Melalui fasa puasa bukan mudah jika tidak dibekalkan dengan keimanan tinggi.
Walau bagaimanapun cara pemakanan haruslah yang sihat.  Dan puasa juga mampu menurunkan berat badan dengan diet yang sinat.

Walau bagaimanapun Amanda Meixner blogger nutrisi pemakanan kongsi regimen penurunan berat badan melalui makanan yang diproses, kalori-padat dengan makanan yang lengkap dan semula jadi.

Hijabista berkongsi beberapa swap makanan mudah dan murah yang akan membantu anda mengubah cara pemakanan anda tanpa harus menjalani regimen diet sengsara dan tidak perlu melepaskan makanan kegemaran anda.

1. Diet vs makan sihat

© meowmeix / instagram

Diet tidak semestinya bermaksud kelaparan bermati-matian. Ini hanya akan membuat anda sentiasa berfikir tentang makan dan akhirnya bingung serta merusingkan diri anda! Jauhi persepsi diet mengisi perut dengan sayur-sayuran sahaja sebaliknya boleh gantikan dengan bahan bakar seperti protein, lemak, dan jumlah karbohidrat yang betul akan membiarkan anda kenyang.

2. Makanan segera vs makanan buatan sendiri

© meowmeix / instagram

Bersalah makan makanan beku atau bungkus dari trak makanan? Tukar rutin makan siang anda dan mula menyediakan makanan sendiri. Makanan buatan sendiri lebih sihat dan kuantiti lebih banyak dari makanan segera.

3. Yogurt Berperisa vs yogurt Yunani + buah-buahan

© meowmeix / instagram

Membuat sedikit perubahan dalam makanan dalam membuat satu perbezaan yang besar. Walaupun yogurt berperisa menambah 28 gm gula dengan 6 gm protein, bertukar kepada yogurt Yunani yang mengandungi buah-buahan segar dan anda telah menggunakan hanya 9 g gula dengan 21 g protein.

4. Jem Beri beli di stor vs Jem Beri lenyek sendiri

Jem yang dibeli terus dari rak runcit adalah bukan sekadar sebotol penuh gula, tetapi sebotol penuh dengan sirap jagung fruktosa tinggi dan pengawet lain. Berbanding dengan buah berry yang segar dan ada sifar perubahan rasa dengan penjimatan tak terhingga pada kadar gula yang digunakan.

5. Agave vs Maple syrup / madu

Fruktosa adalah bentuk gula yang merosakkan. Sirap Agave sangat halus dan mengandungi fruktosa tertinggi dalam mana-mana pemanis komersial. Sirap maple organik, kurang diproses dan juga memberi anda 24 antioksidan yang membantu menguatkan metabolisme.

6. Chips vs Popcorn

Anda akan berfikir bahawa bertukar-tukar beg cip atau Doritos dengan semangkuk penuh popcorn tidak akan membezakan malam menonton wayang. Bezanya apa? sekeping chip mengandungi 50 kalori, 9 gm lemak, 16 karbohidrat, dan sangat diproses. Popcorn sebaliknya hanya mempunyai 93 kalori dan bukan popcorn sahaja! Taklah rasa bersalah makan popcornkan.

7. Frappuccino vs Kopi + Kelapa

IKLAN

Setiap mocha yang anda gemari mempunyai 400 kalori dengan 61 gm gula, yang baru-baru ini dikurangkan kepada 49 gm. Bagaimanapun, jangan risau! Anda masih boleh minum kopi, tetapi kali ini menggunakan santan hanya dengan 25 kalori dan 2 gm gula untuk menyelamatkan kalori anda. Boleh buat permintaan di stor starbuck ni!

8. Burger vs Burger tanpa bun

Sangat baik untuk penggemar burger. Hanya langkau bun itu dan bungkus dagingnya sahaja dan anda telah menyelamatkan 18 gm karbohidrat.

9. Bahagian makan yang betul vs bahagian yang layak di Instagram

Apa cara sekalipun teruskan mengambil gambar mangkuk dan buah-buahan yang direka dengan indah. Walau bagaimanapun, pastikan anda memakan bahagian yang betul, walaupun ia sihat.

10. Berat badan diet vs diet Sihat

Kehilangan berat badan tidak bermakna anda makan kurang atau merawat diri hanya dengan kacang. Berikut adalah sebahagian kecil daripada diet kalori rendah yang membosankan, tidak enak, dan mungkin akan menyebabkan anda rasa puas beberapa bulan kemudian, berbanding dengan hidangan yang sama menarik, sihat dan mampan.

11. Makanan segar vs makanan beku

Kajian membuktikan bahawa terdapat perbezaan pemakanan yang boleh diabaikan antara makanan segar dan makanan beku. Sayuran beku lebih murah dan mungkin mempunyai lebih banyak nilai pemakanan kerana mereka dipetik apabila masak dan dibekukan dengan serta-merta.

IKLAN

12. Brownies dibeli daripada brownies buatan sendiri

Rejimen penurunan berat badan tidak bermakna anda terlepas semua barangan manis. Gantikan tepung putih dengan tepung kelapa dan brownie buatan sendiri mengandungi dengan serat yang lebih tinggi dan kandungan gula yang lebih rendah.

13. Kalori padat makanan vs jumlah makanan

Anda tidak boleh mengira kalori dengan melihat makanan. Pisang mungkin kelihatan seperti tidak mempunyai apa-apa tetapi makanan kecil ini mempunyai kalori yang sama dengan 400 gm tembikai.

14. Bar gula-gula vs Coklat Gelap

Menjaga keinginan makanan tengah malam anda dengan menggantikan bar gula-gula dengan coklat gelap. Anda hanya menyelamatkan diri dari 20 gm gula agar badan anda perlu membakar semasa tidur.

15. Koko Mengandungi gula vs Koko Sebenar

Coklat yang anda taburkan secara meluas pada cappuccino anda hanya mengandungi 20% koko dan 75 gm gula. Koko sebenar sebenarnya adalah bahagian paling sihat coklat dan menambah hanya 5 gm gula untuk minuman.

IKLAN

16. Bebola Protein vs Telur

Anda perlu makan 5 bebola protein komersial untuk memadankan sehingga hanya satu telur, sejenis bola protein sendiri. Telur hanya mempunyai 78 kalori!

17. Biskut adunan vs biskut buatan sendiri

Doh atau biskut yang dibungkus mempunyai pelbagai bahan dan gula yang diproses. Sebaliknya, adunan biskut buatan sendiri hanya mempunyai 50 kalori dan hanya memerlukan 5 bahan.

18. Makanan rawak vs makanan Sebenar

Mengisi masa lapang dengan segelintir kekacang akan menambah lebih banyak kalori daripada makanan yang disediakan dengan baik. Pilih hidangan dengan nilai holistiknya, bukan hanya dengan kalorinya.

19. Cereal vs sarapan pagi

Ambil sarapan pagi anda dengan serius, walaupun terlambat! Tukar gelung buah biasa atau rutin sarapan dengan bijirin kalori rendah, serat tinggi, hidangan masak. Menambah beberapa buah, protein gula rendah, atau yoghurt Yunani akan memastikan anda bersedia untuk memulakan hari.

20. Kopi kalis air vs sarapan pagi yang tepat

Kopi kalis air menambah 2 sudu mentega grass-fed dan 1 sudu minyak kelapa ke dalam rutin pagi anda. Sebaliknya, buatlah sarapan pagi yang baik dengan beberapa bayam, telur rebus, dan alpukat dan anda mempunyai makanan yang sihat tanpa menyakiti diet anda.

Adakah hijabi teruja untuk mencuba swap makanan segera? Sekiranya mempunyai cara tersendiri untuk menggantikan makanan ringan tidak sihat anda? Berkongsi dengan kami dalam komen di bawah!

SUMBER: BRIGHT SIDE & © meowmix / instagram

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI