaran UVA dan UVB sepenuhnya dan melembapkan kulit yang kering. Diformulasikan dari bahan semulajadi iaitu ekstrak daun lidah buaya, krim ini memberikan kelembapan berpanjangan serta kulit anda akan terasa tenang dan aman. Walaupun anda sering terdedah ke pada matahari, anda tidak perlu risau kerana krim ini melindungi kulit anda dan menghalang dari dehidrasi.

13. Benton Aloe BHA Skin Toner

Toner dengan kandungan asid Salicylic

Toner ini mampu menyerap masuk ke lapisan kulit paling dalam dengan formulanya daripada 80% ekstrak daun Barbadensis yang dapat mengekalkan lembapan dan hidrasi pada kulit wajah anda. Ianya juga dapat menghapuskan sel-sel kulit mati dan melindungi cela pada kulit anda agar tidak mencacatkan penampilan.
Direkomendasi untuk anda yang alami masalah kulit kering dan sensitif kerana ianya tidak akan membuatkan kulit wajah terasa iritasi, kegatalan atau merengsa selepas memakainya.

14. Safi Penyegar Aloe Vera & Habbatus Sauda

Toner yang Halal, murah dan tidak mengandungi alkohol

Penyegar yang menjadikan kulit anda lebih licin berseri kerana ia mengandungi bahan yang dapat membantu memulihkan masalah kulit berjerawat. Mengandungi ekstrak lidah buaya, timun dan juga minyak Habbatus Sauda. Lidah buaya sememangnya bahan semulajadi yang mempunyai pelbagai fungsi dan dapat membantu sebarang masalah kulit.
Penyegar ini menyerap dengan cepat ke dalam kulit dan mengeluarkan kotoran hingga kelapisan dalam. Kulit akan lebih sihat, lembut dan licin dengan hanya beberapa kali penggunaan.