‘It’s spring cleaning season’, la bukan bercuti tau maksudnya musim pembersihan bukan penambahan. Masa untuk membuang apa yang tidak patut ya. Sama ada anda ingin membersihkan almari pakaian atau menjadi pakar organisasi, berikut ialah lima petua berguna untuk diingati, daripada pakar pembersihan dan pembersihan:

Selesaikan perkara yang paling besar dahulu.

Ia mungkin kedengaran berlawanan, bermula dengan menyelesaikan masalah kesakitan terbesar anda terlebih dahulu. Tentukan apa yang menyebabkan anda paling tertekan. Adakah dapur? Adakah almari pakaian? Adakah bilik mandi? Sebaik sahaja anda menentukan titik kesakitan terbesar, mulakan di sana. Anda bukan sahaja akan mempunyai motivasi dan momentum yang paling banyak pada permulaan, tetapi apabila tugas yang paling besar selesai, segala-galanya akan kelihatan lebih mudah.

Cipta “zon” dalam bilik yang berbeza.

Bebas Dari Kekacauan, Masa Untuk ‘Spring Cleaning’. Tip Pakar Ini Sangat Membantu!

Mencipta “zon” dalam bilik yang pelbagai guna. Ini akan membantu memastikan semuanya berada di tempat yang betul. Di garaj, sebagai contoh, anda akan mempunyai zon untuk rekreasi, zon untuk peralatan berkebun dan rumput, zon untuk penyelenggaraan dan alat pembaikan dan sebagainya.

Mengurangkan almari pakaian.

Ia tidak akan menjadi cerita tentang merapikan jika kita tidak menyebut almari, salah satu projek yang lebih menggembirakan bagi kebanyakan orang. Melalui pakaian anda boleh menimbulkan emosi, jadi adalah idea yang baik untuk bersedia untuk itu.

IKLAN

Bebas Dari Kekacauan, Masa Untuk ‘Spring Cleaning’. Tip Pakar Ini Sangat Membantu!

Benarkan ia mengambil masa yang lebih lama daripada yang anda fikirkan kerana ia boleh menjadi sangat emosional. Anda benar-benar perlu menggunakan minda. Bahagian ni boleh jemput kawan baik untuk dapatkan pendapat ramai, ala-ala filem sex & the city gitew. Ia boleh menjadi sangat menggembirakan, dan perkara itu benar-benar membantu memastikan anda berada di landasan yang betul.

Bebas Dari Kekacauan, Masa Untuk ‘Spring Cleaning’. Tip Pakar Ini Sangat Membantu!

Dari situ, sentiasa menyimpan tong “derma” di dalam almari. Perkara datang dan pergi sepanjang masa, jadi menyimpan tong sampah dan menambahnya dengan kerap dari masa ke masa benar-benar membantu mencegah pembentukan yang berlaku.

IKLAN

Bersihkan produk pembersihan anda.

Mengatur produk pembersihan anda? Ya, kita akan ke sana. Produk pembersihan adalah kawasan rumah anda yang boleh menjauhi anda dengan cepat. Ia berkeliaran di seluruh rumah, ada yang mungkin telah tamat tempoh dan bukan itu sahaja, ia benar-benar tidak memerlukan banyak produk pembersihan seperti yang sering anda percaya.

Bebas Dari Kekacauan, Masa Untuk ‘Spring Cleaning’. Tip Pakar Ini Sangat Membantu!

Jadi, membuat satu titik untuk menyemak produk pembersihan yang anda miliki, menyingkirkan produk yang telah tamat tempoh atau yang tidak pernah anda gunakan. Hanya pastikan bahawa apabila ia berkaitan dengan produk pembersihan yang lebih keras, anda melupuskannya dengan selamat dan betul.

IKLAN

Tawarkannya kepada rakan dan jiran untuk mengetahui sama ada mereka mempunyai apa-apa kegunaan untuk mereka, atau hubungi jabatan sanitasi tempatan anda untuk melihat sama ada terdapat program pelupusan sisa berbahaya di kawasan anda.

Label, label, label.

Bebas Dari Kekacauan, Masa Untuk ‘Spring Cleaning’. Tip Pakar Ini Sangat Membantu!

Dan akhir sekali, mengatur label adalah sangat penting. Ia hanya memastikan perkara itu kembali ke tempat yang betul. Tambahan lagi, anda boleh menggunakannya untuk melabelkan barang dalam pantri, melabelkan tong sampah yang berbeza untuk derma dan sebagainya.

Mengosongkan ruang bukanlah satu perjanjian, ia merupakan amalan gaya hidup. Tetapi seperti mana-mana amalan, semakin anda menguasainya, semakin mudah ia menjadi. Oleh itu, buang label tersebut, cipta zon anda dan bersedia untuk rumah yang bebas daripada kekacauan.

https://youtu.be/oNhFqV_vqVs