Anda boleh menjadikan penghawa dingin anda lebih berkesan dan cekap, mudah sahaja, buat penghawa dingin DIY, dan anda boleh menyejukkan rumah anda tanpa penghawa dingin sama sekali.

Tetapi apa yang boleh dilakukan apabila anda tidak boleh tidur kerana terlalu panas? Adalah lebih mudah untuk hanya belajar bagaimana untuk tidur dalam keadaan panas daripada cuba untuk melabur membeli penghawa dingin. Berikut ialah enam petua untuk tertidur dalam cuaca panas apabila menghidupkan AC bukan pilihan.

+++Untuk info gaya hidup, kerohanian, tip kecantikan dan kesihatan terkini. Jangan lupa ikuti kami di Telegram rasmi Hijabista. Klik di sini.

Simpan sepasang stokin segar di dalam peti sejuk

Bagaimana Untuk Bertahan Tidur Dalam Panas Apabila Tiada Penghawa Dingin Di Rumah

Masa terdesak memerlukan langkah pelik. Walaupun kaedah ini mungkin terdengar aneh, beberapa kajian dilakukan dan menyimpulkan menyejukkan kaki anda sebenarnya adalah kaedah yang berkesan untuk mengurangkan ketegangan haba. Jika anda yang tidak boleh tidur dengan sarung kaki, sebaliknya cuba menyejukkan sama ada cadar atau sarung bantal anda.

Kekal terhidrat

Bagaimana Untuk Bertahan Tidur Dalam Panas Apabila Tiada Penghawa Dingin Di Rumah

Anda sudah tahu tentang mitos yang berkaitan dengan dehidrasi, tetapi ini bukan salah satu daripada mereka. Sebelum anda mengakhiri waktu petang, pastikan anda terhidrasi dengan betul, kerana kajian telah menunjukkan dehidrasi boleh menyebabkan tidur yang kurang dan anda perlu terhidrat secukupnya supaya anda boleh berpeluh, yang akan membantu menyejukkan badan pada waktu malam.

IKLAN

Pilih helaian yang betul

Bagaimana Untuk Bertahan Tidur Dalam Panas Apabila Tiada Penghawa Dingin Di Rumah

Cuaca panas jelas bukan masa untuk selimut gebu atau selimut tebal, tetapi pilihan yang anda buat untuk cadar juga boleh memberi impak yang besar pada kualiti tidur anda. Pilih bahan yang lebih ringan dan bernafas pada cuaca panas, seperti kapas, linen atau buluh. Letakkan cadar bulu atau flanel untuk musim panas dan anda sepatutnya berada dalam keadaan yang lebih baik.

Melabur dalam tilam yang bagus

Bagaimana Untuk Bertahan Tidur Dalam Panas Apabila Tiada Penghawa Dingin Di Rumah

Tanggung jawab terletak pada anda untuk memutuskan sama ada sekarang adalah masa untuk membeli tilam baharu atau tidak walaupun mungkin sudah tiba masanya. Tetapi anda tidak melakukan apa-apa kebaikan untuk diri sendiri apabila anda menghidupkan haba jika tilam yang anda tiduri memerangkap semua haba badan anda. Siasat tilam baharu yang direka bentuk dengan ciri untuk memastikan anda tetap sejuk.

Terbaik di pasaran:

IKLAN

Slumberland Syarikat Pertama di Asia Menawarkan Teknologi Kikoo SleepTech dari Jerman untuk Tilam

Memahami bahawa turun naik suhu akan memberi kesan terhadap kualiti tidur seseorang, Slumberland telah mengintergrasikan teknologi Kikoo inovatif yang menggunakan jalur grafit ke dalam produk tilam terbarunya, TempSmart™ 5.0. Teknologi dari Jerman ini bergabung secara harmoni bersama Tempsmart™ bagi menambahbaik ciri kawalan suhu tilam.

Bagaimana Untuk Bertahan Tidur Dalam Panas Apabila Tiada Penghawa Dingin Di Rumah

Perubahan cuaca yang tidak menentu dan akut adalah perkara biasa dialami oleh rakyat Malaysia. Selain suhu di sekeliling kita, haba badan kita juga akan terkumpul dalam tilam yang menyebabkan tidur menjadi tidak selesa. Malah suhu katil anda boleh memberi perbezaan yang ketara kepada kualiti tidur. Kikoo bersama-sama dengan teknologi TempSmart™ kami menyerap haba yang berlebihan untuk memastikan bilik tidur nyaman dan membebaskan haba untuk memastikan tidur tetap hangat. Dengan menyesuai dan mengawal selia mengikut perubahan suhu badan, ia membantu mewujudkan suasana tidur yang optimum. Gabungan teknologi unik menjadikan siri TempSmart™ 5.0 dua kali lebih berkesan.

IKLAN

Dihasilkan di Jerman dengan ketepatan, kepintaran dan berkualiti, Kikoo ialah satu-satunya teknologi penyejuk semula jadi dan berterusan yang mampu membantu pengguna tidur dengan nyenyak untuk lebih 12 jam.

Mandi air sejuk sejurus sebelum tidur

Bagaimana Untuk Bertahan Tidur Dalam Panas Apabila Tiada Penghawa Dingin Di Rumah

Ideal untuk menghabiskan masa mandi, tetapi bagaimana pula bila? Jika anda mandi pagi yang ingin melawan cuaca panas, tukar jadual dan mandi air sejuk sebelum tidur. Ini akan menurunkan suhu badan anda, supaya cukup lama sehingga boleh tertidur sebelum anda berasa tidak selesa lagi.

Letakkan botol air beku di bawah bantal

Bagaimana Untuk Bertahan Tidur Dalam Panas Apabila Tiada Penghawa Dingin Di Rumah

Ternyata meletakkan ais di atas katil, sebenarnya akan menyejukkan anda. Hanya pastikan menggunakan botol air kedap udara, untuk mengelakkan bangun tidur dalam keadaan lembap. Isi botol hanya dua pertiga daripada jalan sebelum anda membuangnya ke dalam peti sejuk; jika anda mengisinya secara berlebihan, ia mungkin pecah apabila ais mengembang.

https://youtu.be/PQAlDTm5XKM

Tampil #1 on top dengan fashion muslimah terkini di HIJABISTA!
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI