Berikutan Perintah Kawalan Pengerakan Bersyarat, kerajaaan menyarankan semua rakyat bekerja dari rumah. Satu kebebasan untuk hijabi apabila bekerja dari rumah. Rambut tidak terperap selama 12 jam, malah tidap perlu mengosok tudung setiap pagi.

Namun apabila perintah bermula, mod kerja berjalan seperti biasa. Apa yang membuat sedikit kekalutan apabila sesetengah kumpulan bekerja memerlukan anda untuk meeting di alam maya.

Jangan kaget hijabi, anda perlu ada perancangan setiap hari bekerja dan mod stand by ketika meeting di alam maya. Paling utama maklumkan kepada grup bekerja supaya memaklumkan kepada setiap ahli terlebih dahulu. Ini penting bagi anda tetap menjaga aurat.

Ini solusi bagi hijabi yang working at home tetapi masih menjaga aurat di alam maya:

1 Maklumkan pada grup ‘reminder’ seawalnya.

Meeting Alam Maya! 10 Jenama Tudung Ini Wajib Ada Ketika Mod ‘Working At Home’

#2 Sekiranya anda memakai lengan pendek, sediakan kardigan atau sweat shirt di sisi.

Meeting Alam Maya! 10 Jenama Tudung Ini Wajib Ada Ketika Mod ‘Working At Home’

#3 ‘Inner Neck’ dan sarungkan hoodie, anda tetap nampak on point dan aurat terjaga.

#4 Jangan biarkan muka pucat lesi

Pastikan ada lip tint di sisi cukup calitkan di bibir dan di pipi. Supaya rakan sekerja tidak nampak anda seperti mayat hidup.

IKLAN

Meeting Alam Maya! 10 Jenama Tudung Ini Wajib Ada Ketika Mod ‘Working At Home’

10 Jenama Tudung Yang Perlu Ada Ketika Meeting Alam Maya dan mod “working at home”

1. Naelofar Hijab

Knot Denim Instant Hijab memudahkan hijabi dengan menyarungkan sahaja ketika berada dalam mod work at home tidak memerlukan jarum dan tidak perlu menggosak. Here we go!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Naelofar Official ( HQ ) (@naelofar) on

 

2. Tudung People

Masih dalam rekaan instant hijab, corak mod kerja anda dari rumah dengan hijab Safa Nour dari Tudung People. Material tudung lembut dan sejuk dan yang penting ‘slim effect’ tudung tampak terletak di bahu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by TudungPeople (@tudungpeople) on

3. Lilit Women

Turban stail tetap on dengan Budapest square hijab dari Lilit Women yang mudah digayakan tanpa perlu gosok. Anda cuma perlukan padanan shirt inner neck tetap selesa walaupun bekerja di rumah.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LILIT. (@lilit_woman) on

 

4. dUCk Scarve

Tidak mahu bosan dengan pengayaan tudung, mungkin gaya turban dari Didiyana Ehsan boleh membantu hijabi melilit turban dari dUCk scarve. Material yang lembut dan didatangi denga dua pengikat yang mebolehkan anda melilit turban dengan gaya tersendiri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The dUCk Group (@theduckgroup) on

5. Carmelita

Tudung pleated yang menjadi kegilaan hijabi buat masa sekarang. Tren terkini Carmelita Adra Scarves shawl yang tidak perlu gosok. Bentuk shawl tiga segi ini mudah untuk anda menata gayakan. Jom ikuti langkah mengayakannya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CARMELITA (@carmelita_official) on

6. Galeri Ariani

Koleksi terkini Ariani, tentulah Shawl Lasercut Pretty Pleats yang mempunyai detailing lasercut yang kemas pada hujung shawl. Bukan setakat itu saja, malah shawl pleats kali ini is a non-iron shawl dan mudah dibentuk. Best kan? Tak perlu tunggu raya sis.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Galeri Ariani (@galeriariani) on

7. Ameera Zaini

Paling terlaris dari koleksi Ameera Zaini sehingga permintaan berganda. Sarah Tieback Scarf kembali di pasaran. Material Sarah yg sangat mudah terbentuk ini sangat sesuai untuk aktiviti harian. Anda juga boleh kategorikannya sebagai “lazy scarf” kerana ianya boleh dikatakan “almost ironless & pinless”. Siapa tak nak bersiap pantas & cantik kan?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by AMEERAZAINI® Official (@ameerazainiofficial) on

8. Sugarscarf

Wow! kalau begini gaya anda ketika bekerja di rumah, anda memang seorang hijabi yang sering menjaga penampilan. Kenapa tidak? Jaja yang mengayakan square art dari koleksi sugarscarft. You go girl!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sugarscarf 1159313-K (@sugarscarf) on

9. Hijabs By Hanami

Tudung awning lover! anda tidak perlu resah gelisah. Tudung yang dahulunya popular di kalangan hijabi, diubahsuai dan dimodenkan dari segi material yang tidak menghadkan anda untuk mengayakannya. Koleksi Hijabs By Hanami peneraju tudung sarung, boleh la belek untuk koleksi raya juga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PENERAJU TUDUNG SARUNG NO 1 (@hijabsbyhanami) on

10. Al Humairah

Masa anda terhad untuk bersiap? Jangan risau, dengan Stella Pinless Hijab  koleksi Al Humairah  ini pasti akan memudahkan serta menjimatkan masa anda untuk bersiap! Pelbagai gaya anda boleh gayakan mengikut kreativiti masing-masing ya. Penggunaan pin untuk kesesuaian bentuk muka masing-masing.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Malaysia’s Best Hijab Brand (@alhumairaofficial) on

 

Jadi apa lagi hijabi, rugi jika anda tidak miliki 10 jenama tudung di atas. Himpunan koleksi ini bukan memudahkan anda malah anda dapat menjimatkan masa tetapi masih boleh bergaya walaupun bekerja di rumah.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI