Pernah tak jerawat tiba-tiba muncul apabila anda mencuba produk pelembap yang baru? Ya, itu mungkin petanda bahawa produk tersebut tidak sesuai dengan kulit wajah anda! Selain jerawat, ketahui lagi tanda lain yang menunjukkan produk tersebut tidak sesuai dengan kulit anda.

Krim pelembap adalah salah satu langkah asas penting untuk memastikan kulit sentiasa lembap. Ia juga membantu mencegah kekeringan muka, merawat kulit, anti penuaan dan juga membuatkan kulit anda nampak lebih bersinar. Kandungan yang terdapat dalam pelembap juga banyak, seperti lidah buaya atau aloevera, buah delima, madu, hyaluronic acid, dan sebagainya.

Ini 5 Tanda ‘Moisturizer’ Tak Sesuai Dengan Kulit Anda, Hati-Hati!

Walau bagaimanapun, hijabi perlu tahu bahawa tidak semua pelembap sesuai untuk kulit wajah anda. Perhatikan keadaan kulit semasa menggunakan pelembap muka, jika tanda-tanda berikut muncul, sebaiknya hentikan penggunaan moisturizer tersebut.

  1. Bintik merah muncul

Ini 5 Tanda ‘Moisturizer’ Tak Sesuai Dengan Kulit Anda, Hati-Hati!

Walaupun terdapat banyak pelembap yang ‘mendakwa’ sesuai untuk semua jenis muka, sebenarnya terdapat jenis kulit yang terlalu sensitif malah boleh menyebabkan kemerahan. Biasanya ini kerana pelembap tersebut mengandungi kandungan minyak wangi.  

Menurut Dr. Corey L. Hartman, pengarah perubatan Pusat Kesihatan Kulit Alabama di Birmingham; melalui Southern Living, pilihlah moisturizer yang ringan dan lembut. Tambahan itu, elakkan juga produk yang mengandungi retinol dan asid hidroksi, walaupun baik untuk mencegah penuaan, tetapi ianya tidak bersesuaian buat individu yang mempunyai kulit sensitif.

  1. Kulit Kering Dan Menggelupas

Ini 5 Tanda ‘Moisturizer’ Tak Sesuai Dengan Kulit Anda, Hati-Hati!

IKLAN

Pelembap sepatutnya berfungsi untuk menjadikan kulit lembap dan lembut kerana ia ‘mengunci’ air di muka. Tetapi, jika ia bertindak sebaliknya dan mengeringkan kulit sehingga menggelupas, ini menunjukkan bahawa pelembap itu tidak sesuai untuk anda.

Hal ini sering berlaku kerana pelembap tersebut menggunakan bahan retinol. Jika anda merasakan simptom semakin teruk, hentikan penggunaan dan dapatkan nasihat pakar dermatologi untuk rawatan yang lebih khusus.

  1. Breakout pada Kulit

Ini 5 Tanda ‘Moisturizer’ Tak Sesuai Dengan Kulit Anda, Hati-Hati!

Berhenti menggunakan produk pelembap tersebut jika kulit anda menjadi breakout. Jika anda mempunyai kulit sensitif atau berjerawat, anda sepatutnya menggunakan pelembap ringan(light moisturizer).

Anda juga boleh menggunakan gel atau serum pelembap untuk mengekalkan kelembapan kulit anda. Tambahan itu, pastikan produk tidak mengandungi bahan kimia yang berbahaya dan keras. Nak lagi selamat, anda juga boleh membuat pelembap badan sendiri di rumah menggunakan madu, yogurt, minyak zaitun dan sebagainya.

IKLAN

Artikel berkaitan: Perbezaan Krim Dan Losen Sebagai Pelembap Muka. Mana Satu Yang Lebih Baik Sesuai Dengan Cuaca Malaysia.

  1. Timbulnya Banyak Milea di Wajah

Ini 5 Tanda ‘Moisturizer’ Tak Sesuai Dengan Kulit Anda, Hati-Hati!

Tanda pelembap yang digunakan oleh hijabi tidak bersesuaian ialah apabila munculnya banyak milia secara tiba-tiba. Milea ialah tompok-tompok kecil yang timbul pada kulit yang kelihatan seperti jerawat kecil.

Milia boleh tumbuh di banyak tempat di muka jika anda menggunakan pelembap yang salah. Jika ini berlaku, jangan pecahkan atau tekan pada milia tersebut, kerana ini hanya akan menyebabkan parut dan jerawat pada muka anda.

IKLAN
  1. Kulit Terasa Terbakar

Ini 5 Tanda ‘Moisturizer’ Tak Sesuai Dengan Kulit Anda, Hati-Hati!

Jika anda merasakan sensasi panas dan terbakar, bukannya segar dan lembap selepas menggunakan pelembap, hentikan penggunaannya dengan serta-merta.

Kulit terasa seakan terbakar disebabkan oleh tahap pH kulit anda yang tidak seimbang di bawah pengaruh pelembap. Oleh itu, cuci muka anda sebaik sahaja ia menjadi panas untuk mengimbangi semula pH kulit anda. 

Artikel berkaitan: Fahami Nama Dan Fungsi Bahan Dalam Produk Kecantikan, Sebelum Guna Bahan Beracun!

Sumber: India.com dan Beautynesia

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI