Kemiskinan haid ialah kekurangan akses kepada produk haid, pendidikan, kemudahan kebersihan, pengurusan sisa, atau gabungan ini. Ia menjejaskan kira-kira 500 juta orang (sumber BMC Women’s Health Trusted Source pada tahun 2021) di seluruh dunia.

Individu yang mengalami kemiskinan haid tidak dapat membeli produk haid yang mereka perlukan dan ini bermakna mereka tidak boleh pergi ke sekolah atau bekerja atau sebaliknya mengambil bahagian dalam kehidupan seharian.

Kemiskinan haid menyebabkan cabaran fizikal, mental dan emosi. Ia boleh membuat orang berasa malu untuk haid, dan stigma di sekeliling haid menghalang individu daripada bercakap mengenainya.

Definisi kemiskinan haid

Kemiskinan haid sebenarnya adalah terjemahan terma “period poverty” yang merujuk kepada kekangan dalam menguruskan haid yang banyak berkaitan dengan aspek kemiskinan. Ia berlaku apabila wanita atau kanak-kanak perempuan tidak dapat menguruskan haid dengan keadaan yang selamat, bersih, dan bermaruah.

Elemen-elemen kemiskinan haid jangan dipandang remeh

Elemen-elemen asas dalam pengurusan haid yang dipandang remeh seperti produk yang dapat menyerap atau menakung darah haid dengan selamat dan bersih. Manakal fasiliti tandas yang cukup dengan air yang bersih, tempat pembuangan yang sesuai dan sabun basuh tangan juga sering diabaikan.

Perlunya ada pendidikan yang cukup tentang kesihatan reproduktif dan pengurusan haid, manakala keupayaan untuk menguruskan haid dan membersihkan diri dengan keadaan yang bermaruah, termasuk mempunyai ruang tersendiri yang selamat seperti tandas yang tertutup. Apabila ada wanita atau kanak-kanak perempuan yang tidak ada akses kepada mana-mana dari elemen-elemen ini, kita boleh kategorikan sebagai kemiskinan haid.

ARTIKEL BERKAITAN: Selamat Dari Azab Neraka, Kaum Muslimah Dianjurkan Baca Doa Ini Di Hari Pertama Datang Haid

Kemiskinan haid mempengaruhi individu

Kemiskinan haid boleh menjejaskan individu dalam pelbagai cara. Ia boleh menyebabkan mereka berasa malu dengan haid mereka dan ia menyebabkan golongan muda terlepas sekolah kerana kekurangan produk haid. Manakala, terdapat pelbagai kesan kemiskinan haid yang berbeza ke atas populasi yang berbeza.

Kesihatan mental dan kesejahteraan

Tidak dapat menguruskan haid mereka dengan produk haid yang sesuai boleh menyebabkan individu berasa kecewa, tertekan dan tidak selesa. Penyelidikan telah mendapati bahawa kekurangan akses kepada produk ini boleh menjejaskan kesihatan mental seseorang secara negatif.

Sebagai contoh, kajian Sumber Dipercayai wanita yang menghadiri kolej mendapati wanita yang mengalami kemiskinan haid mempunyai gejala kemurungan sederhana hingga teruk. Mereka juga mempunyai kadar kemurungan yang lebih tinggi daripada peserta yang tidak mengalami kemiskinan haid.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa dalam populasi yang mempunyai ketidaksamaan pendapatan tinggi, mempunyai pendapatan rendah dikaitkan dengan kadar yang lebih tinggi (Sumber Dipercayai) kemurungan. Ramai individu yang hidup dalam kemiskinan juga termasuk dalam golongan ini. Oleh itu, walaupun individu yang tidak dapat mengakses produk haid mungkin mempunyai kadar kemurungan yang lebih tinggi, adalah tidak mungkin untuk membuat kesimpulan bahawa tempoh kemiskinan secara langsung menyebabkan kemurungan.

ARTIKEL BERKAITAN: Elak Dari Jangkitan Dan Penyakit, Kenali 7 Warna ‘Titisan’ Period Ketika Putaran Mentruasi

Kesihatan dan kebersihan

IKLAN

Individu yang tidak dapat mengakses produk haid telah menggunakan kain buruk, kertas tandas dan lampin kanak-kanak. Sesetengah orang juga telah menggunakan produk haid yang mereka ada lebih lama daripada yang dimaksudkan.

Menggunakan produk alternatif ini meletakkan individu berisiko tinggi mendapat jangkitan urogenital, iaitu jangkitan pada sistem kencing dan alat kelamin. Jangkitan ini termasuk jangkitan saluran kencing dan vaginosis bakteria.

Menggunakan produk lebih lama daripada yang dimaksudkan juga boleh berbahaya. Membiarkan tampon terlalu lama boleh meningkatkan risiko seseorang mengalami sindrom kejutan toksik, jangkitan yang jarang berlaku tetapi berbahaya.

Kerja

Kemiskinan tempoh boleh menghalang orang ramai daripada mengambil bahagian dalam tenaga kerja, yang boleh memberi implikasi ekonomi yang ketara kepada mereka dan keluarga mereka.

Pendidikan

Individu yang datang haid boleh mengalami pengalaman negatif di sekolah atau kolej jika mereka tidak selesa, terganggu atau tidak dapat mengambil bahagian disebabkan oleh kebocoran dan bau haid. Pengalaman ini boleh membawa kesan jangka panjang. Kehadiran sekolah yang lemah menjejaskan potensi pendapatan masa depan seseorang, harga diri, hasil kesihatan dan rasa kawalan.

Kemiskinan haid dan stigma haid

Isu kemiskinan zaman diselubungi stigma. Walaupun kemiskinan haid adalah krisis kesihatan awam global, rasa malu yang menyelubungi haid bermakna ia tidak dapat ditangani. Banyak budaya melihat haid sebagai kotor dan sesuatu yang mesti disembunyikan oleh orang ramai. Kempen ingin mengalihkan fokus kepada fakta bahawa haid adalah normal dan sihat secara biologi.

Rasa malu yang dikaitkan dengan haid menghalang orang ramai daripada bercakap tentangnya. Ini membawa kepada kekurangan dialog mengenai akses kepada produk haid, cukai ke atas produk ini, dan juga ramuan yang disertakan.

IKLAN

Banyak sumber masih menggambarkan haid sebagai pengalaman wanita sahaja, tetapi ini tidak benar. Ramai orang yang bukan wanita haid, dan tidak semua wanita haid. Sedar menggunakan bahasa yang betul untuk membincangkan kemiskinan haid adalah penting dalam mengiktiraf semua orang yang sedang haid.

Kepercayaan bahawa hanya wanita yang mendapat haid bermakna orang trans sering mengalami cabaran tambahan. Sebagai contoh, mereka mungkin mendapati bahawa hanya produk berasaskan sisipan tersedia di tandas awam, tiada bekas pelupusan di gerai bilik mandi dan terdapat kekurangan akses kepada produk haid percuma melalui sekolah. Adalah penting untuk bercakap secara terbuka dan secara inklusif tentang kemiskinan haid untuk meningkatkan pengalaman haid untuk semua orang.

Bagaimanakah kita boleh menamatkan kemiskinan haid?

Kemiskinan dalam tempoh adalah krisis kesihatan awam global yang memerlukan perhatian serius. Beberapa cara orang boleh memerangi kemiskinan tempoh termasuk:

Advokasi nasional – Menstruasi memerlukan sokongan kerajaan mereka untuk menyediakan infrastruktur yang mencukupi dan akses kepada produk haid yang berpatutan.

Peningkatan pendidikan dan perkongsian pengetahuan – Perkongsian pengetahuan antara organisasi, dalam komuniti dan di sekolah boleh memasukkan haid dalam perbualan dan memberikan pendidikan tanpa stigma.

Sektor swasta – Perniagaan boleh menyediakan maklumat dan akses kepada kemudahan dan produk, menyumbang kepada meremehkan haid dan menyepadukan pengurusan haid ke dalam polisi mereka.

Program amal berdasarkan bukti – Program boleh mendidik haid, menyediakan produk yang diperlukan dan menyokong orang ramai dan komuniti mereka.

Kajian lanjut – Lebih banyak penyelidikan diperlukan tentang kesan kemiskinan tempoh dan cara memeranginya.

IKLAN

Perundangan – Perundangan perlindungan boleh memastikan akses berpatutan kepada kemudahan yang betul dan produk kebersihan haid. Kerajaan juga boleh mengurangkan cukai ke atas produk haid, menjadikannya lebih berpatutan.

ARTIKEL BERKAITAN: Menyerap Dan Boleh Diguna Semula, Seluar Dalam Boleh Ubah Kitaran Haid Anda. Tiada Lagi Kebocoran

Malaysia melangkah setapak

Isnin lalu, Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa mengumumkan sebagai langkah awal, sebagai usaha awal untuk menangani kemiskinan tempoh, Kementerian Kesihatan akan menyediakan produk kebersihan wanita secara percuma di kementerian tandas sebelum meluaskan lagi jangkauan program itu.

Beliau berharap langkah itu akan menjadi pemangkin dalam mengetengahkan isu itu.

“Saya pernah menangani isu ini dalam skala yang lebih kecil sebelum ini bersama-sama badan bukan kerajaan (NGO). Tetapi kini sudah tiba masanya untuk dasar yang lebih tegas.

“Saya mengambil keputusan untuk memulakan dengan pejabat saya dan berharap dapat mengembangkannya ke seluruh kementerian serta membentuk kerjasama dengan agensi lain,” katanya.

Ketika ditanya sama ada isu itu akan ditangani dalam bajet akan datang, Dr. Zaliha berkata perkara itu perlu dibawa ke peringkat lebih tinggi dan diharapkan dimulakan di peringkat nasional. Mengenai sama ada isu ginekologi lain akan ditangani, Dr. Zaliha berkata ia memerlukan penglibatan antara agensi.

“Inilah sebabnya saya memutuskan untuk memulakan inisiatif pertama ini dengan menyediakan tuala wanita percuma dan mudah-mudahan kita dapat mengetahui butirannya kemudian,” katanya.

Secara ringkasnya, kemiskinan haid merujuk kepada kekurangan akses kepada produk haid, kemudahan sanitasi dan pendidikan yang mencukupi. Isu yang berleluasa ini menjejaskan dianggarkan 500 juta orang di seluruh dunia.

Mereka yang mengalami kemiskinan haid mungkin menghadapi cabaran kesihatan mental dan risiko kesihatan fizikal. Mereka juga mungkin terlepas sekolah atau bekerja dan mempunyai harga diri yang rendah. Stigma yang mengelilingi haid menghalang orang ramai daripada membincangkan isu ini secara terbuka.

Orang ramai boleh menyumbang untuk menamatkan tempoh kemiskinan melalui advokasi nasional, program amal, perubahan perundangan, pendidikan dan akses yang lebih baik, dan penyelidikan lanjut.

Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

https://youtu.be/U7-geedn1Jg

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI