Ada sahaja yang diviralkan kononnya mampu mengatasi penyebaran Covid-19 tanpa mendapatkan maklumat yang sahih. Sepatutnya janganlah hanya percaya dengan apa sahaja yang diviralkan sebaliknya selidik maklumat itu terlebih dahulu sama ada sahih atau tidak.

Ini perkongsian dari Farmasi i-Sihat.

Satu hari satu scam product untuk rawat/prevent Covid19. Public pun cepat je viralkan, dah banyak message masuk tanya jual ke tak. 

[SCAM ALERT] The product contains chlorine dioxide, but Dr Ariane Davison – a virologist and immunologist – told HKFP…

Posted by Malaysian Pharmaceutical Society on Sunday, 29 March 2020

Jawapan dari Pusat Racun Negara

IKLAN

‘HEALTH TAG’ BOLEH CEGAH WABAK COVID-19?

Belum pun sempat isu penggunaan herba daun semambu untuk rawatan COVID 19 reda, timbul pula dakwaan kaedah pencegahan baru. Kali ini melibatkan produk moden pula iaitu kad gantung di baju (‘health tag’) yang mengandungi bahan kimia Chlorine Dioxide.

Produk yang kini VIRAL dan laris penjualannya melalui atas talian ini kononnya bertindak mencegah jangkitan virus dan bakteria melalui pembebasan gas Chlorine Dioxide di sekitar pemakainya.

IKLAN

Benarkah begitu?

Satu kajian khusus tentang keberkesanan produk seumpama ini telah dijalankan dan diterbitkan melalui artikel “Hidekazu NISHIMURA, Investigation on Practical Usefulness of Body-worn Devices that Claim to Release Chlorine Dioxide. Japanese Journal of Environmental Infections 32(4):222-226. July 2017.

IKLAN

Hasil daripada kajian ini mendapati:
1. Tiada kesan pembasmian kuman atau virus yang berlaku
2. Gas yang dibebaskan adalah sangat rendah atau tidak dapat dikesan langsung

Dapatan ini menunjukkan pemakaian ‘health tag’ adalah TIDAK BERKESAN untuk mencegah jangkitan kuman atau virus sedia ada apatah lagi COVID-19.

Chlorine Dioxide merupakan gas yang bersifat merengsa terutama kepada saluran pernafasan bergantung kepada kuantiti dan kepekatan gas yang terdedah.

Apa yang lebih dibimbangi adalah kepercayaan pengguna terhadap produk ini akan menyebabkan mereka merasakan selamat dan dilindungi daripada jangkitan. Akibatnya pemakai mungkin akan bersikap kurang berhati-hati dan tidak mengamalkan kaedah pencegahan yang terbukti berkesan seperti kerap membasuh tangan dan penjarakan sosial.

Sumber kredit: Pusat Racun Negara Farmasi i-Sihat  Malaysian Pharmaceutical Society

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI