Kisah pensyarah Universiti Multimedia Melaka, Dr. Khair Razlan Othman memakai tanjak ketika menerima Ijazah Doktor Falsafah di majlis graduasi universiti terkenal dunia, Universiti Oxford, United Kingdom mendapat perhatian ramai.

”Saya mahu beritahu betapa hebatnya bangsa kita pada orang” kata Dr. Khair Razlan Othman memetik laporan Malaysia Gazette.

Melalui perkongsian penuh berikut, Dr. Khair Razlan berkongsi rasa bahagia dan bangga kerana dapat menaikkan martabat orang kita di mata dunia.

“Tuan, bisa mungkinkah saya mengenakan tanjak tradisional saya semasa sidang kedua?” ujarku lembut mengaju tanya kepada Sang Proktor Kolej.

Dr Khair R. Othman DPhil Healthcare Innovation University Oxford 2010 – 2020.

Semangat yang mulia tidak pernah sesekali mengajar seorang Muslim untuk menidakkan hormatnya pada majlis keraian keramaian. Begitu spirit sabdaan Baginda ar-Rasul SAW. Kehidupan seorang Muslim perlu hikmah pada setiap masa dan ketika.

Di hadapan Sheldonian Theatre di University of Oxford.

“Yes sure. That’s lovely. It must be from Indonesia..”

“Oh, tidak. Saya orang Melayu dari Malaysia!”, ujarku kembali bersemangat. Ada rasa bangga menjalar lewat pembuluh darah.

***

IKLAN

Harapnya menjadi yang pertama dan satu-satunya barangkali semenjak sejarah penubuhan Oxford. Memperkenalkan pakaian tradisi warisan berzaman, tanda budi dan tinggi peradaban bangsa dalam majlis berprestij sebegini. Sungguh. Ia bukan kerana populariti.

Terima kasih duhai adinda peneman jiwa dan raga.

Kerna bangsa ini sudah sekian lama mendiamkan diri. Sama ada malu atau memang tidak mahu. Sama ada ragu atau memang dalam keliru.

Bisa mungkin setiap orang salahkan pemimpin yang rajin kelahi, atau pengikut yang hilang jati diri.

Merakam memoir bersama isteri tercinta dan Faqih al Khair.

 

IKLAN

Namun aku lebih suka memilih menjadi pelopor. Menerobos jalan yang unik. Kerana massa perlukan qudwah hidup yang berjalan di bawah tataan nan tinggi. Apa lagi di bumi Tanah Melayu yang sedak bergolak hari ini.

Harus ada sosok manusia yang berani mengorek keluar khazanah peradaban bangsa yang sudah lama tertimbus. Mengangkat identiti bangsa hebat yang kian hebat dipersoalkan ini serta memberikan takrifan sewajarnya..

Bak kata pujangga, benih yang baik itu jika ditabur ke laut menjadi pulau, ditebar ke langit menjadi bintang, dicampak ke hutan menjadi gunung.

Bangkitlah duhai pembawa risalah agung!

Di kala rakan graduasi memilih hanya memegang mortar board, ianya tidaklah semudah bicara tatkala menanam azam untuk menunjuk isyarat buat seisi dunia bahawasanya Melayu takkan pernah hilang sama sekali dari dunia adalah satu falsafah yang dalam mengakar.

IKLAN

Dunia.. Saksikanlah..Tika jati diri dan iman bersatu…Manusia kan pasti kembali tunduk pada Tuhan nan satu.

Posted by Khair Razlan Othman on Sunday, 1 March 2020

 

Sebak tatkala melangkah masuk ke dewan teater Sheldonian yang bersejarah. Perjuangan 10 tahun yang terbeban di atas pundak bahu terasa terangkat seketika. Hanya Allah SWT yang tahu akan perasaannya.

Terima kasih kepada abah Othman Ahmad yang turut bertanjak di hari istimewa, emak Rahmah Masbor atas doa yang tak kunjung putus, isteri tercinta Tengku Zunida yang sabar menemani perjalanan yang jauh likunya ini sehingga ke hari ini..

Kejayaan ini adalah kejayaan mereka berdua!

Anak-anak kunci syurga yang terpaksa ditinggalkan dan Panglima Faqih yang harapnya menghirup semangat juang yang bakal menobat sejarah bumi Oxford ini.

Selebihnya, biarkan lukisan alam mencipta cerita..

Sumber kredit: Khair Razlan Othman

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI