Adakah anda sedang menjalani diet? Apakah perkara nombor satu yang dilakukan semasa anda berusaha untuk menghilangkan inci lemak dari pinggang anda? Jaga tabiat makan anda dan akhirnya, cuba juga rancangan diet baru. Tetapi pada hakikatnya, rancangan diet tidak ‘satu pun yang sesuai’ dengan anda.

Hentikan plan diet!

5 ‘Trend’ Diet Yang Mungkin Beri Impak Buruk Pada Anda. No 5 Paling Popular Di Kalangan Selebriti.
PIC: HEALTHLINE

Semua diet berfungsi berbeza untuk setiap individu. Dan tidak ada rancangan diet buruk yang boleh membuat sebaliknya dan merosakkan kesihatan anda. Berikut adalah lima diet, yang, walaupun popular, mungkin tidak sesuai dengan tubuh anda.

1. Diet Paleo

5 ‘Trend’ Diet Yang Mungkin Beri Impak Buruk Pada Anda. No 5 Paling Popular Di Kalangan Selebriti.

Diet paleo ingin anda kembali ke masa lalu dan makan seperti yang dilakukan oleh nenek moyang anda iaitu hanya bergantung pada sayur-sayuran, kacang-kacangan, biji-bijian, dan produk haiwan dan membuang makanan yang diproses. Ini mungkin terdengar sangat praktikal dan boleh dilaksanakan tetapi pakar pemakanan mengatakan bahawa adalah idea yang sangat buruk untuk melakukannya.

Seperti yang dikatakan, satu ukuran tidak sesuai untuk semua. Perkara yang sesuai untuk individu sebelum ini mungkin tidak sesuai untuk anda. Hasilnya sangat bergantung pada iklim dan geografi. Memotong kumpulan makanan dari diet moden anda boleh mengganggu perut anda dan mengejutkan badan. Daripada ini, pilihlah diet yang disokong oleh sains dan bukan sesuatu yang diilhamkan dari zaman dulu.

IKLAN

2. Diet Alkali Asid

5 ‘Trend’ Diet Yang Mungkin Beri Impak Buruk Pada Anda. No 5 Paling Popular Di Kalangan Selebriti.

Diet alkali asid adalah diet yang sangat dibincangkan yang memberi tekanan kepada tubuh untuk meningkatkan kandungan asid di dalam badan dan tahap pH pada tahap tenaga minimum. Dengan meningkatkan pengambilan buah-buahan, kacang-kacangan, dan biji-bijian yang berasid, ia menghilangkan banyak sumber protein dan karbohidrat. Pengurangan berat badan yang dihasilkan mungkin cepat tetapi memperoleh nutrien yang diperlukan semasa anda membuang keseluruhan idea makanan. Ini adalah idea yang tidak baik untuk melampau sejauh ini untuk mendapatkan beberapa kilogram dari pinggang anda.

3. Jus Membersihkan

5 ‘Trend’ Diet Yang Mungkin Beri Impak Buruk Pada Anda. No 5 Paling Popular Di Kalangan Selebriti.

IKLAN

Dari semua rancangan diet dan perbaikan cepat, melakukan pembersihan jus dianggap sebagai kaedah terbaik dan cepat untuk detoksifikasi badan dan meningkatkan misi penurunan berat badan. Namun, jika anda merancang untuk melakukannya, lebih baik jangan. Menggunakan jus dengan cepat atau membersihkan badan akan memperoleh nutrien sebenar yang boleh anda keluarkan daripada sayur-sayuran dan buah-buahan.

Walaupun anda mungkin berfikir bahawa mengikuti diet detoks seperti itu dapat membuat anda merasa segar dan bersih, manfaatnya hanya bertahan sebentar. Tidak lama kemudian, anda mula merasa letih dan menderita sakit kepala dan rasa ‘lapar’ yang melampau. Oleh kerana anda mengambil gula dan kalori yang sangat sedikit, badan tidak mempunyai tenaga untuk berfungsi. Jadi, secara keseluruhan, pembersihan jus mungkin lebih berbahaya daripada kebaikan.

4. Seluruh 30 Diet

5 ‘Trend’ Diet Yang Mungkin Beri Impak Buruk Pada Anda. No 5 Paling Popular Di Kalangan Selebriti.

IKLAN

Fad diet jarang berfungsi untuk kebaikan. Rancangan diet yang menjanjikan untuk membuat anda bugar dalam jangka waktu yang terbatas dengan mengorbankan semua penat dan lelah, pastinya ini tidak baik. Seluruh 30 adalah diet yang didorong oleh pengguna media sosial yang nampaknya dapat membuat anda kehilangan hingga 15 kg dalam 30 hari. Nasihat diet adalah memasukkan makanan tertentu dalam makanan anda dan menjaga ‘peraturan makanan’, dan bukannya menghilangkan kumpulan makanan sepenuhnya. Ini sekali lagi menjejaskan sistem pencernaan anda dan mengganggu indeks GI. Ia juga boleh menyebabkan ketidakserasian hormon, metabolisme perlahan, dan banyak masalah lain.

5. Keto diet

5 ‘Trend’ Diet Yang Mungkin Beri Impak Buruk Pada Anda. No 5 Paling Popular Di Kalangan Selebriti.

Keto, diet yang paling popular juga mungkin sedikit bermasalah. Mengapa? Keto disokong oleh banyak selebriti dan cukup alasan bagi individu mengikutinya. Berasal dari orang yang menderita epilepsi, ia segera menjadi makanan kegemaran bagi orang yang ingin menurunkan berat badan dengan cepat dan mendorong penurunan lemak dengan memaksa tubuh masuk ke ketosis dan membakar lemak sebagai bahan bakar.

Anda mungkin menurunkan berat badan berikutan plan diet ini, tetapi ingatlah seperkara  diet ini mendorong makan lemak pekat yang tinggi dan konsentrasi karbohidrat yang lebih rendah, menjejaskan kualiti makanan yang anda makan. Apa yang dilakukannya adalah memaksa tubuh untuk menghabiskan lemak penting, kelaparan yang boleh terjadi dalam beberapa hari sejak memulakan diet, mengeringkan dirinya sendiri dan menderita keletihan. Anda harus berhati-hati untuk mempertimbangkan perkara negatif ini sebelum memulakan misi menurunkan berat badan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI