Pembedahan plastik bukanlah satu-satunya cara untuk menangani masalah ke tidak sempurnaan atau penuaan wajah. Sebagai alternatif sebenar kepada kaedah kardinal ahli bedah dengan bantuan latihan ini, seseorang boleh membuat bentuk hidung kelihatan lebih anggun, bibir kelihatan plumper, dan dagu berlapis hampir tidak kelihatan.

Facercise atau senaman muka mungkin ramai yang terlepas pandang cara mudah dan rutin baru secara semulajadi meruncingkan muka tanpa pembedahan.

Cadangan untuk melakukan senaman ini:

• POSISI: Disyorkan untuk melakukan semua senaman ini dalam posisi duduk tegak, tarik perut sebanyak yang anda boleh, seolah-olah cuba menyentuh pusar ke tulang belakang. Juga, tegakkan otot kaki atas dan punggung. Posisi ini membolehkan anda memberi tumpuan kepada otot muka ketika melakukan senaman muka.

• MEMBAKAR OTOT: Apabila melakukan senaman otot muka, hujung jari memberikan ketahanan yang diperlukan untuk menjadikan otot bekerja dengan lebih berkesan. Harus ada sensasi membakar dan rasa denyutan di otot ketika melakukan senaman ini. Ia menunjukkan bahawa otot bekerja pada kapasiti maksimum

• LUPAKAN KESAKITAN: Untuk melegakan otot selepas senaman, tekan bibir anda dengan ketat dan meniup dan menjadikan bibir bergetar. Ini akan mengurangkan ketegangan otot yang berlebihan.

1. Senaman untuk menguatkan kelopak mata atas

Letakkan jari tengah di antara kening ke atas batang hidung anda dan jari indek di sudut luar mata dan tekan sedikit pada kulit. Lihat ke atas. Selipkan kelopak mata yang lebih rendah, seolah-olah menariknya ke kelopak mata atas.

Jari anda perlu terasa untuk menekan sebelah otot mata luar. Gerakkan kelopak mata anda secara bergantian dan kemudian berehat. Lakukan 10 kali berturut-turut dengan menumpukan perhatian pada otot yang berdenyut. Selepas itu, pastikan mata ditutup rapat dan kira sehingga 40.

NOTA: Latihan ini merangsang otot-otot sekeliling mata, menyegarkan kelopak mata bahagian atas: otot tegang dan menjadikan mata anda lebih terbuka.

2. Senaman untuk menguatkan kelopak mata bawah

Letakkan jari indeks kedua-dua tangan di sudut luar mata dan jari tengah di sudut dalam. Tekan sedikit. Lihat ke bahagian atas. Selipkan kelopak mata bawah untuk merasakan denyutan kedua-dua otot mata sebelah dalam dan luar.

Kedipkan dan tutup mata ulang 10 kali. Biarkan bahagian mata atas terbuka. Berkedip sekali lagi dan melihat ke atas, biarkan bahagian mata bawah tegang dan kira hingga 40.

IKLAN

NOTA: Senaman ini menguatkan otot biji mata dan kelopak mata bawah. Ia juga mengurangkan bengkak bahagian bawah mata.

3. Senaman untuk menegangkan dahi

Letakkan jari indeks kedua-dua tangan di tengah dahi selari dengan alis. Tekan sedikit dahi dengan jari. Pastikan jari berada dalam kedudukan ini dan lihat ke atas, tumpukan perhatian menolak dengan kening.

Teruskan dengan menaikkan kening dan biarkan seketika. Ulang 10 wakil. Angkat kening, tekan dengan jari, dan teruskan membuat gerakan mengangkat sehingga anda merasakan sensasi terbakar dalam otot anda. Pegang alis di kedudukan yang ditarik dan tekan sedikit dengan jari dan menolak ke bawah dalam kiraan 30. Bersantai kening dan urut mereka dengan pergerakan bulat.

NOTA: Senaman ini menonjolkan kening, menghalang pembentukan kedutan.

4. Senaman untuk tinggikan tulang pipi

Buka mulut dengan menarik sudut bibir anda ke bahagian yang berbeza. Mulut harus kelihatan seperti bujur memanjang, bibir atas harus ditekan di bawah gigi. Letakkan jari indeks kedua-dua tangan pada “tulang” pipi. Senyum dengan sudut bibir dan kemudian tekan ke bawah sudut. Ulangi pergerakan ini sebanyak 35 kali dengan pantas. Bibir atas ditekan di bawah gigi yang membantu latihan ini benar-benar berfungsi.

NOTA: Senaman ini melibatkan otot sekitar mulut bekerja. Jika dilakukan dengan kerap, tulang pipi dapat dinaikkan dengan segera.

IKLAN

5. Senaman untuk ‘pendekkan’ batang hidung

Ubah hujung hidung anda dengan jari telunjuk anda. Jadikan hidung membungkuk dengan menarik bibir atas ke bawah. Anda akan merasakan bagaimana hujung hidung anda menolak jari anda. Pegang masih dalam posisi kedua dalam kedudukan ini. Santai bibir dan ulangi senaman sebanyak 35 kali. Beri perhatian kepada pernafasan – ia perlu lancar, tanpa sebarang rehat.

NOTA: Senaman itu mengecilkan hujung hidung, melatih otot yang membengkokkan septum hidung, dengan itu, sedikit menaikkan hidung dan menjadikannya lebih pendek.

6. Senaman untuk kontur bibir

Lepaskan bibir tanpa mengetatkan. Ekspresi wajah harus sama dengan yang biasanya dibuat oleh seseorang yang tersinggung. Sedikit menekan bahagian tengah bibir dengan jari telunjuk. Bayangkan anda memegang pensil dengan bibir. Perlahan-lahan gerakkan jari dari bibir dan bayangkan pensil semakin lama dikemam. Pastikan bibir tegang sehingga anda mula merasakan sensasi terbakar dalam otot. Sebaik sahaja bermula, lakukan gerakan berdenyut dengan jari di sepanjang bahagian tengah bibir dan hentikan sehingga kiraan 30.

NOTA: Sekiranya dilakukan dengan kerap, senaman ini menjadikan plumper bibir dan membantu kedutan bibir licin.

7. Senaman untuk melicinkan lipatan nasolabial

Bayangkan lukisan 2 titik – satu di tengah bibir atas dan satu di tengah bibir bawah. Buka mulut, pisahkan titik-titik ini antara satu sama lain supaya mulut membentuk lekuk yang panjang. Bibir atas harus ditekan rapat di bawah gigi yang menutupi bibir sepenuhnya. Bayangkan lukisan garis dari sudut mulut ke sisi hidung. Pindahkan indeks jari ke atas garis imaginasi ini dan kemudian ke bawah. Ulangi pergerakan sehingga merasakan sensasi terbakar dalam lipatan nasolabial. Selepas itu, lakukan pergerakan denyutan dengan jari indeks sambil menggerakkan jari ke atas dan ke bawah dengan dikira hingga 30.

IKLAN

NOTA: Senaman yang kerap ini menyumbang kepada melicinkan kedutan dari hidung ke sudut mulut.

8. Senaman untuk menguatkan leher

Ia disyorkan untuk melakukan senaman ini semasa berbaring. Posisikan tangan di bahagian depan leher anda. Naikkan kepala sedikit dari lantai dan tinggal dalam kedudukan ini, kemudian letakkannya. Ulang 30 kali. Selepas itu, letakkan lengan anda di sepanjang badan dan angkat kedua-dua kepala dan bahu 1 sm dari lantai, pastikan punggung rasa tegang. Palingkan kepala ke kiri dan ke kanan 20 kali dan berehat. Lakukan 10 kali.

NOTA: Senaman ini membantu menguatkan otot dan membantu kita mengekalkan kepala kita dengan posisi lurus. Selain itu, ia membantu melicinkan dan mengetatkan kulit leher.

9. Senaman untuk melangsingkan muka

Senaman ini juga boleh dilakukan dalam posisi berbaring. Buka mulut dengan kedua-dua bibir atas dan bawah pada gigi anda. Letakkan tangan di kedua-dua belah rahang anda dan perlahan-lahan mengangkatkannya ke atas di sepanjang sisi muka. Lihat ke atas dan teruskan sehingga anda merasakan sensasi terbakar di sebelah kiri dan kanan muka. Selepas itu, angkat tangan dan letakkan dalam posisi ini selama 30 saat.

NOTA: Senaman ini akan mengetatkan otot-otot seluruh muka.

10. Senaman untuk menegangkan leher dan dagu berlapis

Duduk lurus dan angkat dagu, tutup bibir dan tersenyum secara meluas tidak menunjukkan gigi. Rangkul tangan di leher anda di pangkal di atas tulang selangka dan tarik kulit sedikit ke bawah. Gerakan harus diarahkan ke atas. Tundukkan kepala dan bengkokkannya sehingga terasa ketegangan yang kuat di otot leher dan dagu. Kira hingga 3 dan kembali semula ke kedudukan asal. Ulang 35 kali.

NOTA: Senaman ini berfungsi untuk menguatkan leher dan rahang dan membantu mengurangkan dagu berlapis.

Untuk mencapai hasil yang terbaik, lakukan latihan ini sekurang-kurangnya 2 kali sehari yang selama 10 minit untuk keseluruhan set. Hasilnya anda kelihatan jauh lebih muda tanpa sakit dengan sebarang suntikan.

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI