Penjagaan bibir yang betul adalah salah satu komponen termudah dalam rutin kecantikan, tetapi mungkin yang sering diabaikan. Individu yang mempunyai bibir kering tidak mempunyai balsem atau gincu yang menempel pada kulit kering. Walaupun menjaga bibir anda dengan betul adalah penting untuk menjaga kesihatan kulit anda secara keseluruhan, tidak semua orang tahu alat atau langkah yang diperlukan.

Bibir kering memang menjengkelkan, bahkan sangat menyakitkan dan kepingan kulit kering di bibir menyebabkan berdarah. Penghidratan di dalam badan anda, kelembapan luaran di udara, dan produk yang digunakan semuanya akan menyumbang kepada tahap kelembapan anda, yang membantu dengan pergantian sel anggun yang tidak termasuk serpihan atau bibir yang pecah-pecah. Merawat bibir anda tidak perlu menghabiskan sepenuh masa, cuma perlu sedikit usaha, anda boleh mengucapkan selamat tinggal pada bibir kering!

Mengelupas Secara Berkala

Sumber gambar: Tracey Evelyn

Sebelum menghidrat bibir anda, adalah mustahak untuk membuang kulit kering dan mati terlebih dahulu. Walaupun mengelupas bibir anda mungkin kelihatan seperti langkah yang tidak perlu, sebenarnya ia penting. Proses ini menghilangkan lapisan atas sel kulit mati yang membolehkan kelembapan yang diserap masuk ke bibir anda dengan baik di kemudian hari. Oleh itu, pastikan anda merawat bibir untuk memanfaatkan sepenuhnya produk anda.

Terdapat banyak cara untuk mengelupas kulit halus di bibir anda, anda hanya memerlukan produk sifar dan masa yang sangat sedikit, sesuai untuk sesiapa sahaja yang mempunyai rutin kecantikan penyelenggaraan yang rendah. Waktu terbaik mengelupas adalah di bilik mandi setelah selesai mencuci dan keluar sebelum keluar.

IKLAN
Sumber gambar: Skincare.com

Pada waktu ini anda akan mandi sekurang-kurangnya 10 minit dan bibir anda lembut dari air dan wap yang mengalir. Ini adalah masa yang tepat untuk mengambil kain lap basah dan gosokkan bibir anda dengan lembut sehingga kulit mati mula kendur. Kerana air sudah melembutkan bibir anda untuk jangka masa yang panjang, proses ini harus cepat dan mudah. Berhati-hatilah untuk tidak menggosok terlalu kasar. Cukup tekan tekanan ringan ketika mengurut bibir anda dengan kain lap dan bersihkan kulit mati yang berlebihan ketika selesai.

Sumber gambar: Glam Glow

Terdapat juga banyak resipi pengelupasan bibir DIY yang menyeronokkan, seperti menggabungkan madu dengan gula perang. Tekstur gula yang kasar bertindak sebagai pengelupasan semula jadi, sementara madu sangat bagus untuk melembapkan. Ramuan ini juga enak dan senang dibuat sekiranya anda mempunyai masa tambahan. Terlepas dari kaedah yang anda pilih, ketahui bahawa langkah penyediaan bibir ini sememangnya sepadan dengan usaha anda.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Skrub DIY Pelbagai Gula Mampu Hapuskan Masalah Bibir Kering Dan Kusam.

IKLAN

Masker bibir malam

Sumber gambar: glamour

Cara terbaik untuk melakukan agar kulit bibir lembut adalah dengan rawatan bibir semalaman yang berfungsi semasa anda tidur. Sama seperti topeng muka, kaki, dan juga topeng bibir semalaman akan memberi anda peningkatan hidrasi yang diperlukan untuk bertahan sepanjang hari.

Membiarkan topeng anda semalaman kerana ketika itulah badan anda membaiki diri. Pergantian sel dan penyembuhan di seluruh badan anda berada di puncaknya. Jadi rawatan hanya meningkatkan proses semula jadi ini. Cukup sapukan lapisan tebal ke bibir anda, sebaiknya segera setelah pengelupasan, dan biarkan salap semalaman.

BACA JUGA ARTIKEL INI: Bibir Merah Bak Delima Usai Bangun Tidur, Rawat Rekahan Bibir Kering Dengan Amalkan Memakai…

IKLAN

Penjagaan Rutin

Setelah anda mencabut kulit mati dan terbangun dengan bibir yang mungil dan merah bak delima, anda hanya boleh membersihkan sisa masker bibir yang tinggal pada waktu pagi dan memilih langkah seterusnya. Sekiranya anda jenis individu yang mempunyai rutin penjagaan kulit yang ringkas, maka anda sudah siap sedia untuk melakukan aktiviti harian. Tetapi jika anda memerlukan beberapa produk bibir untuk menjadikan solekan anda ke tahap seterusnya, pasti hasilnya tidak mengecewakan.

Sumber gambar: Cosmopolitan

Pilih lipstik dan glos anda dengan berhati-hati, pastikan bahan pelembap seperti shea butter atau minyak kelapa berada di bahagian atas senarai ramuan. Tentu saja, elakkan pengeringan produk yang menjadikan bibir anda terasa kering. Sekiranya tujuan anda adalah untuk selalu mengelakkan bibir kering, luangkan masa untuk membaca senarai ramuan dan pilih produk yang sesuai untuk anda.

Juga penting untuk menyesuaikan penjagaan bibir anda jika diperlukan. Walaupun rutin ini mungkin lebih dari cukup pada cuaca panas atau ketika udara lebih kering. Jika anda tidak mencapai tujuan pengambilan air harian, bibir dan kulit anda yang lain lebih kering daripada biasa. Ringkasnya, dengarkan apa yang diberitahu oleh badan anda dan rutin ini tidak akan berlaku.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI